Projekt Veřejná správa online
Veřejná správa online
Příloha časopisu
Časopis Obec a finance
Nové informační technologie
ve veřejné správě
Veřejná správa online

Zeptali jsme se premiéra ČR Jana Fischera

Ročník: 2010, Číslo: 2, Rubrika: Rozhovory

Jaký je váš názor na současnou institucionalizaci ICT, kam by to mělo dále směřovat?

To, že znovu začneme přemýšlet a realizovat nové institucionální uspořádání, většinou vyjde dráž, stojí to čas, nějakou námahu a není vyloučeno, že pak můžeme být frustrováni. Takže si nemyslím, že je nutné znovu přemýšlet o nějakém novém institucionálním aranžmá toho tématu, důležité je, aby ten, kdo to má na starosti, to dělal dobře a produktivně. Není to jen o výrazné výkonné roli, ale i o schopnosti koordinovat, protože je to samozřejmě činnost, na které se podílí řada resortů – a mezi nimi se podařilo z různých důvodů vystavět docela slušné bariéry a vysoké zdi. Takže ten, kdo to má koordinovat, musí znát svoji agendu a musí umět tyto bariéry odstranit. Nevyřešíme to tím, že budeme vymýšlet, jak to zase udělat nějak jinak.

Abych se vrátil k té koordinační roli – zplaněla nám činnost Rady vlády pro informační společnost, to si myslím, že je škoda. Usiluji o to, abychom Radu znovu rekonstituovali a dali jí trochu produktivnější poslání než měla předtím, aby začaly pracovat jednotlivé její složky. Mám to na programu, chci to udělat ještě během mandátu této vlády, nejde ale o to, vytvářet nějakou novou strukturu.

Rok 2010 je volebně velice bohatý rok, navádí to k otázce na možnost elektronických voleb v budoucnosti…

To je určitě zajímavá otázka, trochu je škoda, že jsme zatím nedosáhli takového pokroku, jaký jsme si předsevzali v memorandu, které jsem kdysi vyjednal a následně podepsal s bývalým ministrem vnitra Langerem. Hodně to souvisí i s tím, že mezitím padlo rozhodnutí o odložení vystavování elektronických identifikačních dokladů, to je elektronických občanských průkazů. To s tím souvisí, protože bez dobré identifikace pro tyto účely nemá smysl se do ničeho podobného pouštět. Nicméně, máme víc času na přípravu a já bych byl velmi rád, abychom se po tomto volebním roce k tomuto tématu vrátili a práce na tom zintenzivnili – jak na mém předchozím působišti, tak na ministerstvu vnitra a samozřejmě ve spolupráci s dalšími. Měl jsem nedávno neformální schůzku s estonským premiérem, když projížděl Prahou, a tak jsme si také o těchto věcech povídali. Trochu jsem mu záviděl, protože když mi ukázal jeho elektronickou občanku a sdělil mi, co všechno umí a jak je možné ji angažovat třeba při elektronických volbách, které se už v Estonsku realizují, byl to opravdu velký důvod k zamyšlení…

pk

Napište nám

Veřejná správa online, příloha časopisu Obec a finance
© 2024 Triada, spol. s r. o., webmaster@triada.cz
Zpět na titulní stranu