Projekt Veřejná správa online
Veřejná správa online
Příloha časopisu
Časopis Obec a finance
Nové informační technologie
ve veřejné správě
Veřejná správa online

MMR ČR odpovídá na otázky čtenářů – technologická centra a spisová služba

Ročník: 2009, Číslo: 4, Rubrika: Z domova

V souvislosti s bouřlivými diskusemi ohledné výzvy na technologická centra a spisové služby v území jsme zástupcům Odboru řízení operačních programů Ministerstva pro místní rozvoj položili několik konkrétních otázek koncipovaných na základě dotazů čtenářů časopisu Obec a finance i zástupců veřejné správy. Odpovídá na ně Ing. Rostislav Mazal, zástupce ředitelky odboru a vedoucí oddělení řízení.

Faktury za dodání spisové služby pro obce pod ORP budou směrovány na ORP nebo na jednotlivé obce?
V připravované výzvě bude žadatelem o dotaci – a tedy i nositelem projektu – jen obec s rozšířenou působností. Ta tedy bude předkládat žádost o dotaci, bude uzavírat smluvní vztahy a proplácet faktury. Pokud bude pořizovat dodávky a služby i pro další subjekty v území, bude tak činit svým jménem.
Jakým způsobem vypsat výběrové řízení na spisové služby pro obce ve správním obvodu ORP. Při zachování a rozšíření stávajícího software na obcích I. a II. typu a samotné ORP se předpokládá v rámci výzvy vybrat 4 dodavatele spisových služeb, které v současné době provozují informační systémy na jednotlivých obcích?
Zadávací řízení se vypíše jako jedna zakázka rozčleněná do částí podle konkrétní požadované kompatibility. To znamená, že předmět zakázky bude rozčleněn do skupin podle typů informačního systému, které dané obce již mají. Zadavatel v podmínkách zadávacího řízení (v oznámení zadávacího řízení a v zadávací dokumentaci) umožní, aby uchazeči podávali nabídku i jen na jednu nebo jen několik částí zakázky.
Zadavatel zvolí v souladu se zákonem 137/2006 Sb. druh zadávacího řízení odpovídající celkové ceně (součtu cen všech částí) zakázky.
Zadávací řízení tak vypíše nejlépe obec s rozšířenou působností a majetek (Spisová služba) zůstane v majetku ORP po dobu 5 let udržitelnosti projektu a poté jej ORP převede do vlastnictví konkrétní obce.
Jakým způsobem budou hrazeny výdaje vzniklých již po 1. 1. 2007, ale před vyhlášením výzvy k předkládání projektů (např. pořízení elektronické spisové služby pro ORP na základě VŘ dle zákona 137/2006 Sb., popř. pořízení spisové služby na obci I. a II. typu). Bude možné tyto výdaje zařadit do projektu a za jakých podmínek?
Výdaje jsou způsobilé od 1. 1. 2007, ale samozřejmě za splnění dalších podmínek způsobilosti. Například musí být výdaj správně vysoutěžené (správně definovaný zadavatel – ORP, správný postup a forma výběru apod.). Podrobný popis podmínek způsobilosti je uvedený v příručce pro žadatele a příjemce.
Bude nutné mít vypracovanou studii proveditelnosti zvlášť na technologické centrum a zvlášť na spisové služby nebo to může být jeden materiál? Bude pak možné ho použít pro každý projekt samostatně?
Studie proveditelnosti má stanovený povinný obsah definovaný v příručce pro žadatele a příjemce. S ohledem na skutečnost, že žadatelé budou moci předkládat 1 nebo více projektů, podle podmínek té které obce s rozšířenou působností, je možné ve studii proveditelnosti mít obsaženy i všechny aktivity najednou. To, jestli bude obec mít zpracovanou na každou aktivitu zvlášť studii proveditelnosti, nebo bude k více projektům předkládat jednu/totožnou studii proveditelnosti (obsahující ale vždy minimálně informace k té aktivitě, na kterou je projekt předkládán), je jedno. Předpokládáme, že s ohledem na úzkou provázanost jednotlivých aktivit obce přistoupí k zadání jedné komplexní studie proveditelnosti.
Způsobilým výdajem je dle návrhu výzvy projektová dokumentace, odborné studie, posudky, studie proveditelnosti atd. do 5 % celkových způsobilých výdajů projektu. V případě, že máme vypracovánu jednu studii proveditelnosti na TC ORP i na spisové služby, ze které částky se bude počítat 5 % (ze součtu částek na oba projekty)? Do kterého projektu mohu tuto studii zařadit? Vzhledem k prováděnému průzkumu na obě části součastně nelze částku na jednotlivé SP rozčlenit.
Část odpovědi se skrývá již v odpovědi výše. Pokud bude jedna studie proveditelnosti na více aktivit a žadatel bude předkládat více projektů, bude si moct uplatnit pouze ten podíl nákladů na studii proveditelnosti, odpovídající 5 % celkových způsobilých nákladů konkrétního dílčího projektu. V součtu tak obdrží 5 % z celkových způsobilých výdajů souhrnného projektu.
Bude možné poskytovat služby ORP pro obce v jiných ORP v rámci kraje?
V současné chvíli, v této výzvě, nikoliv. Tato výzva je připravena tak, aby řešila systémově TC a spisové služby v území. Předpokládáme, že po ukončení výzvy vyhodnotíme bílá místa v území a připravíme řešení pro obce, které zůstaly z jakýchkoliv důvodů "mimo" tuto výzvu.
Bude moci obec I a II. typu přispívat na provoz TC ORP nebo to bude bráno jako výdělečná činnost a výška dotace by se snížila, popř. by se dotace musela vracet?
Poskytovaná dotace je určena pro neziskové, nevýdělečné projekty. Jelikož provoz TC a spisové služby nebude placen z prostředků strukturálních fondů, bude si moci ORP dojednat s dalšími obcemi a subjekty, pro které bude zajišťovat služby úhradu nákladů ve výši prokazatelných provozních nákladů. ORP bude tyto příjmy evidovat a vykazovat poskytovateli dotace.
Dle návrhu nová výzva obsahuje 4 samostatné projekty. Bude možné podat žádost jako jeden projekt?
Ano, bude možné předkládat jeden nebo více samostatných projektů. Pokud má obec již například vybudováno technologické centrum, nebude již muset mít zahrnutou tuto aktivitu do projektu.

Napište nám

Veřejná správa online, příloha časopisu Obec a finance
© 2024 Triada, spol. s r. o., webmaster@triada.cz
Zpět na titulní stranu