Projekt Veřejná správa online
Veřejná správa online
Příloha časopisu
Časopis Obec a finance
Nové informační technologie
ve veřejné správě
Veřejná správa online

Soutěž JuniorErb hodnotila weby mladých pro města či obce

Ročník: 2009, Číslo: 2, Rubrika: Z domova

Jednou ze soutěží, jejíž vítězové již podruhé převzali ceny na konferenci roce 2009, byl i JuniorErb. Koncept této soutěže volně navazuje na několik úspěšných a dlouhodobých projektů, které v mnoha případech přesahují rámec České republiky – aktivitu Junior Internet, jež se stala odrazovým můstkem pro řadu mladých lidí věnujících se aktivně internetu, populární soutěž Zlatý Erb a konferenci Internet ve státní správě a samosprávě.

Předávání cen JuniorErb 2009, větší fotografie (48 kB)

Soutěž je určena mladým lidem do 18 let, kteří se aktivně zajímají o internet a svoje znalosti, energii a nadšení využívají ve prospěch místních komunit či celé společnosti. Hlavním cílem je podpořit jejich úsilí, pomoci jim v přípravě na budoucí profesní růst, podchytit zajímavé podněty a zároveň dále rozšířit jejich zájem o věci veřejné.

Mezi oceněnými jsou dva zástupci z ČR – čtrnáctiletý Martin Klos z Kopřivnice, který tvoří webové stránky www.koprivnice.unas.cz. Jejich cílem je průběžně informovat občany o novinkách ve městě, na webu vysílá i TV Alšova a jsou zde k dispozici také fotografie z proměn města Kopřivnice, kulturní a sportovní info a aktuální informace. Druhým vítězem je pak sedmnáctiletý Matěj Brýdl z Lanškrouna s projektem neoficiální prezentace regionu Lanškrounsko www.lanskrounsko.cz. Po dvou letech provozu se mu podařilo zvýšit denní návštěvnost z 50 na 300 lidí. Více než polovina návštěvníků přichází z regionu Lanškrounsko, zbylých 45 % připadá na ostatní místa republiky. Na stránce do sekce Zpravodaj v současné době přispívá i několik redaktorů, kteří píší o aktuálních tématech ve městě a okolí.

Soutěž JuniorErb probíhá také na Slovensku a v Polsku. Mladí lidé tedy mohou poměřit své schopnosti i s vrstevníky z dalších zemí Visegrádu. Slovenským vítězem se stal Peter Žídek se svým webem www.obecpata.sk, kde informuje z různých pohledů o aktuálním dění v obci Pata. V Polsku se pak vítězkou stala Ksenia Frąszczak s rozsáhlým internetovým magazínem na adrese www.malpiagazeta.eu. Druhým polským vítězem se pak stal Maciej Bis s virtuálním průvodcem po městě Stalowa Wola na www.hutniczygrod.info.

Záštitu nad soutěží JuniorErb převzal předseda Senátu Parlamentu České republiky, pan Přemysl Sobotka, a Asociace krajů ČR, organizátorem je nezisková organizace Together Czech Republic. Více informací o projektu Junior Internet lze najít na www.juniorinternet.cz.

Napište nám

Veřejná správa online, příloha časopisu Obec a finance
© 2024 Triada, spol. s r. o., webmaster@triada.cz
Zpět na titulní stranu