Projekt Veřejná správa online
Veřejná správa online
Příloha časopisu
Časopis Obec a finance
Nové informační technologie
ve veřejné správě
Veřejná správa online

Zprávy o digitalizaci TV vysílání

Ročník: 2010, Číslo: 3, Rubrika: Z domova

ČT posílila svou digitální síť o další dokrývače, Kampaň se přesouvá i do dalších oblastí, DBV-T2 – budoucnost televize v ČR?, UPC nabídne DVB-T programy

ČT posílila svou digitální síť o další dokrývače

Síť 1 šířící digitální zemské vysílání České televize má v současné době 22 vysílačů velkého a 18 vysílačů malého výkonu (tzv. dokrývačů, resp. převaděčů a opakovačů). Na přelomu května a června 2010 se stalo součástí sítě 1 dalších 5 digitálních opakovačů v Klatovech, Táboře, Berouně, Kdyni a Zbirohu. Zde byla kontrolními měřeními potvrzena neuspokojivá kvalita a/nebo intenzita digitálního signálu ČT z relevantních vysílačů velkého výkonu a následná analýza doporučila výstavbu opakovačů. Česká televize vyvíjí maximální úsilí, aby pomocí digitálních vysílačů malého výkonu zajistila divákům v uvedených městech plný komfort při příjmu multiplexu veřejné služby se všemi čtyřmi programy ČT.

Digitální opakovač Klatovy-Hůrka vysílá od 31. května na 49. kanálu a zapojil se do jednofrekvenční sítě (SFN) s vysílači České Budějovice-Kleť, Sušice-Svatobor a Vimperk-Mařský vrch.

Digitální opakovače Tábor-Čelkovice a Beroun-Děd vysílají od 31. května 2010 na 53. kanálu a zapojily se do jednofrekvenční sítě (SFN) s vysílači Praha-Cukrák, Praha-Žižkov, Votice-Mezivrata a Kamýk nad Vltavou.

Digitální opakovač Kdyně-Koráb se do provozu zapojil rovněž 31. května 2010 a jeho signál na 34. kanálu se stal součástí jednofrekvenční sítě (SFN) tvořené vysílači Plzeň-Krašov, Domažlice-Vraní vrch, Nemanice, Nýrsko, Rokycany a Železná Ruda.

Digitální opakovač ve Zbirohu zahájil řádný provoz 5. června 2010 a signálem na 53. kanálu se začlenil do jednofrekvenční sítě (SFN) s vysílači Praha-Cukrák, Praha-Žižkov, Votice-Mezivrata, Kamýk nad Vltavou, Beroun-Děd a Tábor-Čelkovice.

Ke dni 2. 6. 2010 rovněž Česká televize přeladila analogový převaděč ČT1 ve Stonařově na Vysočině, a to především kvůli vzájemnému rušení s digitálním vysíláním z Javořice, odkud bylo koncem dubna zahájeno digitální zemské vysílání sítě 2 s komerčními TV stanicemi na 35. kanálu. Kontrolní měření nyní potvrdila předpoklad, že digitální signál sítě 2 z Javořice se navzájem ruší s analogovým zemským vysíláním ČT1 na 35. kanálu z převaděče ve Stonařově na Jihlavsku. ČT se tedy stejně jako v předchozích případech rozhodla využít náhradní kmitočet.

Vše o digitalizaci České televize lze najít ve vysílání ČT, v internetovém speciálu www.digict.cz, v teletextu ČT1 (strana 650) a v Diváckém centru ČT – horká linka digitalizace 261 13 74 74 (denně 7.30–20.00 hodin).

Kampaň se přesouvá i do dalších oblastí

Informační kampaň k přechodu na digitální televizní vysílání v jižních Čechách se postupně dostává do finální fáze. Národní koordinátor Zdeněk Duspiva k tomu poznamenává: "Nyní se soustřeďujeme zejména na ty diváky, kteří odkládají řešení přechodu až na poslední chvíli a samozřejmě, podobně jako v předchozích oblastech, i na osoby se zdravotním postižením. Probíhá série speciálních seminářů pro osoby se zdravotním postižením v jihočeských městech, které nám přinášejí mj. i řadu podnětů pro další projekty. Určitě přínosné bylo i nedávné setkání se starosty zorganizované pod společnou záštitou s jihočeským hejtmanem Jiřím Zimolou."

V letošním roce bude po jižních Čechách, kde bude analogové televizní vysílání ukončeno 30. června, pokračovat proces digitalizace i v dalších územních oblastech – Ústeckém kraji a v regionu Brno-město.

"V současnosti vrcholí přípravné práce pro kampaň pro oblast Ústí nad Labem (vypnutí analogového signálu 31. 8. 2010) a Brno-město (30. 9. 2010), zejména dokončení tiskových a dalších podkladů pro již osvědčené prvky kampaně. Postupně spouštíme další projekty, aktuálně je na příští týden připraven seminář pro anténáře a další odborníky v Ústí nad Labem, kterého se kromě zástupců a expertů NKS zúčastní i další tradiční partneři z České televize a odborníci zastupující operátory. Počátkem června pak proběhne podobná akce i v Brně, konkrétně 9. června. Na základě požadavků jsou připraveny i semináře pro veřejnost, a to i v Českých Budějovicích," dodává předseda NKS.

DBV-T2 – budoucnost televize v ČR?

České Radiokomunikace v květnu představily svůj ambiciózní plán vybudovat první celoplošnou síť pro digitální televizní vysílání druhé generace – DVB-T2. Pracovně ji označují jako multiplex 5 a testování chtějí zahájit už v letošním roce. Pokud by se jim to podařilo – což zatím není díky poměrně rezervovanému přístupu Českého telekomunikačního úřadu i tradičnímu nedostatku finančních prostředků u většiny televizních stanic samozřejmostí – mohli by obyvatelé většiny regionů České republiky v optimálním případě sledovat přenosy z olympijských her v Londýně v roce 2012 ve vysokém rozlišení, a to bez nutnosti měnit stávající anténu a systém příjmu televizního signálu. Fakt, že datový tok nové sítě by mohl dosáhnout zhruba dvojnásobku oproti nynějším multiplexům DVB-T, by zřejmě otevíral další možnosti i pro veřejnou správu a efektivnější komunikaci státu s občany.

UPC nabídne DVB-T programy

Kabelový a satelitní operátor UPC nabídne ve své kabelové síti televizní programy, které vysílají v současnosti v rámci zemského digitálního vysílání DVB-T. UPC již šíření pozemského televizního vysílání ve standardu DVB-T úspěšně testuje ve své kabelové síti v Praze. V kabelové síti tak umí nabídnout všechny povinně vysílané televizní kanály z analogového kabelového vysílání, digitálního vysílání ve standardu pro kabelové sítě (DVB-C) a pozemského televizní vysílání ze dvou dostupných multiplexů, sítě 1 a 2. Přístup domácností na síti UPC k digitálnímu televiznímu světu se tak značně zjednodušuje. Pro všechny klienty tak odpadají nepříjemnosti se zajišťováním televizních programů nabízených pozemní cestou a s hledáním dalších technických řešení pro příjem TV signálu. Po otestování v Praze by se služba měla postupně rozšiřovat i do dalších regionů ČR.

tz a pk

Napište nám

Veřejná správa online, příloha časopisu Obec a finance
© 2024 Triada, spol. s r. o., webmaster@triada.cz
Zpět na titulní stranu