Projekt Veřejná správa online
Veřejná správa online
Příloha časopisu
Časopis Obec a finance
Nové informační technologie
ve veřejné správě
Veřejná správa online

IOP jako nástroj rozvoje cestovního ruchu na národní úrovni

Ročník: 2009, Číslo: 3, Rubrika: Z domova

V novém programovacím období 2007--2013 došlo k zásadní změně v rozdělení kompetencí souvisejících s financováním cestovního ruchu ze strukturálních fondů Evropské unie. Do té doby byla většina prostředků soustředěna pouze ve Společném regionálním programu, ze kterého byl cestovní ruch podporován jak na národní tak regionální úrovni. Národní strategický referenční rámec však stanovil nová pravidla a oblast cestovního ruchu je nyní podporována z více zdrojů. Největší část podpory je však alokována v Regionálních operačních programech.

Rostislav Vondruška, ministr pro místní rozvoj
Ministr pro místní rozvoj Rostislav Vondruška řadí problematiku cestovního ruchu mezi hlavní priority svého resortu

Jedním z důležitých zdrojů pro cestovní ruch je zároveň Integrovaný operační program (IOP). Tento program je obecně zaměřen na zefektivnění fungování veřejné správy a lepší využití potenciálu území prostřednictvím národních systémových intervencí, přičemž cestovní ruch je zde chápán jako jedna z těchto intervencí. Řídícím orgánem IOP je Ministerstvo pro místní rozvoj ČR a cestovní ruch je zde podporován v rámci prioritní oblasti č. 4 -- Národní podpora cestovního ruchu. Tato prioritní oblast je koncipována jako vícecílová, a tak všechny aktivity mohou být realizovány na celém území ČR včetně hlavního města Prahy jako národní a systémové intervence jejichž realizace by např. na regionální úrovni ztratila smysl. Celkem je v IOP alokováno včetně národních zdrojů cca 77,5 mil. Eur.

Významnou aktivitou realizovanou v rámci tohoto programu bude vytvoření Národního informačního a rezervačního systému cestovního ruchu. Na jeho realizaci je k dispozici něco přes 9 mil. Eur. Tento projekt, jehož nositelem se stala agentura CzechTourism, bude významným nástrojem propagace České republiky na zahraničním ale i domácím trhu cestovního ruchu. Vzniklý informační systém bude napojen na mezinárodní informační sítě, včetně využívání jednotných standardů odpovídajících nejnovějšímu technickému vývoji v oblasti ICT.

Další neméně důležitou oblasti, ve které je připraveno k realizaci široké spektrum projektů je kvalita služeb v cestovním ruchu. Předkladatelem těchto projektů a jediným oprávněným žadatelem za tuto oblast, ve které je k dispozici cca 14,5 mil. Eur, bude Ministerstvo pro místní rozvoj. Cílem Ministerstva pro místní rozvoj je ve spolupráci s profesními sdruženími zavést v ČR nový systém standardizace a certifikace kvality poskytovaných služeb v jednotlivých sektorech cestovního ruchu. Nové národní standardy kvality tak budou postupně vznikat pro sektory hotelnictví, gastronomie, cestovních kanceláří, průvodců, wellness služby, turistická informační centra, služby venkovského cestovního ruchu nebo služby spojené s udržitelným cestovním ruchem. Již nyní však záměry ministerstva míří mnohem dále. Postupným cílem je v ČR realizovat Národní systém kvality služeb v oblasti cestovního ruchu, do kterého budou vznikající standardy služeb integrovány. Během několika let by tak měl vzniknout komplexní systém, který pod jednou značkou bude garantovat kvalitu poskytovaných služeb v celé České republice.

Projekty zaměřené na zkvalitnění statistiky v oblasti cestovního ruchu budou realizovány v rámci další aktivity, přičemž celkově je na tuto oblast podpory alokováno více než 18,4 mil. Eur. Ministerstvo pro místní rozvoj zde je předkladatelem několika velmi důležitých projektů, jež budou zaměřené především na rozšíření statistických informací o cestovním ruchu, a to například v oblasti kongresového a incentivního turismu nebo statistiky nabízených služeb cestovního ruchu. Jedním z nejvýznamnějších připravovaných projektů v této aktivitě bude projekt zaměřený na sbírání informací pro potřeby sestavení Satelitního účtu cestovního ruchu. V této oblast však budou realizovány i na některé významné aktivity agentury CzechTourism, která zde bude realizovat některé projekty zaměřené zejména na statistická šetření sloužící pro marketingové účely. CzechTourism a Ministerstvo pro místní rozvoje jsou jedinými oprávněnými žadateli v této aktivitě.

Poslední oblasti podporovanou z Integrovaného operačního programu je marketing a propagace České republiky na národní úrovni, na kterou je dispozici celkem 34,5 mil. Eur. Velké projekty za účelem propagace ČR jako destinace cestovního ruchu zde bude realizovat agentura CzechTourism. V této oblasti mohou však své projekty připravit i další subjekty z oblasti cestovního ruchu s celorepublikovou působností. Ministerstvo pro místní rozvoj vyhlásilo počátkem dubna 2009 časově ohraničenou výzvu na podávání těchto projektů. Nestatní neziskové organizace a zájmová sdružení právnických osob působící na národní úrovni tak mohou připravit kvalitní propagační projekty a doplnit aktivity realizované na CzechTourism na národní úrovni.

Cílem Ministerstva pro místní rozvoj je efektivní využití finančních prostředku alokovaných pro potřeby cestovního ruchu v IOP a příprava několika významných projektů, jejichž realizace v blízké budoucnosti přispěje k rozvoji cestovního ruchu v daných oblastech.

PhDr. Blažena Křížová, ředitelka odboru cestovního ruchu, MMR ČR

Napište nám

Veřejná správa online, příloha časopisu Obec a finance
© 2024 Triada, spol. s r. o., webmaster@triada.cz
Zpět na titulní stranu