Projekt Veřejná správa online
Veřejná správa online
Příloha časopisu
Časopis Obec a finance
Nové informační technologie
ve veřejné správě
Veřejná správa online

eInclusion Awards 2008 -- tři oceněné projekty

Ročník: 2008, Číslo: 5, Rubrika: Ze zahraničí

Celkem tři české projekty se probojovaly do finále mezinárodní soutěže eInclusion Awards 2008 vyhlášené Evropskou komisí za účelem zvýšení povědomí a uznání projektů a řešení, které prostřednictvím ICT mohou pozitivně ovlivnit sociálně znevýhodněné nebo digitálně vyloučené skupiny občanů.

Soutěžilo se v sedmi kategoriích a z 469 přihlášených řešení postoupilo do finále 35 projektů z celé Evropy, z toho tři z České republiky. V kategorii "Kulturní rozmanitost" se mezi pět nejlepších probojovala obecně prospěšná společnost ERUDIS se svým projektem "Internetové kluby ČH@VE", který podporuje rozvoj informační a počítačové gramotnosti u znevýhodněných dětí 2. stupně ZŠ, kteří mají ztížený přístup k moderním informačním technologiím, zejména k počítači a internetu.

V kategorii "e-Acessibility" hájí barvy ČR dokonce dva projekty. Prvním úspěšným finalistou je projekt společnosti APEX Jesenice -- "Systém TYFLOSET" (elektronický orientační a informační systém pro nevidomé a slabozraké) s řešením usnadňujícím navigaci nevidomých občanů v prostředcích MHD a vybraných budovách v několika městech ČR. Druhým finalistou v této kategorii je společný projekt ČVUT a firmy MEDICTON group "Systém I4Control", jenž představuje tzv. speciální brýle, které nahrazují myš u počítače a umožňují ovládání počítače pouhým zrakem.

V pořadí zemí podle počtu finalistů se Česká republika spolu s Nizozemskem zařadila na třetí místo.

Napište nám

Veřejná správa online, příloha časopisu Obec a finance
© 2024 Triada, spol. s r. o., webmaster@triada.cz
Zpět na titulní stranu