Projekt Veřejná správa online
Veřejná správa online
Příloha časopisu
Časopis Obec a finance
Nové informační technologie
ve veřejné správě
Veřejná správa online

Účelová katastrální mapa (ÚKM)

Ročník: 2009, Číslo: 4, Rubrika: Z domova

Účelová katastrální mapa je podklad, který začal vznikat v roce 2003 na území Jihomoravského kraje. Jde o jednotnou referenční, plně vektorovou a bezešvou mapu, kterou dodnes hlavně veřejná správa velmi postrádá a bez níž není možné některé projekty, úkoly a uživatelské úlohy realizovat. Nejde o žádnou novinku. Digitální data ÚKM svojí strukturou odpovídají technické specifikaci DKM (digitální katastrální mapa) ČÚZK (Českého úřadu zeměměřického a katastrálního) a tudíž je možné velmi jednoduše, v případě posunu digitalizace katastrálního mapového operátu, tento podklad průběžně doplňovat a nahrazovat. Od roku 2003 jsme již zrealizovali nasazení ÚKM v plně vektorovém tvaru na celém Jihomoravském, Olomouckém a Zlínském kraji a na části kraje Plzeňského.

Upozornit bych chtěla zejména nato, že nejde jen o jednorázovou akci, ale je vyřešený i způsob průběžných aktualizací. Například Zlínský kraj v letošním roce zahájil již 9. aktualizaci s tím, že každý půlrok probíhá další. Zajímavá a z našeho pohledu velmi systémová je spolupráce s ČÚZK respektive s jednotlivými Katastrálními pracovišti. Na základě této spolupráce jsme vytvořili systém vzájemného sdílení dat při jednotlivých aktualizacích a daří se nám společně odstraňovat nalezené nesoulady, což postupně zvyšuje kvalitu dat, respektive snižuje procento chybovosti a k obecné spokojenosti se již procento změnilo na pouhé promile.

Máme radost, že se daří prosazovat model, kdy Krajský úřad data nechá zdigitalizovat a ta jsou následně bezplatně poskytována obcím a městům pro potřeby jednotlivých agend a informačních systémů. Jsou obce s rozšířenou působností, jako například Znojmo, které tato data využívají v prostředí mapových webových služeb a umožňují tak nahlížet do vlastnických vztahů ve spojení s dalšími tematickými vrstvami, nebo projekty (územně plánovací dokumentace, informace o dopravě, honitby, turistika atd.)

Důležitost referenčního podkladu ÚKM vzrostla s platností Stavebního zákona (Zákon č. 183/2006 Sb. o územním plánování a stavebním řádu) v oblasti tvorby územně analytických podkladů ÚAP (Vyhláška č. 500/2006 o územně analytických podkladech, územně plánovací dokumentaci a způsobu evidence územně plánovací činnosti) jako územně plánovacího podkladu. V § 3 této vyhlášky je uvedeno "Není-li státní mapové dílo v digitální formě k dispozici, lze s využitím státního mapového díla vytvořit mapový podklad v digitální formě". Jsme přesvědčeni o tom, že pokud se sledované jevy pro ÚAP budou pořizovat nad referenčně jednotným a polohově přesným podkladem, tak bude možné rozhodovat napříč územím nejen celé obce s rozšířenou působností, ale také krajem a pokud budeme (a to my jsme) optimisté, tak v nejlepším případě nad územím celé ČR, například jako součást projektu Digitální mapy veřejné správy.

Drahomíra Zedníčková, obchodně-technický manažer, Geodis Brno, spol. s r. o.

Napište nám

Veřejná správa online, příloha časopisu Obec a finance
© 2024 Triada, spol. s r. o., webmaster@triada.cz
Zpět na titulní stranu