Projekt Veřejná správa online
Veřejná správa online
Příloha časopisu
Časopis Obec a finance
Nové informační technologie
ve veřejné správě
Veřejná správa online

Zeptali jsme se Jaroslava Chýlka, náměstka ministra vnitra pro informatiku

Ročník: 2009, Číslo: 5, Rubrika: Rozhovory

Jaké to je, naskočit takto rychle do rozjetých projektů e-governmentu?

Ing. Jaroslav Chýlek, náměstek ministra vnitra pro informatikuJe to velká výzva. Naskočil jsem rychle do rychle jedoucího vlaku a nemám v úmyslu ho brzdit. Projekty, které jsou rozpracované v rámci elektronizace veřejné správy, mají úřadům a firmám a hlavně lidem, kteří v nich pracují, ušetřit čas a zjednodušit komunikaci mezi nimi. To je klíčové, proto je nutné dotáhnout je do úspěšného konce.

Máte bohaté zkušenosti manažera IT firmy – myslíte, že to bude pro vaši práci v nové pozici velká výhoda?

Výhodou je fakt, že se v prostředí IT technologií pohybuji celý život a také to, že jsem zvyklý řídit týmy lidí.

Zájem o aktivaci datových schránek zatím nebyl příliš velký – věříte přesto, že vše bude už od listopadu dokonale fungovat?

Máte pravdu v tom, že mnoho subjektů počkalo, až jim budou datové schránky 1. listopadu aktivovány automaticky. Jejich laxnost může do určité míry poškodit je samotné, nicméně pro informační systém datových schránek jako celek to nepředstavuje zásadní problém. Systém datových schránek byl už od počátku připravený tak, aby zvládl nápor velkého množství nárazových aktivací i předpokládané množství odesílaných zpráv. Přesto bych ale slůvkem "dokonale" šetřil, protože neznám žádný projekt takového rozsahu, kterému by se jakékoliv problémy vyhnuly. Kdyby však přeci jen k nějakým problémům došlo, máme zde profesionály, kteří jsou schopní si s nimi okamžitě poradit.

Jaký je váš názor na celou přípravu tohoto rozsáhlého projektu? Myslíte, že se mělo něco udělat jinak?

Říkat si dnes, kdy už je projekt v ostrém provozu, zda se mělo něco udělat jinak, nemá smysl. Na stole teď není otázka, co se mělo nebo nemělo udělat jinak, ale jak zajistit, aby se datové schránky definitivně dostaly do podvědomí úřadů, firem i běžných lidí, jako něco, co jim život neztrpčí, ale naopak usnadní.

Nezavinilo poměrně benevolentní přechodné období 4 měsíců současný laxní přístup firem k ISDS?

To bychom si museli položit otázku, co přesně si představujeme pod pojmem benevolentní. Lidé odpovědní za přípravu projektu se rozhodli, že než udělat velký třesk ze dne na den, bude lepší dát těm, kteří musí mít datovou schránku zřízenou ze zákona, dostatečný čas na to, aby se s celým systémem mohli seznámit. Já osobně si myslím, že to rozhodnutí o přechodném období bylo správné.

Teď je potřeba zeptat se těch firem, které výhodu přechodné doby nevyužily, proč se takto rozhodly. Ministerstvo vnitra přišlo s masivní informační kampaní, připravilo pro úřady i firmy mnoho seminářů i patřičná školení. My jsme dělali, co bylo v našich silách a tu kampaň považujeme za dostatečnou. Jestli si ale některé firmy usmyslely, že možnost seznámit se s projektem a připravit se na něj nevyužijí, tak se musíte zeptat jich, proč se takto rozhodly.

Neměla tak velká revoluce v administrativě proběhnout spíše po menších a současně striktněji řízených krůčcích?

To je opět otázka, na kterou už v tuto chvíli nemá smysl odpovídat. Když dnes řeknu, že ano, tak co se změní? Už nikdy nezjistíme, zda by šlo o schůdnější řešení, protože projekt datových schránek už funguje a každým dnem ukazuje svou opodstatněnost. Nicméně jsem si jistý, že kdyby byla ta revoluce v administrativě opravdu provedena po menších krůčcích, tak by mi dnes novináři pokládali zcela opačnou otázku, tedy zda by nebylo lepší udělat místo několika malých krůčků jen jeden jediný velký krok.

Jaký je váš další velký úkol?

Spolu s ministrem Martinem Pecinou se teď naplno vrhneme do dotažení projektu základních registrů. Už dnes je zřejmé, že půjde o pořádný oříšek, protože minulé vedení ministerstva ten projekt nepřipravilo zcela dostatečně. Například výběrové řízení na dodávku "Informačního systému základních registrů" nebylo vypsáno tak, jak bychom si představovali. Právě teď jej prošetřuje Úřad na ochranu hospodářské soutěže a je zřejmé, že původně plánovaný start projektu na přelomu června a července budeme muset minimálně o několik měsíců odložit.

Je pro vás post náměstka pouze časově ohraničenou epizodou nebo spojíte s ministerstvem svoji další kariéru?

Nabídku jsem dostal od pana ministra Peciny. Momentálně vidím své působení na ministerstvu vnitra jako časově ohraničené období do voleb v příštím roce.

Napište nám

Veřejná správa online, příloha časopisu Obec a finance
© 2024 Triada, spol. s r. o., webmaster@triada.cz
Zpět na titulní stranu