Projekt Veřejná správa online
Veřejná správa online
Příloha časopisu
Časopis Obec a finance
Nové informační technologie
ve veřejné správě
Veřejná správa online

Technologie příliš nepřeceňuji, ale práci nám ušetří…

Ročník: 2009, Číslo: 4, Rubrika: Rozhovory

Na rozdíl od velkých městských úřadů, kde se s novinkami v elektronizaci agend potýkají celé týmy informatiků, na malých obcích je veškerý provoz záležitostí jednoho či dvou lidí. Výjimkou není ani obec Otvovice na Kladensku, s jejímž starostou Ing. Josefem Purkrtem jsme hovořili o tom, jak malé obce vnímají aktivity v oblasti e-governmentu -- datové schránky, elektronické spisové služby a různé další vymoženosti digitálního věku…

Jak se vám daří zvládat nástrahy poměrně rychlé elektronizace veřejné správy?

Já osobně jsem v trochu specifické situaci, protože jsem původně z oboru. Vystudoval jsem technickou kybernetiku a dlouhá léta jsem se tím živil. A když jsem se dostal do veřejné správy -- to už je vlastně 11 let, nejdřív jako zastupitel, pak místostarosta a nyní starosta -- měl jsem k informatice vždy blízko. Často jsem zajišťoval nějaké počítačové služby a zajímal se o všechno nové, vztah k technologiím mám vysloveně kladný. Díky tomu nemám problém jako někteří kolegové, kteří se najednou dostanou k něčemu, s čím nikdy nepracovali. Na druhou stranu je jasné, že si zde nemohu dovolit příliš experimentovat a třeba shodit na nějakou dobu systém, na němž jsme závislí. Musím ale zdůraznit, že ač mám k elektronizaci agend a zjednodušování administrativy kladný vztah, technologie příliš nepřeceňuji, protože určitě nevyřeší všechno. Na takto malém úřadě je to o tom, že stejně musíte mezi lidi, musíte je vyslechnout a řešit věci, ve kterých vám počítač příliš nepomůže.

Jaké nové služby občanům nabízíte?

Czech POINT jsme tady měli poměrně brzo, hned ve druhé vlně. Dost aktivně jsme se teď zajímali i o datové schránky. Spolupracujeme s naší ORP, Kladnem, dohodli jsme se hned zpočátku, že si aktivujeme schránku, vyzkoušíme ji co nejdříve a pokusíme se nabrat nějaké zkušenosti.

Občané samozřejmě oceňují, že zde mohou využít některé nové služby, především Czech POINTu -- pořizují si výpisy z katastru nemovitostí, bodového hodnocení řidičů nebo některé další dokumenty. Existují už ale také další agendy, z nichž nijak nadšení nejsme, jako třeba založení živnosti -- nemyslím si, že právě tohle by se mělo řešit na obecním úřadě.

Jaký využíváte software?

Účetnictví od Triady a v loňském roce jsme si pořídili od stejného dodavatele spisovou službu. Nějakou dobu jsme ji zkoušeli, pak jsme provedli určité rekonfigurace a nyní ji používáme naplno. Vlastně asi jediné drobné problémy jsme měli z odzkoušením, protože spisová služba je přece jen trochu složitější. Nemůžete tam mít jen samé pokusy a navíc řada věcí se ukáže až při skutečném používání. Při té spoustě práce, která tady na dva lidi je, je téměř vyloučené, že bychom si mohli třeba týden hrát a zkoušet nové funkce. Je prostě potřeba to zvládat za pochodu. Podobně je ale na tom většina malých obcí.

Za velkou výhodu považuji fakt, že se to vše podařilo provázat -- například u Czech POINTu. Mám na mysli například automatické ověřování, ukládání čísel, poplatky, které jdou rovnou do účetnictví apod. Ušetří to práci. Navíc u elektronické spisové služby máte daleko lepší přehled, lépe se vyhledává, mohou se zadávat kritéria, dá se to soustřeďovat do spisů. Existují samozřejmě některé věci, které by mohly být trochu jinak nebo by mi trochu jinak vyhovovaly, ale to je asi u všeho. V každém případě nám to ale hodně pomáhá, s podporou jsme spokojeni a spolupracuje se nám velice dobře.

Co datové schránky?

Právě při zavádění datových schránek jsme si zase ověřili spolupráci s Triadou a zároveň jsme přišli na jeden problém, který trochu komplikuje intenzivnější využívání. Skoro nikdo to zatím nemá, takže teď si zkušebně dopisujeme s kolegou Ing. Moulisem z Kolče, kde si aktivovali datovou schránku také, a připravujeme se na ostrý provoz. Aktivované datové schránky zatím většinou nemají ani nadřízené orgány, tak nám nic jiného nezbývá. Občas řešíme takové banální problémy, jako že někde zapomenete něco zaškrtnout, nevyměníte heslo, systém se vám zablokuje apod. Ještě nějakou chvíli bude trvat než se doladí drobnosti, které se při používání objevují, ale věřím, že se to brzo úspěšně vychytá.

Je něco, co vám na novém způsobu administrativy vadí?

Bohužel ano, postupně se dozvídáme, že státní správa nebude datové schránky používat stoprocentně. Sociálka pojede dál na svých systémech, stejné to bude i na některých dalších subjektech a ministerstvech, katastrální úřad nebude prostřednictvím datových schránek přijímat změny a podobně. Určité změny se dají čekat i v účetnictví, kontrolní funkce kraje přejde na ministerstvo. Těch systémů bude nějak moc. Mám trochu obavu z toho, že bude přetrvávat taková mnohočetnost. Určitě by bylo lepší, kdyby se to nějak vše podařilo propojit. Možná by se nemuselo tolik spěchat a stanovovat nereálné termíny, které se nakonec stejně posunou, a raději to víc propracovat.

Ve vašem případě máte štěstí, že patříte pod ORP, která je velice aktivní…

Pravdou je, že magistrát Kladna to měl připravené velice dobře, ale změna výzvy na technologická centra a spisové služby ze strany ministerstva vnitra to hodně zamotala. A musím také říci, že po zkušenostech, které jsem měl s upgradem Czech POINTu, kdy mi v únoru přidělili dotaci a teprve někdy v dubnu se vyjasňovalo, co můžeme a co ne, a ještě nyní vyřizuji zbývající administrativu, mě trochu mrazí.

Co říkáte občasným snahám o jakési sjednocení?

Čas od času s tím někdo přijde -- jednotná spisová služba, jeden dodavatel. Překvapuje mě, že se ještě nikdo nepoučil z takových průšvihů, jakým byl třeba INDOŠ (internet do škol). U těchto ohromných, a nebojím se říct doslova šílených, projektů se zbytečně utopí množství prostředků, které by šlo využít daleko efektivněji. Zdánlivě to dotuje stát, ale jsou to přece naše peníze. Proč platit za věci, které nechceme, za zbytečná školení nebo nepotřebné certifikáty?

Děkuji za rozhovor.

Prokop Konopa

Napište nám

Veřejná správa online, příloha časopisu Obec a finance
© 2024 Triada, spol. s r. o., webmaster@triada.cz
Zpět na titulní stranu