Projekt Veřejná správa online
Veřejná správa online
Příloha časopisu
Časopis Obec a finance
Nové informační technologie
ve veřejné správě
Veřejná správa online

Ověřování datových zpráv

Ročník: 2010, Číslo: 4, Rubrika: Z domova

Na počátku července 2010 přišlo Ministerstvo vnitra ČR v rámci Informačního systému datových schránek s novou službou ověřování pravosti uložených datových správ.

Prostřednictvím portálu www.mojedatovaschranka.cz si bude moci každý uživatel i po několika letech jednoduše ověřit, zda je datová zpráva, kterou měl uloženou na pevném disku nebo kterou mu někdo přeposlal, pravá.

S novinkou v ověřování zpráv přichází MV ČR přesto, že už od startu systému je autenticita každé datové zprávy garantována elektronickou značkou a časovým razítkem.

Správce systému tak vychází vstříc běžným uživatelům, kteří získají možnost kdykoliv věrohodně prokázat, zda je konkrétní datová zpráva pravá a v nezměněné podobě, a to bez ohledu na platnost časového razítka a značky, kterou byla v době uložení na disk počítače označena. Systém pro ověření využívá interních záznamů, tzv. otisků, které si ukládá o každé zprávě, jež systémem datových schránek projde.

Typické příklad využití služby je situace, kdy uživatel přepošle úřadu nebo jinému subjektu datovou zprávu, kterou dostal např. před dvěma roky a v níž je přiloženo správní rozhodnutí. Úřad tak snadno získá jistotu, zda je původní zpráva skutečně pravá.

Podrobný popis postupu ověření datové zprávy může zájemce najít na www.mvcr.cz a www.datoveschranky.info.

tz

Napište nám

Veřejná správa online, příloha časopisu Obec a finance
© 2024 Triada, spol. s r. o., webmaster@triada.cz
Zpět na titulní stranu