Projekt Veřejná správa online
Veřejná správa online
Příloha časopisu
Časopis Obec a finance
Nové informační technologie
ve veřejné správě
Veřejná správa online

Solón pracuje za nás

Ročník: 2007, Číslo: 3, Rubrika: Rozhovory

V poslední době se zejména menší obce stále obtížněji vypořádávají s povinnostmi, které jim ukládají zákony -- problém je mnohdy způsoben nedostatečnou informovaností. Z toho důvodu vychází elektronická publikace Solón, metodická pomůcka mimo jiné pro účetní, starosty a zastupitele.

O praktickém využití Solóna jsme hovořili se starostou obce Domašov Tomášem Pitrochou a účetní této obce Marcelou Batelkovou. Domašov leží asi 25 km od Brna a má kolem 600 obyvatel.

Jak často využíváte při své práci elektronickou publikaci Solón?

Pitrocha: Pokud se vyskytne nějaký problém a potřebujeme ho vyřešit nebo nám něco není jasné, sáhneme po Solónovi. Je to pro nás jakási naváděcí pomůcka, která nás nasměruje, kam potřebujeme. Nemusíme nic dohledávat na internetu nebo jinde. Solóna už takto využíváme několik let.

Takže Vám Solón pomáhá při každodenní práci.

Batelková: Určitě. Dnes vám málokdo dá do ruky metodickou pomůcku k práci, každého spíš zajímá, jestli vykonáváte dobře to, co máte. Ale že se spoustu věcí musíme naučit, že je pro nás řada věcí nových, to už většinou nikoho nezajímá. A informací je tolik, že se v nich mnohdy těžko orientujeme. Kromě webových stránek našeho Krajského úřadu je pro nás Solón v podstatě jedinou pomůckou. A co je pro nás důležité je i to, že je dostupný finančně.

Do Solóna jsou zařazovány právní předpisy týkající se převážně veřejné správy. Je jejich výběr dostačující?

Batelková: Vždycky jsme v něm našli, co bylo potřeba. Obsahuje opravdu všechny potřebné zákony a legislativu, která se nás bezprostředně týká. Je dobře, že jsou tam zákony vybírány s ohledem na naši činnost, protože orientovat se dnes v zákonech není úplně jednoduché. Nemusíme hledat, co souvisí s naší prací -- Solón to vlastně dělá za nás.

V letošním roce byl vydán aktualizovaný podrobný tištěný obsah Solóna. Jak jej hodnotíte?

Batelková: Je určitě přínosem, že si můžeme prolistovat obsah Solóna také v tištěné podobě. Moc se nám líbí rozdělení Solóna do jednotlivých kapitol jako je Školství, Sociální politika, Zdravotnictví, Hospodaření s majetkem, Matrika, Ověřování nebo Účetnictví. Velmi nám to usnadňuje práci při hledání konkrétních věcí.

V tištěném obsahu Solóna se objevily i tzv. best practices -- příklady vyhledávání v publikaci.

Batelková: Příkladů není nikdy dost, takže jsme za ně rádi. A nejde jenom o rady, jak v Solónovi hledat. Líbí se nám, že Solón obsahuje i praktické příklady z účetnictví, různé vzorové dokumenty -- například když píšeme nějakou vyhlášku nebo směrnici, máme se od čeho odpíchnout. Co je určitě taky dobré, jsou odkazy v textech na zákony. To, že se můžeme z textů "prokliknout" přímo na konkrétní paragrafy zákonů.

Součástí Solóna je nově také Příručka člena zastupitelstva obce po volbách 2006. 

Pitrocha: Určitě je to dobré vodítko pro práci zastupitelů, zejména pro ty, kteří uvažují o tom, že by v budoucnu zastávali funkci starosty nebo místostarosty. Samozřejmě ne každý zastupitel má dostatek času na studování zákonů a metodických pomůcek. Ale ti, kteří zájem a čas mají, tuto Příručku doceňují. Pokud někdo začne zastávat funkci zastupitele nebo starosty poprvé, určitě mu to také usnadní příchod do této "práce".

Jak funguje propojení Solóna s informačním systémem Munis?

Batelková: Pro ty, kdo užívají Munis je určitě velkým přínosem, že je v každém modulu (ať už je to Účetnictví, Majetek, Evidence obyvatel nebo Elektronická podatelna) zařazený seznam souvisejících dokumentů a zákonů. Navíc se do nich přímo dostaneme pomocí "prokliku" a nemusíme Solóna vůbec otvírat zvlášť, takže to práci zrychluje.

Ke každému vydání Solóna dostávají uživatelé také tištěnou brožuru shrnující přehled všech novinek.

Pitrocha: Líbí se mi, že je v brožuře u každého zákona stručný obsah, který popisuje, o co se v dané novelizaci jedná. Je dobře, že se můžeme někde dočíst, jaké nové zákony vyšly, případně k jakým změnám došlo ve stávajících normách. Navíc nás články v úvodní části tištěné brožury upozorňují na to, co máme za povinnost plnit -- ať už se jedná o provozování elektronické podatelny nebo elektronické úřední desky.

Do Solóna jsme zařadili několik příspěvků i v multimediální podobě, například přednášky z konference Internet ve státní správě a samosprávě. Vyhovovalo by Vám do budoucna více hlasových nahrávek?

Pitrocha: Myslím si, že tato forma je pro nás celkem zbytečná. Pokud máme možnost se seznámit s texty v tištěné podobě, úplně nám to stačí.

Solón ve zkratce

Elektronickou publikaci Solón mohou efektivně využívat především pracovníci obecních, městských a krajských úřadů a návštěvníci knihoven. Solón se snaží podporovat rozvoj regionálních území, tzn. regionálních center, měst a venkovských obcí prostřednictvím zlepšení znalostí pracovníků jejich úřadů. Jeho obsah je koncipován tak, aby přispíval k posílení a rozvoji informační společnosti v oblasti veřejné správy a ke zvýšení kvality služeb.

Co Solón obsahuje?

V současné době obsahuje informace v rozsahu cca 4500 tiskových stran. V Solónovi je možné nalézt aktuální znění předpisů, nařízení a metodických pokynů z finanční oblasti, legislativy obcí a měst a řadu dalších důležitých informací, právních norem, dokumentů a adresářů z oblasti působení místních správ. Publikace dále obsahuje Zprávy Ministerstva financí, kompletní archív časopisu Obec a finance, informace o vybraných dotačních titulech pro obce či praktické odpovědi na dotazy týkající se účtování územně samosprávných celků. Součástí publikace jsou také informace o problematice Evropské unie, například o strukturálních fondech EU. Do Solóna jsou zařazeny rovněž dokumenty shrnující klíčové poznatky z nového správního řádu účinného od 1. ledna 2006, například informace týkající se praktického řešení evidence elektronické úřední desky. Jako součást publikace Solón již tradičně vychází i kompletní sborník konference Internet ve státní správě a samosprávě v textové podobě, prezentace v PowerPointu, audiozáznamy přednášek a kompletní program konference s odkazy na jednotlivé příspěvky. Samostatnou součástí elektronické publikace Solón je dále produkt s názvem Problematika energetických úspor na CD.

Jaké je členění Solóna?

Obcím a knihovnám se dnes nabízí velké množství informačních zdrojů a mnohdy je složité zjistit, co přesně obsahují. Z tohoto důvodu byl k Solónovi vydán podrobný tištěný obsah, který je rozčleněný podle tématických okruhů. Jednoduchým způsobem je tak možné zjistit, jaké dokumenty a právní předpisy lze v elektronické publikaci nalézt. Pro vyšší názornost je součástí tohoto tištěného obsahu také několik příkladů a návodů k vyhledávání potřebných informací.

V jaké podobě Solón vychází a jak často?

Solón vychází pravidelně na CD-ROM. Je aktualizovaný čtyřikrát ročně, takže obsahuje všechny podstatné nové informace z veřejné správy. Elektronická publikace využívá uživatelsky příjemné prostředí, se kterým se pracuje velmi jednoduchým způsobem. Toto prostředí umožňuje mimo jiné fulltextové vyhledávání s jazykovou analýzou, takže se dají rychle vyhledat stránky s požadovaným obsahem. K jednotlivým stránkám nebo tématům si mohou navíc uživatelé pořizovat vlastní poznámky. Vedle elektronické verze Solóna na CD dostávají uživatelé ke každému aktualizovanému vydání také tištěnou brožuru, která podrobně shrnuje obsah novinek, představeny jsou všechny nově zařazené dokumenty a zákony.

Co v Solónovi najdou noví zastupitelé a starostové?

V   Solónovi je zapracovaná Příručka člena zastupitelstva obce po volbách 2006, kterou připravil Svaz měst a obcí České republiky. Protože je Příručka plně začleněna do elektronické publikace Solón, mohou uživatelé využít jednoduchým způsobem odkazy v textu na jednotlivé zákony a předpisy a dozvědět se tak ihned doslovné citace právních předpisů, které mají bezprostřední vazbu na konkrétní text.

Veškeré informace týkající se elektronické publikace Solón je možné najít na internetové adrese www.solon.cz.

Ing. Barbora Mertová

Napište nám

Veřejná správa online, příloha časopisu Obec a finance
© 2024 Triada, spol. s r. o., webmaster@triada.cz
Zpět na titulní stranu