Projekt Veřejná správa online
Veřejná správa online
Příloha časopisu
Časopis Obec a finance
Nové informační technologie
ve veřejné správě
Veřejná správa online

Zprávy o digitalizaci televizního vysílání

Ročník: 2010, Číslo: 5, Rubrika: Z domova

  • Na Ústecku vede DVB-T před kabelovkou
  • Pokrytí velké části Moravy
  • Změny u České televize
  • Schválen návrh dalšího rozpočtu pro digitalizaci

Na Ústecku vede DVB-T před kabelovkou

Po vypnutí analogového pozemního vysílání z hlavních vysílačů na Ústecku má přes 99 % televizních domácností zajištěn příjem televizního signálu jiným způsobem. Více než polovina domácností v Ústeckém kraji přijímá digitální signál pozemním příjmem (DVB-T).

Na Ústecku došlo k 31. srpnu k vypnutí analogových televizních vysílačů Buková a Jedlová hora, čímž bylo v regionu zcela ukončeno analogové vysílání. Podle výzkumu ATO – MEDIARESEARCH "Monitoring přechodu na digitální vysílání" ze září 2010 v územní oblasti Ústecko již naprostá většina televizních domácností (99,2 %) situaci vyřešila a příjem televizního signálu má zajištěn jiným způsobem. Na analogový pozemní signál (ATV) bez dalších možností příjmu je odkázáno méně než 1 % domácností. Stejně nepatrné množství uvedlo, že zatím přišlo o nějakou televizní stanici.

Nejběžnějším používaným způsobem příjmu na Ústecku je digitální pozemní vysílání, které v podstatě nahradilo analogové pozemní vysílání. DVB-T v tomto regionu přijímá více než polovina televizních domácností (51 %). Necelá třetina domácností (31 %) má možnost příjmu TV vysílání prostřednictvím kabelové televize, která je na Ústecku v porovnání se zbytkem ČR poměrně hodně rozšířena. Satelitní televizní vysílání přijímá v Ústeckém kraji 27 % domácností. IPTV jako způsob příjmu TV uvádí 4 % domácností. Příjem analogového pozemního vysílání (téměř vždy v kombinaci s jiným způsobem příjmu) v oblasti uvádí 9 % dotazovaných domácností. V určitých částech regionu je stále možné přijímat ATV prostřednictvím z vysílačů sousedící oblasti. Některé domácnosti mají samozřejmě možnost přijímat TV vysílání více způsoby současně.

Pokrytí velké části Moravy

České Radiokomunikace spustily 30. září pozemní digitální vysílání komerčních televizních multiplexů 2 a 3 z brněnského vysílače Kojál. Pro obyvatele tohoto regionu se tímto krokem zpřístupnily programy Nova, Nova Cinema, Prima, Prima COOL, TV Barrandov, Z1 a Public TV.

"Multiplex 2 z Kojálu bude vysílán na kanále č. 40 a jeho spuštěním se zvýší dostupnost pozemní sítě 2 na 90 % populace České republiky," říká Kamil Levinský, výkonný ředitel pro obchod a marketing Českých Radiokomunikací, a dodává: "Multiplex 3 bude vysílat na 59. kanále a rozšíří pokrytí třetího multiplexu na 83 % obyvatel".

Signál z vysílače Kojál pokryje digitálním signálem druhého a třetího multiplexu široké okolí Brna včetně Olomouce a na okrajích dosáhne až ke Žďáru nad Sázavou, Šumperku, Uherskému Brodu, na Znojemsko a Třebíčsko. Vysílání multiplexu 2 a 3 tady bude dostupné 10 měsíců po spuštění veřejnoprávního multiplexu 1. K vypnutí analogového televizního vysílání v tomto regionu by podle Technického plánu přechodu mělo dojít v červnu 2011.

Spuštěním digitálního televizního vysílání z Kojálu se zvýší počet vysílačů multiplexu 2 již na 21 a ve třetím multiplexu to bude 12. vysílač.

Změny u České televize

Ve čtvrtek 30. září 2010 Česká televize vypnula tři analogové vysílače velkého výkonu – ČT1 Brno-město, ČT2 Šumperk a ČT2 Jeseník – Praděd. Na Pradědu následně spustila svůj poslední digitální vysílač velkého výkonu se všemi čtyřmi programy ČT na uvolněném 36. kanálu. Současně ukončila řádný provoz 56 analogových převaděčů ČT2 závislých na zdrojovém signálu z Pradědu a vypnula také 59 dalších analogových dokrývačů ČT1 i ČT2.

Česká televize na počátku roku rozšíří satelitní vysílání z družice Astra 3A o regionální verze svých zpravodajských a publicistických pořadů pro severní a jižní Moravu. Kromě nezbytných technických testů budou od listopadu ve zkušebním provozu vysílány ve vybraných časech tři regionální varianty programu ČT1.

ČT tak využije nové možnosti moderních technologií, které nyní dovolují synchronní vysílání jednoho programu v několika verzích i prostřednictvím satelitu. Satelitní vysílání ČT z družice Astra 3A se tak během listopadu 2010 rozšíří o severomoravské a jihomoravské regionální mutace zpravodajských a publicistických pořadů.

Schválen návrh dalšího rozpočtu pro digitalizaci

Národní koordinační skupina pro digitální vysílání (NKS) schválila návrh rozpočtu zvláštního účtu České televize na digitalizaci na další období. Národní koordinátor Zdeněk Duspiva to podle serveru Česká média komentoval slovy: "Návrh, předložený dle zákona Českou televizí v dohodnuté kompromisní alternativě, byl NKS schválen a po provedení a vypořádání standardního meziresortního připomínkového řízení bude předložen vládě k finálnímu odsouhlasení."

Zdeněk Duspiva zároveň upozornil, že návrh reaguje na aktuální stav mediálního trhu, který přinesl pokles reklamních výdajů. Informační kampaň k digitalizaci televizního vysílání je financována právě z reklamy na obrazovce České televize. I přes složitější finanční situaci jsou ale příjmy dostatečné na dokončení plnohodnotné informační kampaně v rámci jednotlivých regionů České republiky.

Napište nám

Veřejná správa online, příloha časopisu Obec a finance
© 2024 Triada, spol. s r. o., webmaster@triada.cz
Zpět na titulní stranu