Projekt Veřejná správa online
Veřejná správa online
Příloha časopisu
Časopis Obec a finance
Nové informační technologie
ve veřejné správě
Veřejná správa online

Digitalizace v Brně bez problémů

Ročník: 2010, Číslo: 5, Rubrika: Z domova

Reprezentativní průzkum Národní koordinační skupiny pro digitální vysílání v ČR, který proběhl v období 4.–11. 9. 2010 v územní oblasti Brno-město, potvrdil, že Brno zvládlo přechod na digitální televizní vysílání bez problémů. Zemské analogové televizní vysílání zde bylo definitivně vypnuto ve čtvrtek 30. 9. 2010, a to z vysílačů Brno – Barvičova a Brno – Hády.

Z průzkumu NKS vyplývá, že o chystaném přechodu vědělo 85 % obyvatel. "Vzhledem k tomu, že dle průzkumu ze začátku června přijímalo zemské analogové televizní vysílání v územní oblasti Brno-město již pouze 24 % obyvatel a ostatních se tedy jeho vypínání netýkalo, je 85 % velice vysoké číslo," komentuje výsledek Tadeáš Novák, tiskový mluvčí projektu digitalizace televizního vysílání.

Z vysílače Brno – Hády jde už jen digitální televizní signál
Z vysílače Brno – Hády jde už jen digitální televizní signál

S nějakými problémy se při řešení přechodu setkalo pouze 15 % obyvatel přijímajících DVB-T signál. Nejčastěji se jednalo o slabý signál či zamrzání obrazu. 85 % lidí přešlo na digitální vysílání zcela bez problémů. 67 % obyvatel řešilo vše svépomocí, 33 % využilo služeb odborné firmy.

V územní oblasti Brno-město využívá velké procento lidí společné televizní antény (STA). "Úprava společné televizní antény na digitální vysílání vyžaduje na rozdíl od individuálních antén mnohem více času a asistenci odborné firmy. Proto jsme kladli velký důraz na intenzivní regionální informační kampaň a s velkým předstihem oslovili také bytová družstva a sdružení vlastníků bytových jednotek," říká Zdeněk Duspiva, předseda NKS.

Průzkum se zaměřil i na hodnocení samotné informační kampaně, která před vypínáním analogu v územní oblasti Brno-město běžela. 75 % obyvatel zhodnotilo informovanost jako dobrou, 10 % dokonce jako velmi dobrou. "Díky intenzivní informační kampani přešlo 91 % obyvatel na příjem digitálního vysílání již před termínem vypínání analogu, což je nejlepší potvrzení efektivity kampaně," dodává Tadeáš Novák.

Bezproblémové vypnutí potvrzují i statistiky z bezplatné informační linky 800 90 60 30. V týdnu bezprostředně po vypnutí nezaznamenala infolinka žádný výrazný nárůst volajících. V období od 1. 10. do 7. 10. se na linku obrátilo 694 lidí, což odpovídá běžnému provozu linky. "Jednalo se o jedno z nejklidnějších vypnutí analogového televizního vysílání od začátku digitalizace," uzavírá Zdeněk Duspiva, předseda NKS.

tz

Napište nám

Veřejná správa online, příloha časopisu Obec a finance
© 2024 Triada, spol. s r. o., webmaster@triada.cz
Zpět na titulní stranu