Projekt Veřejná správa online
Veřejná správa online
Příloha časopisu
Časopis Obec a finance
Nové informační technologie
ve veřejné správě
Veřejná správa online

Digitalizace médií – výzva a šance pro obce a města

Ročník: 2009, Číslo: 4, Rubrika: Z domova

Řada vyspělých států v posledních letech vytvořila národní strategie pro rozvoj širokopásmových sítí a služeb. V Japonsku a Finsku mají mít během roku 2011 všechny domácnosti přístup k širokopásmovému Internetu a do roku 2014 má mít v sousedním Německu 75 procent domácností širokopásmovou přípojku s rychlostí nejméně 50 Mbit/s. Evropská komise volá po vybudování širokopásmových sítí na území celé EU a odborníci zároveň upozorňují, že v blízké budoucnosti budou nároky na sítě tak velké, že čeští uživatelé nebudou mít stejné šance dostat se ke kvalitnímu připojení, jakým disponují jejich kolegové v sousedních členských státech – bude už příliš pozdě narychlo začínat s výstavbou.

Širokopásmové sítě a digitalizace médií jsou proto hlavními tématy již tradiční konference nakladatelství Sdělovací technika "Milníky digitální televize" která se bude konat 5. října v Hotelu Voroněž Brno. Kromě odpovědí odborníků z průmyslu, rozhlasu a televize na nejčastěji kladené otázky týkající se digitalizace médií a dopadu tohoto procesu na náš životní styl přinese konference nejnovější informace o technologických možnostech a novinkách v oblasti digitální zábavy a možnostech přístupu k rozmanitému obsahu prostřednictvím zemského televizního vysílání, satelitního TV příjmu, kabelové televize a IPTV. V panelové diskusi bude zhodnocen současný stav digitalizace televizního vysílání v České republice. Panelová diskuse se soustředí na postup digitalizace, která v blízké době přinese možnost digitálního televizního příjmu DVB-T na Moravu. Diskutovat budou zástupci institucí zodpovědných za postup digitalizace, představitelé veřejnoprávní televize i privátních televizních stanic a zástupce Koalice pro digitální vysílání.

Na konferenci představí společnost RIO Media projekt městské sítě optických vláken do domácností – FTTH (Fiber-to-the-Home). Na této infrastruktuře dnes poskytuje komplexní telekomunikační služby (TV, data, telefon) pro více než 50 tisíc domácností. Služby jsou určeny jak pro koncové zákazníky, tak pro velkoobchodní partnery (bytová družstva, developeři, obce, ISP). O realizaci a provozu sítě bude referovat i zástupce města kde již nyní síť FTTH existuje. Pro obce, uvažující o výstavbě metropolitních sítí, by mohl být tento konkrétní projekt inspirativní a proto je pro zájemce po konferenci připravena prohlídka již vybudované a provozované sítě. Odborníci, kteří síť budovali a provozují, budou na místě zodpovídat případné dotazy a s dalšími zájemci se podělí o své zkušenosti z plánování, realizace a provozu širokopásmových místních sítí.

Bližší údaje o konferenci lze najít na www.stech.cz.

Napište nám

Veřejná správa online, příloha časopisu Obec a finance
© 2024 Triada, spol. s r. o., webmaster@triada.cz
Zpět na titulní stranu