Projekt Veřejná správa online
Veřejná správa online
Příloha časopisu
Časopis Obec a finance
Nové informační technologie
ve veřejné správě
Veřejná správa online

Blok o eHealth opět v programu ISSS 2009

Ročník: 2009, Číslo: 1, Rubrika: Z domova

V programu dvanáctého ročníku konference ISSS bude opět jedním z důležitých témat problematika nasazování ICT technologií ve zdravotnictví (eHealth). Na obsahu tohoto programového bloku tradičně spolupracuje občanské sdružení České národní fórum pro eHealth -- jednomu z jeho zakladatelů MUDr. Milanu Cabrnochovi, poslanci Evropského parlamentu, jsme v této souvislosti položili několik otázek.

MUDr. Miroslav Cabrnoch
Co bude hlavními tématy bloku eHealth na ISSS?

Velice si vážím zájmu organizátorů ISSS o oblast eHealth. Již loňská konference prokázala, že o tuto problematiku je velký zájem, a proto se budeme snažit připravit blok ještě zajímavější a kvalitnější.

Od minulého roku neproběhla žádná revoluce, a tak se nedá čekat, že by se zásadně změnila témata. Určitě zmíníme novou evropskou legislativu, směrnici o právech pacientů při přeshraniční zdravotní péči -- tato norma se explicitně věnuje eHealth a elektronické preskripci. Uvedeme dvě doporučení Evropské komise, o interoperabilitě a o telemedicíně. V tomto okamžiku ještě neznáme výsledky ministerské konference eHealth 2009, která proběhne v druhé polovině února 2009, ale jistě i tato mimořádná akce českého předsednictví přinese své výstupy.

Chceme také představit několik velice úspěšných konkrétních projektů, které jsou v ČR realizovány. Soustředili jsme se na ty, které nejsou ve stadiu plánů či příprav, ale ve skutečném provozu a slouží svým uživatelům v praxi. A určitě budeme mít co ukázat!

Co patří k vašim osobním prioritám?

K mým osobním prioritám patří vzdělávání, jak laiků, tak zdravotníků, a to nejen v práci s počítačem, ale také vzdělávání v péči o zdraví a využívání moderních technologií při šíření informací o zdraví a péči o ně. Druhou mojí prioritou je dlouhodobá péče, služby přesahující z obou stran jak zdravotní, tak sociální sektor. Ve využívání služeb eHealth vidím velkou příležitost jak pomoci tisícům, a jistě i desetitisícům seniorů a zdravotně znevýhodněných prožít svůj život kvalitněji a především doma, ve svém přirozeném prostředí.

Kde vidíte současné největší výzvy v oblasti elektronizace zdravotnictví?

Velice aktuální je projekt zavádění elektronických receptů. Dává velkou příležitost rozšířit služby elektronického zdravotnictví skutečně celoplošně. Elektronické předepisování má šanci být první skutečně plošně využívanou službou a otevřít tak cestu dalším. Elektronické recepty jsou nedílnou součástí elektronické zdravotní dokumentace. Jsou oblastí relativně velice dobře uchopitelnou, jednoduchou a srozumitelnou. Jejich využívání přinese bezprostřední, viditelné a dobře srozumitelné výsledky, a to nejen v úsporách (omezí plýtvání), ale především ve vyšší kvalitě a bezpečnosti pro pacienty.

Zásadní výzvou je vzdělávání. Musíme, a je to skutečně nezbytné, zásadně zlepšit znalosti a dovednosti zdravotníků při práci s nástroji eHealth. Je to běh na dlouhou vzdálenost, ale nelze neodstartovat. Cestou je zařazení těchto témat do pregraduálního, postgraduálního a především celoživotního vzdělávání. Zde vidím velký prostor právě pro České národní fórum pro eHealth, které má vzdělávání a zvyšování povědomí o eHealth ve své náplni.

Snad nejvážnější výzvou je podpora zdraví a výchova ke zdraví. Souvisí s nutností pojmenování priorit celé společnosti v oblasti péče o zdraví. Není pochyb o tom, že investice právě do podpory zdravého způsobu života, péče o vlastní zdraví a prevence je tou první prioritou. Tato investice má nejlepší návratnost jak co do využívání finančních zdrojů, tak především do zdraví společnosti a jejích členů. Nástroje eHealth mohou sehrát, a já jsem si jist, že skutečně sehrají, v této práci zásadní roli. Skutečnou reformou zdravotnictví nejsou ani poplatky, ani privatizace nemocnic -- skutečnou reformou je "privatizace zdraví", kdy si každý uvědomí hodnotu svého zdraví, potřebu péče o ně a vezme odpovědnost do svých rukou. K tomu potřebuje informace a právě technologie eHealth mu je mohou nejlépe zprostředkovat.

Ve kterých bodech se eHealth protíná s veřejnou správou?

Věřím, že právě o tom se bude na ISSS hodně diskutovat. Pokud se to ale nějak pokusím shrnout, zdraví je jednou z nejvyšších hodnot pro jedince i společnost. Péče o zdraví je veřejným zájmem a veřejná správa nese svůj díl odpovědnosti o veřejné zdraví a jeho ochranu na každé úrovni (obec, region, země i Evropská unie). Zdraví a zdravotnictví je předním politickým tématem a již řadu let rozhodujícím tématem předvolebních kampaní. A eHealth není ničím jiným než jednou ze součástí systému péče o zdraví a poskytování zdravotních služeb.

Veřejná správa a eHealth se potkávají také technologicky. Služby eHealth musí být postaveny na spolupráci a využívání registrů veřejné správy. Velmi pravděpodobně bude veřejná správa a zdravotnictví sdílet identifikátory. Zvažujeme využívání datových sítí vybudovaných veřejnou správou pro připojení nejen zdravotnických zařízení, ale také zdravotně znevýhodněných osob a seniorů využívajících služeb telemedicíny.

A samozřejmě nemohu vynechat legislativu. Ta je výhradně v rukou veřejné správy. S velkou nadějí očekáváme nový zákon o zdravotních službách, jehož součástí jsou i podmínky vedení zdravotní dokumentace. Očekáváme, že by tento zákon mohl stanovit povinnost vést zdravotní dokumentaci v elektronické podobě. Pokud se to nepodaří, nepodkročitelným minimem je rovné postavení zdravotní dokumentace vedené v elektronické i staré papírové formě.

Jak se vám vůbec se státními orgány a veřejnou správou v ČR spolupracuje?

Spolupráce nevládní, neziskové, nezávislé a otevřené platformy, jakou fórum je, se státními orgány a veřejnou správou je dle mého názoru vynikající. Nakonec jedním z našich hlavních cílů ve fóru je právě odborná podpora veřejné správy při jejím rozhodování v oblasti eHealth.

Když to vezmu konkrétně: ministerstvo zdravotnictví přijalo náš materiál jako východisko pro práci na národním plánu rozvoje eHealth. Desítky našich členů pracují v expertních týmech Meziresortního výboru pro eHealth, dva členové vedení fóra jsou členy výboru. Ministr zdravotnictví převzal záštitu nad cyklem seminářů věnovaných tezím rozvoje eHealth, místopředseda vlády Nečas a ministr vnitra Langer převzali záštitu nad vzdělávacím programem Počítač v ordinaci. Mnoho hejtmanů, dnes již bohužel bývalých, poskytlo mimořádnou podporu vzdělávacím akcím, které fórum pořádalo.

Nejsem zcela spokojen s pozorností, kterou rozvoji eHealth věnuje vedení ministerstva zdravotnictví. Jak ministr Julínek, tak jeho náměstci byli zcela vytíženi prosazováním reformních kroků a hledáním podpory pro ně v Parlamentu. Nicméně jsem přesvědčen, že mohli pro rozvoj eHealth udělat více. Věřím, že se to zlepší. Naproti tomu musím vyzdvihnout mimořádně pilnou práci náměstka ministra vnitra Zdeňka Zajíčka, který je skutečně klíčovou osobností pro rozvoj nejen eHealth v ČR.

Co byste ještě poznamenal na závěr?

Víme, že je neustále potřeba zvyšovat informovanost o možnostech a přínosech využívání komunikačních a informačních technologií pro zdraví a zdravotnictví. Mimo jiné i ve veřejné správě. Nejen senátoři, poslanci či ministři, ale i hejtmani a starostové, a vedle nich i jejich spolupracovníci, mohou každý přispět ke zlepšení péče o zdraví mimo jiné i cestou podpory rozvoje služeb eHealth a jejich využívání. A právě zlepšit znalosti představitelů a pracovníků veřejné správy je hlavním smyslem naší účasti na konferenci Internet ve státní správě a samosprávě. Chci na závěr poděkovat organizátorům konference za to, že nás přizvali a dávají nám tolik prostoru pro naši práci.

Děkuji za rozhovor.

Prokop Konopa

Napište nám

Veřejná správa online, příloha časopisu Obec a finance
© 2024 Triada, spol. s r. o., webmaster@triada.cz
Zpět na titulní stranu