Projekt Veřejná správa online
Veřejná správa online
Příloha časopisu
Časopis Obec a finance
Nové informační technologie
ve veřejné správě
Veřejná správa online

Biblioweb 2010 vybíral ze 4 desítek knihoven

Ročník: 2010, Číslo: 2, Rubrika: Z domova

Svaz knihovníků a informačních pracovníků ČR (SKIP) zorganizoval již jedenáctý ročník soutěže o nejlepší webovou prezentaci knihovny (počtvrté pod záštitou Asociace krajů České republiky). Odborná porota zhodnotila webové stránky 42 veřejných a odborných knihoven. Soutěžící knihovny byly hodnoceny také z hlediska přístupnosti stránek pro handicapované uživatele a udělena byla i cena veřejnosti.

  • V kategorii odborných knihoven a knihoven v obcích nad 25 tisíc obyvatel zvítězila Městská knihovna Litvínov, na druhém místě se umístila Krajská knihovna Františka Bartoše ve Zlíně a na třetím Krajská knihovna Karlovy Vary.
  • V kategorii knihoven v obcích od 5 tisíc obyvatel do 25 tisíc obyvatel bylo pořadí na prvních třech místech stejné jako loni – vítězství si odnesla Městská knihovna v České Třebové, před Krajskou knihovnou Vysočiny v Havlíčkově Brodě a Městskou knihovnou v Ústí nad Orlicí.
  • V kategorii knihoven v obcích do 5 tisíc obyvatel byla nejúspěšnější Městská knihovna Jevíčko, před Místní knihovnou Strašice a Městskou knihovnou Nové Sedlo.

Celkové pořadí ovlivnilo kritérium, jímž se zjišťovalo, zda jsou stránky přístupné pro handicapované uživatele podle českých Pravidel přístupnosti a WCAG 2.0. Metodické centrum informatiky Sjednocené organizace nevidomých a slabozrakých ČR vyhodnotilo jako nejlepší webové stránky Městská knihovny Litvínov. Ty stejně jako stránky Městské knihovny v Ústí nad Orlicí jako jediné získaly maximum 10 bodů a o pořadí proto rozhodl vyšší počet pomocných bodů.

Letos pošesté hodnotila stránky soutěžících knihoven i laická veřejnost, která měla možnost hlasovat prostřednictvím speciálních webových stránek. O "prsa" zvítězila v této kategorii Městská knihovna a infocentrum Smržovka, před Knihovnou U Mokřinky Mokré. Třetí byla Městská knihovna Česká Třebová.

Podrobné hodnocení

Napište nám

Veřejná správa online, příloha časopisu Obec a finance
© 2024 Triada, spol. s r. o., webmaster@triada.cz
Zpět na titulní stranu