Projekt Veřejná správa online
Veřejná správa online
Příloha časopisu
Časopis Obec a finance
Nové informační technologie
ve veřejné správě
Veřejná správa online

Digitalizace TV vysílání -- výzva pro veřejnou správu

Ročník: 2008, Číslo: 4, Rubrika: Z domova

O nastupujícím digitálním televizním vysílání, které v následujících měsících postupně nahradí stávající analogový signál, slyšelo podle výsledků průzkumu, který pro Český telekomunikační úřad vypracovala agentura STEM/MARK, devět z deseti obyvatel Česka. Odborníci se však domnívají, že přestože výsledek vypadá celkem uspokojivě, informovanost občanů není příliš dobrá a obce i města by se měla do informování veřejnosti zapojit ve větším rozsahu.

Nejvyšší informovanost podle krajů byla v Moravskoslezském (97 %) a nejmenší v Olomouckém (71 %). Polovina respondentů uvedla, že ví, co má dělat v případě, že chce přijímat digitální TV signál. Necelou osminu respondentů informace o digitální TV vůbec nezajímají a sedm procent k ní vůbec nehodlá přejít.

Nejvíce informací o digitalizaci lidé čerpají z televize (76 %), zhruba polovina (51 %) získala informace od přátel a známých, přes dvě pětiny (42 %) od rodiny a příbuzných, dvěma pětinám byly užitečné noviny a časopisy. Až na šestém místě se s 24 procenty umístil internet. Největší zájem je logicky o to, kdy bude vypnuto analogové zemské vysílání.

Podle slov národního koordinátora přechodu Zdeňka Duspivy by neměly v následujících měsících nastat žádné větší komplikace. Během podzimu se zcela jistě podaří dohnat skluz oproti Technickému plánu přechodu na pozemní digitální vysílání. Česká televize plánuje spuštění vysílání z dalších 12 vysílačů, přičemž zcela vypne sedm analogových vysílačů programu ČT2. 

pk

Napište nám

Veřejná správa online, příloha časopisu Obec a finance
© 2024 Triada, spol. s r. o., webmaster@triada.cz
Zpět na titulní stranu