Projekt Veřejná správa online
Veřejná správa online
Příloha časopisu
Časopis Obec a finance
Nové informační technologie
ve veřejné správě
Veřejná správa online

MV ČR chce posunout ostrý start registrů

Ročník: 2010, Číslo: 1, Rubrika: Z domova

Ministerstvo vnitra souhlasí s posunutím ostrého startu takzvaných základních registrů o rok na červenec 2012, jak navrhuje v novele zákona skupina poslanců. Registrům, které jsou jedním z pilířů elektronizace veřejné správy v ČR, podle předkladatelů – Jaroslava Krupky a Toma Zajíčka (oba ODS), Jiřího Petrů (ČSSD) a Vladimíra Koníčka (KSČM) – hrozí, že k původně danému termínu nebudou na standardní provoz dostatečně připraveny.

Podle Jiřího Korbela z tiskového odboru MV ČR byl návrh skupiny poslanců s ministerstvem konzultován a MV ČR jej podpoří. V současnosti se konají výběrová řízení na informační systémy registrů. Podle původního harmonogramu mělo ministerstvo podepsat s vybranými firmami nebo jedinou společností smlouvu už na začátku listopadu. Testovací provoz registrů by měl začít již v červenci. Podle autorů novely však

není reálné ukončit zkušební provoz s červnem 2011 i vzhledem ke zpoždění schvalování projektů v integrovaném operačním programu, jehož prostřednictvím má být systém základních registrů hrazen z evropských fondů. Návrh skupiny poslanců také obsahuje podrobnější termíny a podmínky přechodu jednotlivých informačních systémů na využívání údajů ze základních registrů. Správci základních registrů by tak měli mít podle předkladatelů jistotu, že úřady budou připraveny používat údaje z registrů bez problémů.

Přes 5 miliard z EU

Ministerstvo vnitra ČR oznámilo, že na zvýšení kvality veřejných služeb vyčerpalo od září do prosince 2009 více než pět miliard korun z prostředků EU. Část z těchto peněz směřovala do oblasti elektronizace úřadů, využívání moderních technologií při komunikaci s občany a zřizování informačních center při řešení krizových událostí.

"Můžeme využít miliardy na modernizaci veřejné správy a pomoci tak změnit předsudky, které mají lidé vůči práci úřadů," prohlásil ministr vnitra Martin Pecina. "Na schválení přitom čekají další projekty. Jen v prosinci obdrželo ministerstvo vnitra 76 žádostí o dotace za více než miliardu korun.

MV ČR má v rámci Integrovaného operačního programu (IOP) a Operačního programu Lidské zdroje a zaměstnanost (OP LZZ) na starosti podporu modernizace informačních technologií ve veřejné správě, rozvoj lidských zdrojů a zlepšení služeb bezpečnosti, prevence a řešení rizik. Během posledních čtyř měsíců roku 2009 přidělilo ministerstvo dotace ve výši 5,178 miliard korun celkem 64 projektům.

Česká pošta nabízí "bezpečný klíč"

Od zahájení ostrého provozu ISDS odeslali uživatelé datových schránek více než tři miliony datových zpráv. Česká pošta nyní představila tzv. "bezpečný klíč", novou doplňkovou službu, která kombinuje digitální certifikát PostSignum a bezpečné úložiště v podobě USB tokenu.

Bezpečný klíč si může každý zájemce objednat na www.postsignum.cz nebo si jej pořídit na všech pobočkách České pošty, kde je dostupná služba Czech POINT. Po jeho zakoupení je potřeba instalovat ovládací software a inicializovat USB token, provést instalaci kořenových certifikátů, generovat žádosti o vydání certifikátů, navštívit pobočku ČP, nechat si vystavit certifikáty a nakonec instalovat vydané certifikáty na USB token. Certifikáty pro Bezpečný klíč do datové schránky mají platnost jeden rok a každé další obnovení platnosti už může probíhat výhradně elektronickou cestou.

pk

Napište nám

Veřejná správa online, příloha časopisu Obec a finance
© 2024 Triada, spol. s r. o., webmaster@triada.cz
Zpět na titulní stranu