Projekt Veřejná správa online
Veřejná správa online
Příloha časopisu
Časopis Obec a finance
Nové informační technologie
ve veřejné správě
Veřejná správa online

Zeptali jsme se RNDr. Tomáše Renčína, předsedy komise ISMO při SMO ČR

Ročník: 2002, Číslo: 4, Rubrika: Rozhovory

Zúčastnil jste se významné mezinárodní konference v Ljubljaně. O jaké téma se jednalo?

Ministerstvo pro informační společnost Slovinska uspořádalo pod záštitou své vlády a Evropské komise ve dnech 3. a 4. června 2002 v Ljubljani Evropskou ministerskou konferenci "Informační společnost -- CONNECTING EUROPE -- EMCIS". Jednotlivá témata byla rozdělena do následujících oblastí. Znalostní společnost a ekonomika, informační infrastruktura a služby na různých úrovních veřejné správy.

Jaké bylo složení účastníků?

Ministři a představitelé kandidátských a členských států EU, zemí jihovýchodní Evropy, komisař Evropské komise E. Liikanen, zástupci soukromého sektoru, občanských sdružení a společností, akademických, vědeckých a výzkumných kruhů a organizací, regionů, měst a obcí, a také mezinárodních finačních institucí. Konference se zúčastnila z České republiky cca 20-ti členná delegace zástupců ústředních orgánů ČR.

O čem hovořil zástupce ČR?

Konference byla mj. příležitostí k vystoupení oficiálních delegací a seznámení ostatních účastníků s úsilím, které vyvíjejí ve vazbě na rozvoj informační společnosti. Ministr Březina vystoupil s příspěvkem na téma "Znalostní společnost a ekonomika a státní informační politika v České republice."

Jaký byl Váš podíl na práci konference?

Vzhledem k předchozím aktivitám na mezinárodním poli jsem byl jmenován do funkce Assistant Reporter za III. tematickou sekci "Information Society Policy and Emerging Services at Local Level". Měl jsem tudíž jako zástupce naší delegace možnost podílet se na formulaci dokumentů. Souhrnnou zprávu z naší sekce, na které jsem se podílel, přednesl rektor estonské univerzity v Tartu Jaak Aaviksoo.

Co nejvíce zaznělo na jednání této sekce?

Naše skupina se zaměřila na roli regionálních a místních úřadů a samospráv při budování informační společnosti. Všichni se shodují, že je potřeba se více orientovat na skutečné potřeby občanů. Zdůrazňovala se potřeba úzké spolupráce a koordinace na různých úrovních. Z diskuzí vyplynulo, že je vývoji nových elektronických služeb věnováno mnoho úsilí. Často však dochází k duplikacím, na mnoha místech se vynalézá již jinde vynalezené. Opět zazněla známá pravda, že technologie tu jsou proto, aby problémy řešily a ne je vytvářely.

V čem vidíte hlavní význam uvedené konference?

Hlavním posláním konference byla prezentace výsledků realizace Akčního plánu eEurope+ 2003, který před rokem, na summitu zemí EU ve švédském Göteborgu, přijali nejvyšší představitelé vlád kandidátských zemí EU, včetně České republiky. Nejdůležitějším dokumentem zveřejněným a diskutovaným na konferenci byla "První zpráva o pokroku", kterého kandidátské země EU dosáhly při plnění cílů uvedeného akčního plánu.

Jaké byly závěry konference?

Kromě "Zprávy o pokroku" přijala ministerská konference také závěrečný dokument, ve kterém zúčastnění ministři a komisař EK Liikanen konstatovali, že pro další politický vývoj v Evropě má informační společnost rozhodující význam, a to zvláště pro zvýšení sociální a kulturní soudržnosti a posilování ekonomické integrace. Evropské země by měly modernizovat své společnosti a ekonomiky a ještě více využívat příležitosti, které nabízejí moderní informační a komunikační technologie.

Chcete uvést některé další aktivity, které se při této příležitosti uskutečnily?

Součástí konference byla i podpisová ceremonie celosvětové iniciativy měst a obcím s názvem GLOBAL CITIES DIALOGUE, při níž primátoři a starostové dalších třinácti evropských měst přijali deklaraci o své aktivní spolupráci při rozvoji projektu informační společnosti a posílení role demokratických procesů a služeb na místní úrovni. Mezi novými signatáři bylo i město Jihlava, zastoupeno primátorem Vratislavem Výborným.

Jaká je situace ve Slovinsku, pokud se jedná o informatizaci ve veřejné správě?

Domnívám se, že Slovinsko je v některých záležitostech rozvoje informačních systémů veřejné správy poněkud před námi. Pokud jde o reprezentaci samosprávy, ve Slovinsku v současné době probíhá slučování dvou municipálních svazů, kde jeden svaz zastupuje největší města Slovinska a druhý střední a menší města.

Byly na tomto mezinárodním fóru nějaké ohlasy na konferenci ISSS?

Ano, chci zdůraznit, že mezi vybranými nejlepšími projekty z praxe (best practices) byly představeny též soutěže Zlatý erb a evropská soutěž EuroCrest, které dobře znají účastníci konference ISSS v Hradci Králové. Mimochodem, při jednání s panem Giangaleazzo Cairoli z Evropské komise byla opět vysoce ohodnocena úroveň konference ISSS s tím, že by Komise ráda v budoucnu konala v České republice i další konference či semináře týkající se zejména regionální oblasti.

- as -

Napište nám

Veřejná správa online, příloha časopisu Obec a finance
© 2024 Triada, spol. s r. o., webmaster@triada.cz
Zpět na titulní stranu