Projekt Veřejná správa online
Veřejná správa online
Příloha časopisu
Časopis Obec a finance
Nové informační technologie
ve veřejné správě
Veřejná správa online

ČR bude mít nový výškový model

Ročník: 2009, Číslo: 1, Rubrika: Z domova

Český úřad zeměměřický a katastrální představí na konferenci ISSS 2009 v Hradci Králové velice zajímavý projekt z oblasti zeměměřičství.

Karel Večeře, předseda ČÚZK

Česká republika až dosud neměla kvalitní výškový model území. To, co je k dispozici, bylo pořízeno na přelomu 50. a 60. let klasickou fotogrametrií. Omezení daná tehdejšími technologiemi samozřejmě vedla k tomu, že je zde řada nepřesností, které mohou v odkrytém rovinatém území dosahovat až dvou metrů a v kopcovitém a zalesněném terénu až 5 m.

V současné době existují velice moderní technologie leteckého laserového skenování a řada evropských zemí je nyní aplikuje a vytváří nové výškové modely s decimetrovou přesností. ČÚZK prakticky celý loňský rok vyjednával s ministerstvem obrany a ministerstvem zemědělství o společném projektu, v jehož rámci by v následujících třech letech došlo k laserovému nasnímkování celého území ČR a vznikly nové výškové modely -- jak model povrchu (terénu), tak model pokryvu (budovy a zalesnění).

"Jednání s kolegy na zúčastněných ministerstvech byla úspěšná a celý projekt v tomto roce startuje," říká Ing. Karel Večeře, předseda ČÚZK. "Je to pozitivní zpráva pro všechny -- kvalitní výškový model je jedním z důležitých datových podkladů, který České republice dosud chybí. Nároky uživatelů na přesnost přitom stále postupují. "

Nový výškový model České republiky, na jehož dokončení netrpělivě čekají nejen pracovníci ministerstev obrany, zemědělství nebo třeba Řízení letového provozu i zástupci veřejné správy, se stane základem pro daleko kvalitnější ortofotomapy celého území, a to s decimetrovou přesností. Jedním z dalších příkladů využití nového výškového modelu jsou například záplavové mapy. Pro ně hovoří i fakt, že u podobného koncepčního projektu je jejich vytvoření finančně daleko výhodnější, než by tomu bylo v případě, že se budou pořizovat jen pro několik vybraných částí území.

"Nový výškový model České republiky bude pro veřejnou správu, státní orgány i řadu dalších subjektů značným přínosem," dodává Ing. Karel Večeře. "Těší mě také fakt, že se nám daří držet krok s vyspělými zeměmi -- podobný model například právě dokončuje Bavorsko a my nebudeme příliš pozadu."

pk

Napište nám

Veřejná správa online, příloha časopisu Obec a finance
© 2024 Triada, spol. s r. o., webmaster@triada.cz
Zpět na titulní stranu