Projekt Veřejná správa online
Veřejná správa online
Příloha časopisu
Časopis Obec a finance
Nové informační technologie
ve veřejné správě
Veřejná správa online

ISSS 2009 -- 12. ročník konference se rychle blíží

Ročník: 2009, Číslo: 1, Rubrika: Z domova

Začátek dubna bude v Hradci Králové tradičně ve znamení jednoho z největších evropských setkání politiků a dalších zástupců veřejné správy s odborníky a dodavateli technologií a služeb -- ve dnech 6.--7. dubna 2009 se v kongresovém centru Aldis uskuteční již dvanáctý ročník konference Internet ve státní správě a samosprávě, letos navíc pod oficiální záštitou "Předsednictví ČR Radě EU".

Premiér ČR Mirek Topolánek při slavnostním zahájení jednoho z předchozích jednání konference
"Naše vláda chce do konce funkčního období dostat naši zemi z chvostu, kde je nyní, do pozice jedné z 5 nejlepších zemí EU z hlediska rozvoje eGovernmentu. Prostě přepnout z režimu off-line do on-line!"
Premiér ČR Mirek Topolánek při slavnostním zahájení jednoho z předchozích jednání konference

Podobně jako v předchozích létech se konference koná pod přímou záštitou premiéra ČR Mirka Topolánka a ministra vnitra ČR Ivana Langera, konferenci zemí Visegrádské čtyřky osobně zaštiťuje předseda Senátu Parlamentu ČR Přemysl Sobotka. Mezi hosty, kteří akci pravidelně navštěvují, je celá řada ministrů vlády ČR, krajští hejtmani, primátoři měst, představitelé asociací i svazů, poslanci Evropského parlamentu, zástupci Evropské komise, členové oficiálních delegací i další významní zahraniční hosté.

Součástí akce budou podobně jako v minulých létech i doprovodné konference LORIS (Local and Regional Information Society), věnovaná v poslední době především twinningové spolupráci evropských měst a regionů, a V4DIS (Visegrad Four for Developing Information Society) zaměřená na výměnu zkušeností a spolupráci zemí Visegrádu v oblasti informatizace veřejné správy. Úterní program navíc rozšíří další samostatná mezinárodní konference věnovaná eIdentitě občana v ČR a Evropské unii, kterou ve spolupráci s organizačním týmem ISSS připravuje Ministerstvo vnitra ČR.

Letošní konference bude tematicky plynule navazovat na předchozí ročníky a plánovaných více než 250 přednášek a prezentací se bude detailně věnovat všem okruhům uvedeným v přehledu hlavních témat včetně speciálních programových bloků zaměřených na problematiku eKatastru, přechodu na digitální televizní vysílání, elektronizace zdravotnictví (eHealth), eTurismus nebo eJustici. Předsednictví ČR Radě EU navíc přináší další aktuální témata, která se s největší pravděpodobností objeví na pořadu jednání v rámci programu ISSS. Hlavním mottem českého předsednictví je "Evropa bez bariér", což určitě přispěje k ještě širším diskusím o dalším rozvoji informatizace společnosti, dostatečné dostupností informací pro všechny skupiny občanů a otevřenosti veřejné správy. Na pořad jednání určitě přijdou i témata týkající se regulačního rámce EU v oblasti elektronických komunikačních sítí a služeb, jehož finální definování je společným úkolem na sebe navazujících předsednictví Francie, ČR a Švédska. Do společného zájmu zemí EU a zároveň do okruhu témat tradičně diskutovaných na konferenci patří rovněž další rozvoj evropského turistického ruchu a využívání moderních technologií v tomto segmentu.

Samozřejmou součástí konference ISSS 2009 bude jako obvykle výstavní část, které se v posledních letech pravidelně účastní přes 100 dodavatelů služeb a technologií pro veřejnou správu. Organizátoři očekávají, že počet registrovaných účastníků opět výrazně přesáhne dvě tisícovky zástupců veřejné správy, představitelů různých asociací a iniciativ i odborníků, a to zdaleka nejen z České republiky, ale i z dalších evropských zemí.

Součástí programu slavnostního společenského večera bude i letos vyhlášení výsledků oblíbených soutěží, jako jsou Zlatý Erb, Eurocrest, Biblioweb či JuniorErb, a předání prestižních ocenění Český zavináč nebo Ceny ministra vnitra ČR za přínos v oblasti ICT ve veřejné správě.

Hlavní témata konference ISSS 2009

  • Aktuální otázky rozvoje eGovernmentu v ČR
  • eID v ČR a v EU
  • Nová "elektronická" legislativa startuje
  • Datové schránky, elektronické dokumenty, archivace
  • Rozvoj projektu Czech POINT
  • GIS a mapové služby
  • Bezpečnost informačních systémů
  • Specializované programové bloky -- eJustice, eHealth, eTurismus, eKatastr, Digitalizace televizního vysílání atd.
  • Komunikační infrastruktura
  • Financování projektů, strukturální a jiné fondy
  • Informační systémy měst, obcí a krajů, implementace a využití tzv. městských karet
  • LORIS/V4DIS -- výměna zkušeností s partnery z EU a zemí Visegrádu

pk

Napište nám

Veřejná správa online, příloha časopisu Obec a finance
© 2024 Triada, spol. s r. o., webmaster@triada.cz
Zpět na titulní stranu