Projekt Veřejná správa online
Veřejná správa online
Příloha časopisu
Časopis Obec a finance
Nové informační technologie
ve veřejné správě
Veřejná správa online

Ministerstvo zdravotnictví ČR na ISSS 2009

Ročník: 2009, Číslo: 3, Rubrika: Z domova

Tradiční součástí programu konference ISSS se v posledních letech stala odborná sekce věnovaná nasazování moderních informačních a komunikačních technologií do oblasti zdravotnictví. Ani letošek nebyl výjimkou a v rámci sledovaného pondělního odpoledního bloku v Jednacím sále kongresového centra Aldis vystoupil i zástupce Ministerstva zdravotnictví ČR.

V loňském roce se hovořilo především o projektech eHealth, jejich realizacích, stejně jako o základních směrech rozvoje elektronizace zdravotnictví v ČR. Byly rovněž prezentovány základní projekty, které jsou ze strany Ministerstva zdravotnictví ČR podporovány včetně institucionálního zajištění jejich realizace, s časovým harmonogramem a s možnostmi spolufinancování těchto projektů z fondů EU v rámci příslušného operačního programu.

Ústředním tématem letošního vystoupení zástupce MZ ČR, jímž byl ředitel odboru informatiky Ing. Fares Shima, byla problematika eHealth a předsednictví České republiky v Radě Evropské unie. Přednášející se nejprve věnoval detailnímu popsání elektronického zdravotnictví, které přináší výhody především pro pacienty a zdravotníky, pro lékaře, kteří získají snadnější přístup k informacím o zdravotním stavu pacientů, možnost kontroly výdajů či větší mobilitu. Pacienti naproti tomu získají přístup k informacím o svém zdravotním stavu či o dávkování užívaných léků při důsledném dodržování ochrany osobních údajů. Lze tedy očekávat, že elektronické nástroje budou mít stále větší využití v oblasti vědy a výzkumu i v rámci vzdělávání. Ing. Shima popsal rovněž základní projekty eHealth -- Elektronickou zdravotní dokumentaci, Elektronickou proskripci, Elektronickou identifikaci pojištěnce a poskytovatele zdravotních služeb, Registry a konsolidaci resortních dat a Portál/Telme/eEdu, které bude MZ ČR implementovat.

Další částí prezentace Ministerstva zdravotnictví ČR bylo seznámení posluchačů s průběhem a závěry ministerské konference pořádané v únoru 2009 pod záštitou MZ ČR jako prioritní aktivity v rámci českého předsednictví v Radě EU -- akce, které se účastnili zástupci členských zemí EU, ale i kandidátských zemí, země Evropského sdružení volného obchodu a země západního Balkánu a na které vystoupilo více než 50 odborníků z celé Evropy. Přednášející zrekapituloval obsah zahajovací panelové diskuse, kde byly vymezeny základní otázky -- jaké přínosy má elektronické zdravotnictví pro pacienty a zdravotnické pracovníky, společnost a ekonomiku, a jaké jsou hlavní překážky rozvoje služeb eHealth mezi státy navzájem.

Poté stručně informoval o programu konference a zaměřil se i na závěry konference eHealth 2009 a přijetí tzv. Pražské deklarace.

pk

Napište nám

Veřejná správa online, příloha časopisu Obec a finance
© 2024 Triada, spol. s r. o., webmaster@triada.cz
Zpět na titulní stranu