Projekt Veřejná správa online
Veřejná správa online
Příloha časopisu
Časopis Obec a finance
Nové informační technologie
ve veřejné správě
Veřejná správa online

Kozlovice -- cena v kategorii obce

Ročník: 2008, Číslo: 3, Rubrika: Z domova

"Obec Kozlovice zprovoznila své internetové stránky v roce 2003 -- jednak proto, že to vyžaduje zákon, ale hlavně proto, že jsem internet považoval za perspektivní informační médium," říká Ing. Miroslav Tofel, starosta obce. "V té době byly ještě velké problémy s připojením a především s cenami za konektivitu. Za vznikem stránek tak stálo velké nadšení a málo peněz. Kompletní analýzu (tzn. co na stránkách bude) jsem provedl sám a jejich zpracování včetně redakčního systému provedl (a provádí) náš webmaster Jiří Polášek, kterému chci touto cestou velmi poděkovat."

Ing. Miroslav Tofel, starosta Kozlovic

V loňském roce došlo ke komplexnímu přepracování stránek. Web byl rozdělen na sekci pro občany a sekci pro turisty (ve 4 jazykových mutacích). V současné zaznamenává přibližně 200 až 300 přístupů na stránky denně (oproti počátečním 5--10), což je na obec o necelých 3000 obyvatelích slušný výkon.

K inovaci stránek došlo z důvodu již nevyhovující grafiky, ale i obsahu. Turistická sekce stránek vznikla v rámci projektu "Kozlovice -- dědina valašských vojvodů", na který se podařilo získat dotaci s grantového schématu Moravsko-slezského kraje, občanská sekce byla hrazena z obecních zdrojů.

Na kozlovickém webu se najde řada zajímavostí -- panoramatické fotografie, 3D vizualizace obce, webová kamera, fotoarchív či nová sekce kozlovice.tv, kde budou zveřejňovány videošoty z různých akcí. Pro občany zajišťují webové stránky kompletní informační servis. Samozřejmostí jsou povinně zveřejňované informace podle zákona č. 106/1999 Sb., o svobodném přístupu k informacím, elektronická úřední deska, ale především pak aktuality, kalendář akcí, obrovský fotoarchív a různé upoutávky a soutěže (momentálně probíhá soutěž Kozlíkovy otazníky). Stránky jsou několikrát za týden (někdy i několikrát za den) aktualizované, což je jedním z důvodů vysoké návštěvnosti.

"Úspěch v soutěži Zlatý erb nás samozřejmě potěšil, ale nemá žádný vliv na naše další fungování," dodává starosta Tofel. "Pro nás je rozhodující spokojenost občanů a turistů."

pk

Napište nám

Veřejná správa online, příloha časopisu Obec a finance
© 2024 Triada, spol. s r. o., webmaster@triada.cz
Zpět na titulní stranu