Projekt Veřejná správa online
Veřejná správa online
Příloha časopisu
Časopis Obec a finance
Nové informační technologie
ve veřejné správě
Veřejná správa online

Společné stanovisko KISMO a KI AKČR k problematice výzev IOP prioritní osa 2.1.

Ročník: 2009, Číslo: 4, Rubrika: Z domova

Na základě společného jednání předsedů Komisí informatiky SMO a AKCŘ si Vám dovolujeme zaslat následující společné stanovisko k aktuálním otázkám připravovaných výzev IOP jako podklad pro diskusi na připravovaných společných jednáních.

KI SMO a KI AKCR jednoznačně deklarují vůli ke společnému postupu v otázkách připravovaných výzev IOP 2.1. Společně usilujeme o zachování návaznosti jednotlivých projektů na úrovni krajů, měst a obcí a o efektivní využití prostředků strukturálních fondů EU pro implementaci eGovernmentu, které bude odrážet reálné podmínky a potřeby územních samospráv.

Naším cílem je získat od MV ČR popř. MMR ucelený návrh připravovaných výzev k připomínkování a zajistit otevřený a transparentní mechanismus vypořádání připomínek. V případě potřeby jsme připraveni přispět ke zpracování částí výzvy nebo vzorového projektu a nabízíme společné kapacity a možnost předložení společného návrhu ze strany KI SMO a KI AKČR.

Požadujeme vyhlášení výzev v co nejbližším termínu, a to výhradně po jejich projednání se samosprávou, včetně kompletní dokumentace (tj. především příručky pro žadatele) a bez zbytečných změn proti dříve deklarovaným záměrům.

V jednotlivých připravovaných výzvách (jak na témata obcí/ORP, tak krajů) navrhujeme respektovat následující principy:

1) Počet projektů a témat ve výzvách, členění finanční alokace

V jednotlivých tématech dané výzvy stanovit minimální a maximální technické parametry výstupu. Minimální parametry musí zajistit každý žadatel projektem nebo svým stávajícím vybavením. Výši prostředků na realizaci témat dále stanovit výhradně v rámci uznatelných výdajů popsaného tématu a maximálního výstupu. Limitovat sumární částku na subjekt v rámci výzvy a umožnit realizaci jedním nebo více projekty bez dílčího limitu částek k jednotlivým tématům.

2) Povinné služby

Problematiku povinných služeb vázat výhradně na tzv. minimální parametry výstupu projektu. Tj. nepodmiňovat úspěšnou realizaci projektu jinými službami – požadujeme např. vypustit povinnou službu Geoportálu ORP v projektu technologických center a povinné výstupy vázat spíš na minimální povinné objektivně měřitelné kapacity a technologické služby. Viz např. definice negarantovaného úložiště TC jako storage kapacity a daných parametrů dostupnosti. Mezi minimální standardy zahrnout i povinnou existenci služeb v daném čase bez ohledu na počet a témata jednotlivých projektů podaných žadatelem.

3) Vzorové projekty

V připravovaných výzvách urychleně předložit k připomínkování jednotlivé vzorové projekty. Zejména pak draft neprodiskutovaných témat integrace vnitřních agend úřadu. V případě potřeby je možné na základě žádosti MV připravit návrhy vzorových projektů na straně SMO popř. AKČR.

4) Projekty dalších témat a subjektů

Vzhledem k diskusi na téma projektů obcí I. a II. stupně a dalších projektových témat navrhujeme zpracovat výzvu na individuální projekty všech samosprávných subjektů v předem daných tématech s min. rozpočtem na projekt např. 1–2 mil. Kč a doporučujeme umožnit dobrovolné svazky obcí (DSO, mikroregiony) jako příjemce podpory. Výzvu navrhujeme pojmout jako soutěžní. Mezi možná témata této výzvy může náležet problematika systémové integrace, specializovaných informačních systémů (např. eHealth), zákaznických systémů samosprávy (CRM, portálová řešení), řešení bezpečnosti ICT a další.

5) Problematika spisových služeb

Souhlasíme s návrhem KISMO na dvě varianty spisové služby (SPS). V případě varianty SPS pro obce je nutno vyřešit text vzorové výzvy veřejné zakázky na více typů spisových služeb. Např. formou poptávky komodity kompatibilní s IS obce. Požadujeme stanovisko k možnosti/uznatelnosti fakturovat obci část nákladů na provoz SPS obci, které budou krýt nutné provozní náklady na straně ORP (tj. nepůjde o zisk).

V otázce zohlednění počtu obcí ve správním obvodu ORP navrhujeme respektovat mechanismu výpočtu maximální částky na ORP. Dle konsensuální dohody KISMO navrhujeme vzorec maximální částky na SPS (ORP × 1300 tis. Kč) + (60 tis. Kč × počet obcí s matrikou a stavebním úřadem ve správním obvodu) + (35 tis. Kč × počet obcí jen s matrikou ve s. o.) + (19 tis. Kč × počet obcí jen prvního stupně ve s. o.).

Požadujeme umožnit nákup licencí SPS jak pro obce, tak pro příspěvkové organizace kraje, ORP i obcí, popř. umožnit spolupráci ORP s krajem a společný postup při nákupu licencí SPS, potřebného HW a služeb.

6) Problematika pokrytí území službami

Souhlasíme s principem vícekolového mechanismu pokrytí území službami na základě dohody v území. Tj. v první výzvě neumožnit poskytování služeb pro subjekty z cizího správního obvodu, avšak co nejdříve umožnit tento mechanismus včetně vztahu zastupitelnosti kraj – ORP (popř. jiný subjekt samosprávy) na základě prokazatelné dohody v území v další výzvě.

7) Veřejné zakázky před podáním projektu

Žádáme MV o návrh mechanismu připomínkování výzev veřejných zakázek, které musí ORP a kraje realizovat v nebližších dnech (především na SPS – viz termín 1. 11. na aktivaci DS) a to ještě před podáním projektu tak, aby se v maximální možné míře předešlo zpětné neuznatelnosti nákladů. Důležité je také jasně definovat finanční mechanismy úhrady nákladů (např. zálohy, projektové etapy, náklady před realizací projektu a jeho ukončením)

8) Infrastruktura

Obě Komise společně považují problematiku síťové infrastruktury za nevyřešenou a z pohledu samospráv za strategickou pro další rozvoj elektronizace VS v území. Požadují proto návrh nové samostatné nesoutěžní výzvy na toto téma. Nabízíme součinnost při tvorbě návrhu výzvy a vzorového projektu, který mimo jiné zohlednění návaznost projektů infrastruktury na KIVS.

V Jihlavě 2. 9. 2009

Zdeněk Ryšavý, předseda KI AKČR; Hynek Steska, předseda KI SMO ČR

Napište nám

Veřejná správa online, příloha časopisu Obec a finance
© 2024 Triada, spol. s r. o., webmaster@triada.cz
Zpět na titulní stranu