Projekt Veřejná správa online
Veřejná správa online
Příloha časopisu
Časopis Obec a finance
Nové informační technologie
ve veřejné správě
Veřejná správa online

Speciální web pro zdravotně postižené

Ročník: 2009, Číslo: 3, Rubrika: Z domova

Národní koordinační skupina pro digitální vysílání v ČR spolu s OS Trianon Čechy spustila v rámci informační kampaně k přechodu na digitální televizní vysílání speciální webové stránky pro zdravotně postižené. Na adrese www.ozp-digitalne.cz naleznou zdravotně postižení diváci informace k přechodu na digitální televizní vysílání. Stránky jsou vybavené speciálním čtecím modulem a splňují důležitá pravidla pro tvorbu webu pro slabozraké.

Informační kampaň určená osobám se zdravotním postižením probíhá od jara letošního roku. Až do vypnutí zemského analogového vysílání ze Žižkova se občanské sdružení Trianon Čechy, zodpovědné za tuto část informační kampaně, zaměřovalo na oblast Prahy. V Praze sdružení realizovalo čtyři semináře, které navštívilo více než 100 osob se zdravotním postižením. "Mimořádný zájem jsme zaznamenali zejména ze strany neslyšících a nedoslýchavých, kteří jako nezbytnou kompenzační pomůcku ke sledování televize používají indukční smyčky," uvedl Jiří Mánek z Trianonu Čechy.

Poznatky ze seminářů a z četných diskusí se zdravotně postiženými občany byly dále využity pro založení informačních středisek, kam si mohou v určenou dobu přijít set-top-boxy prohlédnout, vyzkoušet jejich zapojení a zeptat se na nejasnosti ohledně přechodu na digitální televizní vysílání. První z takových center pro Prahu bylo zřízeno v Centru služeb pro zdravotně postižené ve Zborovské ulici na Praze 5. "Za měsíc duben a květen toto středisko navštívilo celkem 62 osob," prozrazuje Ing. Stanislav Slamiak, vedoucí Centra a zodpovědný za chod informačního střediska.

Napište nám

Veřejná správa online, příloha časopisu Obec a finance
© 2024 Triada, spol. s r. o., webmaster@triada.cz
Zpět na titulní stranu