Projekt Veřejná správa online
Veřejná správa online
Příloha časopisu
Časopis Obec a finance
Nové informační technologie
ve veřejné správě
Veřejná správa online

Jednání státních tajemníků před zahájením ministerské konference eHealth

Ročník: 2009, Číslo: 3, Rubrika: Z domova

Ve druhém měsíci českého předsednictví EU proběhlo historicky první setkání náměstků a státních tajemníků, kteří mají tuto oblast v členských státech na starosti. Jednání byli přítomni zástupci 24 států EU a zástupce Evropské komise.

Předmětem jednání byly diskuse nad mechanismem spolupráce mezi členskými státy EU v oblasti eHealth na politické úrovni. Přítomní zástupci se shodli, že směřování jednotlivých států k elektronizaci zdravotnictví a jejich vzájemná koordinace na vysoké politické úrovni by se nadále měla stát pravidelnou součástí programu předsednických zemí. Účastníci rovněž potvrdili, že eHealth je důležitým tématem ve zdravotnické problematice, a to nejen pro národní zdravotní systémy, ale pro celou Evropu jako celek.

Diskuze vyústila v závěr, že všechny členské státy zahajují, či již zahájili, implementaci eHealth a čelí podobným výzvám, jimiž jsou především:

  1. interoperabilita a technická standardizace;
  2. vzdělávání zdravotníků a zvyšování úrovně znalostí v oblasti ICT;
  3. ochrana a bezpečnost dat;
  4. právní překážky atd.

V návaznosti na výše uvedené výzvy bylo definováno, že interoperabilní systémy, které by mohly být užívány po celé Evropě, jsou žádoucí; vzdělávání pracovníků a znalost příslušných ICT musí být zabezpečeno; ochrana a bezpečnost dat musí být garantována.

Závěrečná dohoda představuje průlom, protože směřuje k vytvoření koordinační struktury na vysoké úrovni a je tedy klíčová pro urychlení zavedení systému eHealth v EU a protože bude řešit otázky, jako je datová kompatibilita jednotlivých systémů, problematika ochrany pacientských dat, struktury řízení a kontroly eHealth, případně další.

Členské státy Evropské unie doporučily i nadále podporovat tuto iniciativu a dále zajistit bližší spolupráci mezi generálními ředitelstvími Evropské komise -- Generálním ředitelstvím pro informační společnost a média (DG INFSO) a Generálním ředitelstvím pro zdraví a ochranu spotřebitele (DG SANCO).

Na závěr Ministerské konference eHealth 2009 byla přijata Pražská deklarace. Jejím smyslem bylo shrnutí současného stavu celoevropského úsilí o využívání informačních technologií ve zdravotnictví ve prospěch pacientů i ekonomické efektivnosti zdravotnického sektoru a stanovení dalších kroků, které je potřeba činit na úrovni členských států i evropských institucí. Oblast eHealth nyní dosáhla takového stupně pokroku, který vyžaduje nutnost zvážit nejvhodnější uspořádání pro její celoevropské řízení a kontrolu. Všechny členské i partnerské státy v Evropě byly vyzvány k zapojení do diskuse o možnostech tohoto nového uspořádání. Pro tyto diskuse je rozhodující potřeba dosáhnout interoperability a urychlit rozšíření eHealth tak, byla zajištěna bezpečnost pacientů a kontinuita péče na úrovni členských států i v rámci poskytování přeshraniční péče.

Napište nám

Veřejná správa online, příloha časopisu Obec a finance
© 2024 Triada, spol. s r. o., webmaster@triada.cz
Zpět na titulní stranu