Projekt Veřejná správa online
Veřejná správa online
Příloha časopisu
Časopis Obec a finance
Nové informační technologie
ve veřejné správě
Veřejná správa online

Zeptali jsme se Mgr. Hynka Stesky, předsedy KI SMO ČR

Ročník: 2009, Číslo: 4, Rubrika: Z domova

Jak se díváte na aktuální stav rozvoje e-governmentu v ČR?

Czech POINT, datové schránky, technologická centra, komunikační infrastruktura, základní registry, elektronické dokumenty, elektronická komunikace. Všechny tyto pojmy jsou v posledních letech ve veřejné správě používány se zvýšenou frekvencí. Jsou to termíny, které charakterizují ambiciózní projekt Ministerstva vnitra vytvořit jednodušší a efektivní státní správu. Co vidím nejcennější na celém řešení, je jeho komplexnost a provázanost od ministerstva až po poslední obec, díky čemuž můžeme opravdu hovořit o převratu v komunikaci státní správy. Komise pro informatiku SMO se samozřejmě snaží být u přípravy všech projektů, členové se účastní zásadních jednání, připomínkují dokumenty, vytváří podklady. Vše s cílem upozorňovat na možné problémy, které by jednotlivé kroky reformy mohly vyvolávat v obcích při realizaci. Naše úspěšnost závisí také na tom, s jakou intenzitou jsou centrální orgány ochotny s komisí spolupracovat.

Zrušením výzvy na technologická centra se kraje a obce dostaly do obtížné a nepřehledné situace. Bylo odvedeno mnoho práce jak při zpracování studií proveditelnosti, tak i na přípravě obcí na náročnou etapu zavádění e-governmentu v území. Vznikla tak situace, kdy není jasné, jestli bude možno prostředky již obcemi vynaložené sanovat následující výzvou. Na druhé straně je velkou příležitostí v nové výzvě napravit některá pochybení, která krajům i obcím s rozšířenou působností komplikovala přípravu žádostí. K tomu jsou členové komise ve spolupráci s ostatními subjekty připraveni přispět. Jako základ úspěšného čerpání prostředků z IOP vidíme v krocích, které jsme navrhli při společném jednání s KI AKČR. Při přípravě nové výzvy není možno zapomenout na vytvoření podmínek k uznání nákladů vynaložených v první výzvě, zajištění provázanosti projektů krajů a ORP, zjednodušení podmínek pro čerpání prostředků malými obcemi a zveřejnění prováděcí dokumentace společně s výzvou. Zároveň je třeba pamatovat i na to, že ORP jsou nejdůležitějším organizačním článkem pro čerpání dotací, nelze hazardovat s jejich důvěrou a nemohou nést největší tíhu financování.

Věříme, že úspěch zajistí intenzivní spolupráce zástupců KISMO, Ministerstva pro místní rozvoj, Ministerstva vnitra a KI AKČR a že budou smysluplně vyčerpány všechny prostředky, které je možno na rozvoj e-governmentu využít. Bylo by neodpustitelné, kdyby tyto finance byly přesunuty do jiných oblastí. Mohlo by se stát, že místo vybudování dálnic datových by bylo vystavěno pár kilometrů těch betonových. A to by byla pro e-goverment nevratná škoda!

Napište nám

Veřejná správa online, příloha časopisu Obec a finance
© 2024 Triada, spol. s r. o., webmaster@triada.cz
Zpět na titulní stranu