Projekt Veřejná správa online
Veřejná správa online
Příloha časopisu
Časopis Obec a finance
Nové informační technologie
ve veřejné správě
Veřejná správa online

Otevřený dopis zástupcům veřené správy

Ročník: 2009, Číslo: 4, Rubrika: Z domova

Vážená paní starostko, Vážený pane starosto,
dovolte mi informovat Vás o aktuální situaci v oblasti e-governmentu, která plně potvrzuje teorii, že svět kolem nás je jedno velké jeviště. Zatímco Česká pošta intenzivně ruší kontaktní pracoviště a úkony s ním spojené přesouvá na běžné přepážky řadovým pracovnicím, které nejsou pro tento účel vyškoleny, ve snaze ztížit nám už tak obtížné získávání povinných certifikátů pro fungování datových schránek, MVČR intenzivně mění podmínky výzvy na technologická centra obcí s rozšířenou působností a spisové služby v území, popřípadě danou výzvu ruší a vypisuje novou s novými pravidly. To v praxi znamená, že ty ORP, které v tomto směru učinily nějaké kroky, jsou po půl roce usilovné práce opět na začátku. Velmi dobrým příkladem v tomto směru je podepisování partnerských smluv ORP s obcemi ve správním obvodu, které v nové výzvě zřejmě nebudou povinné, a tudíž jsou k ničemu.

Zbrusu nová výzva na technologická centra podle slov pana vrchního ředitele sekce veřejné správy PhDr. Roberta Ledvinky, oficiálně spatří světlo světa 20. 9. 2009, nicméně po zkušenosti s plněním termínů u výzvy na kontaktní pracoviště Czech POINT tomu lze jen stěží věřit. Měla by být členěna do čtyř samostatných oddílů -- technologické centrum, spisová služba, vnitřní integrace úřadu, vybavení stavebních úřadů pro autorizovanou konverzi dokumentů -- přičemž na každý z oddílů lze podat žádost o dotaci samostatně. Novinkou bude i to, že veškeré financování projektu bude provádět ORP po dobu udržitelnosti projektu, tedy pěti let. Pro obce I. a II. typu z tohoto vyplývá následující:

  1. Do 1. 11. 2009, což je termín druhého oficiálního spuštění datových schránek, není reálné pořídit technologické centrum ORP, tedy ani negarantované úložiště dokumentů, které budou přicházet, popřípadě budou vytvářeny na malých obcích. Starostové budou vystaveni nebezpečí, že o dokumenty v případě technické závady na obecním PC přijdou a ponesou veškeré právní následky při nesplnění legislativních lhůt a povinností.
  2. ORP nestihne do 1. 11. 2009 vysoutěžit a nakoupit v rámci tohoto projektu elektronickou spisovou službu pro obce ve svém správním obvodu. Starostové tudíž budou nuceni vést evidenci veškeré korespondence, a to i té, která přijde do úřadu pomocí informačního systému datových schránek v papírové podobě.
    V části projektu elektronické spisové služby se MV ČR snaží prosadit řešení hostované spisové služby pro všechny obce. O to ale mezi starosty malých obcí není příliš velký zájem.
    Po zmapování situace v území bylo zjištěno, že většina malých obcí již delší dobu využívá nějaký informační systém, který by chtěli v rámci dotace rozšířit o elektronickou spisovou službu a Document Management System. Při zachování a rozšíření stávajícího softwaru na obcích I. a II. typu a samotné ORP to ale předpokládá v rámci výzvy vybrat více dodavatelů spisových služeb, které v současné době provozují informační systémy na jednotlivých obcích.
    V případě, že by ORP neměla možnost v rámci výzvy nakoupit spisové služby od různých výrobců, ale byla by nucena vybrat pouze jednoho, zcela to znemožní realizaci projektu "Spisové služby v území". Každá obec bude chtít zachovat jednotný a neroztříštěný informační systém pouze od jediného výrobce. Zároveň by tento krok zrušil konkurenci na trhu spisových služeb a znemožnil podnikání dodavatelům informačních systémů, které se zabývají vývojem IS právě pro malé obce.
  3. Další problém je v tom, že výzva není postavena tak, aby bylo možné žádat o upgrade stávajících spisových služeb. Pro upgrade stávajících systémů bude vypsána jiná výzva, zřejmě v dubnu 2010. Jakým způsobem mají obce vést svou spisovou službu do té doby, MV ČR, jako tvůrce projektu IS DS, neuvádí.
  4. Pro dodržení všech legislativních požadavků od 1. 11. 2009 je tedy možno doporučit obcím, které disponují elektronickou spisovou službou, na vlastní náklady zakoupit doplňkový modul, který bude schopen přistupovat do IS DS, stahovat datové zprávy do spisové služby a s napětím vyčkávat, zda na ORP vznikne technologické centrum s negarantovaným úložištěm elektronických dokumentů, které jim zajistí spolehlivé ukládání jejich elektronické pošty.
  5. Obce, které nedisponují vlastní spisovou službou, mohou využít službu Datový trezor České pošty (roční poplatek 1200 až 48 000 Kč bez DPH, podle počtu datových zpráv).

Obecně by se vystupování Odboru strukturálních fondů MVČR dalo shrnout pod termín "zmatečné". Tato skutečnost byla zřetelně patrná již při první žádosti na kontaktní pracoviště Czech POINT, neboť několikrát jsme byli svědky toho, že dva pracovníci OSF, pracující na stejném odboru, sedící v jednu chvíli veřejně vedle sebe před naslouchajícím publikem, odpovídali na konkrétní dotaz naprosto rozdílně. O problémech při zpracovávání žádostí obcí nemluvě. Při debatách o výzvách na technologická centra ORP a vzdělávání v eGon centrech ORP tomu není jinak. Proto je velmi obtížné korektně předávat informace obcím ve spádové oblasti, resp. začít cokoliv budovat.

Nejhorší na tom všem ale není to, že pracovníci sekce veřejné správy ministerstva vnitra, kteří mají na starosti tvorbu výzev pro čerpání peněz ze strukturálních fondů, konkrétně z IOP, nejsou schopni na setkáních se žadateli ani na stránkách www.egoncentrum.cz věcně a přesně odpovídat na otázky k dané problematice a často jsou jejich odpovědi na dvou informačních kanálech naprosto protichůdné, ani to, že na MMR nevěděli o chystaném rušení této výzvy a vypsání nové ještě týden před touto akcí, což svědčí o naprosto minimální a nedostatečné komunikaci mezi MV ČR a MMR, dokonce ani obskurní kabaret velkolepě nazvaný Datové schránky Roadshow s panáčkem Egonem v hlavní roli, jehož jsme byli nuceně svědky. Největším problémem současného e-governmentu je to, že lidé odpovědní za tento zmatek, si nepřipouští vlastní pochybení, neboť pro ně žádná zřejmě neexistují. A to je, vážení přátelé, závažný problém, protože kde není prozření, není ani náprava.

Nicméně doufejme, že nové věci spojené s e-governmentem, nebudou takto zbytečně vyčerpávající a zmatečné, a že budou mít větší smysl než to, čeho jsme byli doposud svědky.

Ing. Simona Rákosová

Napište nám

Veřejná správa online, příloha časopisu Obec a finance
© 2024 Triada, spol. s r. o., webmaster@triada.cz
Zpět na titulní stranu