Projekt Veřejná správa online
Veřejná správa online
Příloha časopisu
Časopis Obec a finance
Nové informační technologie
ve veřejné správě
Veřejná správa online

Bezpečnost dat ve veřejné správě

Ročník: 2009, Číslo: 3, Rubrika: Z domova

Nedávný průzkum, který se uskutečnil formou anonymního dotazování návštěvníků konference ISSS 2009 ukázal, že poměrně často dochází k rizikovým aktivitám při nakládání s daty a k využívání služebních počítačů k soukromým účelům. Výzkumu se zúčastnilo celkem 187 respondentů, zástupci veřejné správy tvořili 89 % z dotazované skupiny.

Z výsledků ankety například vyplynulo, že téměř polovina oslovených může ukládat soubory i mimo server nebo informační systém organizace, například na lokální disk notebooku či přenosné flashdisky a ostatní výměnná media. Pětina respondentů prozradila, že data na přenosných zařízeních nejsou nijak chráněna či šifrována. Téměř 46 % oslovených za největší hrozbu informační bezpečnosti v jejich organizaci považuje samotné uživatele. Hrozby z internetu, e-mailu nebo mobilních zařízení vnímá jako méně závažné.

"Ve státní správě je běžné používání notebooků, zaměstnanci si tak snadno mohou odnést data mimo pracoviště úřadu. I když to nemusí být ze zlého úmyslu, představuje tento úkon značné bezpečnostní riziko," říká Martin Hanzal, výkonný ředitel společnosti SODATSW, která byla zadavatelem průzkumu. "Největší nebezpečí vidím při samotném pořizování citlivých dat. Je třeba, aby úředníci mohli provádět jen povolené operace a byli maximálně omezeni, co se týče ostatních úkonů."

Ve veřejné správě je často nakládáno s citlivými a snadno zneužitelnými údaji obyvatel. "Co se týče naší organizace, je zabezpečení realizováno v mnoha vrstvách od autentizace uživatelů čipovými kartami přes šifrování dat až po monitorování veškerých kroků uživatele, který s citlivými daty nakládá. V případě úniku informací by tak bylo snadné dohledat, kdo daná data prohlížel, tiskl nebo kopíroval," řekl Jaroslav Svoboda z Ministerstva vnitra České republiky. V centrálních informačních systémech bývají data obvykle dobře chráněna, největší rizika jsou v datech zpracovávaných uživateli mimo tyto systémy.

Z průzkumu rovněž vyplynulo, že v případě nezávislých obcí je zabezpečení na poměrně nízké úrovni a je snadněji napadnutelné. Zástupci obcí ale na druhou stranu nejčastěji ze všech oslovených v průzkumu uváděli, že služební výpočetní techniku nevyužívají k soukromým účelům.

pk

Napište nám

Veřejná správa online, příloha časopisu Obec a finance
© 2024 Triada, spol. s r. o., webmaster@triada.cz
Zpět na titulní stranu