Projekt Veřejná správa online
Veřejná správa online
Příloha časopisu
Časopis Obec a finance
Nové informační technologie
ve veřejné správě
Veřejná správa online

Společné televizní antény je třeba upravit pro digitalizaci

Ročník: 2009, Číslo: 4, Rubrika: Z domova

Bytová družstva a sdružení vlastníků bytových jednotek v oblastech, jichž se týká přechod na digitální televizní vysílání, průběžně dostávají speciální dopis od Národní koordinační skupiny pro digitální vysílání v České republice. Jeho cílem je upozornit bytová družstva a podobná sdružení, že je třeba upravit společné televizní antény (STA) pro příjem digitálního vysílání.

Například v územní oblasti Plzeň, která zahrnuje Karlovarský kraj, část Plzeňského kraje, část Ústeckého kraje a část Středočeského kraje, byl dopis rozeslán na 3800 adres a je nedílnou součástí dlouhodobé informační kampaně. Národní koordinační skupina bude podobně postupovat i v dalších regionech, které přechod na digitální televizní vysílání teprve čeká.

Rozsah úprav závisí na stavu, stáří a udržovanosti konkrétní STA. U starších domů postavených před rokem 1980 se často doporučuje výměna celých rozvodů i technologie hlavní stanice. "V zásadě platí, že ti, kteří STA a rozvody po domě pravidelně udržovali, by neměli mít s úpravou STA žádné větší problémy," dodává Zdeněk Duspiva, národní koordinátor přechodu.

NKS již dříve zpracovala materiál "Alternativy řešení příjmu signálu DVB-T prostřednictvím STA", který v listopadu 2008 ještě aktualizovala. Tento materiál je umístěn například na webových stránkách www.digitalne.tv mezi dokumenty k digitalizaci. Obsahuje podrobné technické informace k možnostem úpravy STA na příjem digitálního vysílání. "Role NKS je bytová družstva a společenství vlastníků informovat, pak již je na nich, aby se domluvili, jaký způsob příjmu digitální televize si zvolí. Zda to bude příjem zemského vysílání, či zda přejdou na satelit, kabel či IPTV. Tato domluva je často největší problém, se kterým jim ovšem pomoci nemůžeme. NKS žádnou z těchto variant neprosazuje, zůstáváme technologicky neutrální," uzavírá Zdeněk Duspiva.

pk

Napište nám

Veřejná správa online, příloha časopisu Obec a finance
© 2024 Triada, spol. s r. o., webmaster@triada.cz
Zpět na titulní stranu