Projekt Veřejná správa online
Veřejná správa online
Příloha časopisu
Časopis Obec a finance
Nové informační technologie
ve veřejné správě
Veřejná správa online

Digihlídky přímo do obcí a informační centra

Ročník: 2009, Číslo: 4, Rubrika: Z domova

Národní koordinační skupina pro digitální vysílání již v průběhu léta zpřístupnila na www.digitalne.tv speciální objednávkový formulář pro starosty územní oblasti Plzeň, která zahrnuje Karlovarský kraj, část Plzeňského kraje, část Ústeckého kraje a část Středočeského kraje. Jeho prostřednictvím bylo možno si objednat přímo do obcí tzv. digihlídky, které na místě poradí a pomohou s přechodem na digitální televizní vysílání. Tyto "Digihlídky se již v minulých měsících osvědčily v Praze a budou samozřejmou součástí informování občanů o změně televizního signálu v dalších regionech.

"Vzhledem k rozsáhlosti regionu jsme nyní zavedli novinku a umožňujeme starostům objednat si bezplatně digihlídky také nad rámec stanoveného harmonogramu," vysvětlil národní koordinátor Zdeněk Duspiva. Do ulic Plzně také vyjela speciální "digitální" tramvaj, která upozorňuje na ukončení analogového televizního vysílání v regionu. Kampaň doplňuje také televizní spot, který vysílá regionální televize ZAK TV v rámci odpojovaného vysílání programu TV Prima celé září. Spot je ke stažení také na webových stránkách www.digitalne.tv. Podle odborníků právě regionální televizní vysílání kampaň vhodně doplňuje a vzhledem k ostrůvkové metodě přechodu je navíc oproti celostátním televizím rozpočtově jednoznačně efektivnější.

Ve středních a západních Čechách navíc přibylo 22 nových informačních středisek pro handicapované občany, kde si zdravotně postižení mohou vyzkoušet práci se set-top-boxem a přijít si pro radu ohledně přechodu na digitální televizní vysílání. Všechna centra budou fungovat až do 31. října 2009. "Adresy a kontakty na jednotlivá centra lze najít na webu www.ozp-digitalne.cz," říká Jiří Mánek, projektový manažer občanského sdružení Trianon Čechy, které centra pro Národní koordinační skupinu pro digitální vysílání v ČR pomáhá zajišťovat. Specifické aktivity cílené na zdravotně postižené občany jsou součástí komplexní informační kampaně k přechodu na digitální televizní vysílání již od počátku roku. Patří mezi ně především speciální semináře, informační střediska, proškolování samotných osob se zdravotním postižením na školitele pro tuto cílovou skupinu nebo speciální webové stránky www.ozp-digitalne.cz.

Analogové televizní vysílání bude v územní oblasti Plzeň ukončeno 30. září, digitální televizní vysílání již je v provozu.

Napište nám

Veřejná správa online, příloha časopisu Obec a finance
© 2024 Triada, spol. s r. o., webmaster@triada.cz
Zpět na titulní stranu