Projekt Veřejná správa online
Veřejná správa online
Příloha časopisu
Časopis Obec a finance
Nové informační technologie
ve veřejné správě
Veřejná správa online

Digitalizace pokračuje

Ročník: 2009, Číslo: 3, Rubrika: Z domova

Po bezproblémovém ukončení zemského analogového televizního vysílání z vysílače Praha -- Žižkov čeká letos na podzim přechod na digitální vysílání také Plzeňsko a znovu zasáhne i Prahu a Střední Čechy.

Ukončení analogového televizního vysílání z vysílače Praha -- Žižkov 30. dubna se obešlo bez vážnějších problémů, infolinka 800 90 60 30, která podle mluvčího projektu digitalizace Rostislava Starého slouží jako okamžitá zpětná vazba, žádný dramatický nárůst volajících nezaznamenala.

Podle výsledků průzkumu, který pro NKS realizovala agentura CCcentre, vědělo o změně 99 % Pražanů a 89 % jich na příjem digitálního vysílání přešlo již před termínem vypnutí žižkovského vysílače. Mezi těmi, kteří přechod odkládali, převažovaly časové důvody (26 %), skutečnost, že televizi nemají, nebo ji nesledují (18 %), či přetočení antény na Cukrák (10 %). Celých 95 % Pražanů přitom označuje informovanost za dobrou (56 %) či velmi dobrou (39 %).

Průzkum zjišťoval také současný poměr mezi různými způsoby příjmu televizního signálu. Na prvním místě je právě DVB-T, tedy příjem digitálního televizního signálu šířeného z pozemních vysílačů (48 %), po něm následuje DVB-C, tedy digitální kabelová televize (21 %) a DVB-S, tedy příjem digitálního signálu přes satelit (19 %), 10 % respondentů nevědělo, jakým způsobem televizní signál přijímá, a 2 % přijímají televizní signál ještě analogově.

V následujících měsících ukončí analogové televizní vysílání vedle vysílače Plzeň -- Krašov (30. září) také vysílač Praha -- Cukrák (31. října). Páteří kampaně zůstávají webové stránky www.digitalne.tv a bezplatná infolinka 800 90 60 30. "Další prvky kampaně budou vycházet z pozitivních zkušeností z Prahy. Reklamní a PR složky kampaně tedy znovu doplní digihlídky, semináře i letákové akce," upřesnil podobu kampaně Rostislav Starý. Již koncem května proběhlo v Plzni setkání s několika desítkami specialistů na anténní systémy a na červen jsou plánována informační setkání se zástupci měst a obcí Plzeňského a Karlovarského kraje i přilehlých regionů, kterých se změna vysílání televizního signálu dotkne.

To, že vše zatím běží podle plánu, potvrdil i předseda rady Českého telekomunikačního úřadu Pavel Dvořák v průběhu svého vystoupení na konferenci Milníky digitální televize, která se konala 12. května v pražském kině Lucerna: "Digitalizace zemského televizního vysílání zatím probíhá přesně podle Technického plánu přechodu. Na žádné závažnější problémy jsme zatím nenarazili ani v rámci jednání našich pravidelných koordinačních porad, na nichž se setkávají zástupci všech televizí a dalších subjektů, které celý proces nějak ovlivňují." Pavel Dvořák navíc apeloval na dodavatele a prodejce jiných platforem (především kabelových televizí nebo poskytovatelů IPTV), aby se chovali eticky a nevyužívali v komunikaci s potenciálními zákazníky nepřesné nebo zavádějící informace.

pk

Napište nám

Veřejná správa online, příloha časopisu Obec a finance
© 2024 Triada, spol. s r. o., webmaster@triada.cz
Zpět na titulní stranu