Projekt Veřejná správa online
Veřejná správa online
Příloha časopisu
Časopis Obec a finance
Nové informační technologie
ve veřejné správě
Veřejná správa online

Hlavní město naplňuje plány rozvoje eGovernmentu

Ročník: 2007, Číslo: 3, Rubrika: Z domova

Modernizace, konkurenceschopnost, efektivní správa a další podobné pojmy má ve svých plánech snad každé město nejen v ČR ale i v zahraničí. Stejně tak se stalo samozřejmostí, že plnění těchto plánů úzce souvisí s využitím informačních a komunikačních technologií a rozvojem elektronických služeb.

V odborných kruzích je známo, že hlavní město Praha přijalo v roce 2005 Informační strategii do roku 2010 "Cesta k e-Praze". Od té doby již uběhla nějaká chvíle a pojďme se proto podívat, co je nového v Praze a jak město po své vytyčené cestě kráčí.

Významnou platformou, na níž každoročně probíhá výměna informací, představování zajímavých projektů a diskuse se stal seminář "e-Praha -- výzvy a příklady řešení", který se letos v březnu, těsně před konferencí ISSS/LORIS/V4DIS, konal již podruhé. Na zahájení semináře uvedl náměstek primátora, Mgr. Rudolf Blažek: "Rada hlavního města Prahy se ve svém programovém prohlášení pro volební období 2006--2010 zavázala k důslednému naplňování cílů Informační strategie. Zavázala se posilovat elektronickou komunikaci a snižovat počet úkonů, které občan musí vyřizovat na úřadu osobně. "E-government" nespojujeme pouze s elektronickým řešením úředních záležitostí, ale je pro nás klíčem k celkové modernizaci správy města."

Obsah přednášek

V dalších přednáškách pak byly představeny aktivity a projekty z pohledu magistrátu. Ivan Seyček, ředitel odboru informatiky, připomněl vize a cíle Informační strategie, uvedl přehled projektů a detailněji zmínil Portál hlavního města Prahy, městskou čipovou kartu dnes známou pod názvem Opencard, dále pak Kontaktní centrum a přípravu projektu Interspis, zaměřeného na problematiku interoperability spisových služeb. V dalším programu zazněly příspěvky pracovníků magistrátu (MHMP), městských částí a organizací města, stejně jako společností s městem spolupracujících v oblasti informačních technologií (IT).

Například o projektu Bezdrátová Praha (MHMP), Regionální komunikační servis (Praha 9), stejně jako zahraniční příklady služeb městských bezdrátových sítí. Jiným tématem byly projekty řešené ve spolupráci MV ČR s městem (Czech Point, Praha 13), tvorba systému SEM -- Správa a evidence majetku (MHMP), interoperabilita a spisové služby (ICZ), informace o nové správě digitálních map města (ÚRHMP), nové služby na webu Prahy 6 aj. Zazněly i informace z průzkumů k tématu pražské informatiky, hodnocení k plnění strategie či informace o očekávaných možnostech čerpání fondů EU na rozvoj informatiky v Praze. Bližší informace i prezentace naleznete na stránkách semináře www.egovernment.cz/epraha.

Chytrá čipová karta

Bezprostředně po konání semináře byla v odborných médiích věnována pozornost zejména dvěma stěžejním projektům. Prvním z nich je Opencard, neboli chytrá čipová karta, do jejíž tvorby nejen pro Pražany se magistrát pustil v loňském roce. V dubnu byla zahájena pilotní bezplatná emise prvních 50 tisíc karet, které by měly být využívány k postupně se rozšiřujícímu balíčku služeb města a jeho partnerů. K první aplikaci, možnosti uhradit poplatek za parkování, se budou přidávat služby Městské knihovny, přístup na Portál hlavního města Prahy a postupně bude karta zaváděna i jako elektronická tramvajenka, nositel certifikátu elektronického podpisu nebo jako elektronická peněženka. Praha se v tomto projektu inspirovala příklady z Londýna, Paříže, Benátek nebo Hongkongu a následuje známé tuzemské průkopníky, kterými jsou města Plzeň nebo Liberec. Více na www.opencard.cz.

Bezdrátová Praha

Druhým hitem sezóny je projekt Bezdrátová Praha, který se stal i mezinárodně proslulým díky šetření Evropské komise na podnět stížnosti od asociací tuzemských operátorů. Ti poukazovali na možnost narušení hospodářské soutěže a nedovolenou podporu z veřejných financí.

Praha se v tomto projektu rozhodla opět následovat příklady řady zahraničních metropolí a vybudovat metropolitní bezdrátovou vysokorychlostní síť s využitím technologie WiFi Mesh. V rámci stávajícího projektu vznikne 580 přístupových bodů propojených do WiFi zón. Síť je zaměřena na pokrytí venkovních veřejných prostranství a rozvoj mobilních služeb ve vybraných zónách na území hlavního města (WiFi zóny). Díky původnímu neúspěšnému záměru na využití dotace z evropských fondů, je projekt zacílen na území městských částí, které spadaly do programu JPD2 (zhruba třetina území města). Realizátorem je společnost ICZ. Dokončení projektu je plánováno na polovinu příštího roku 2008. 

V průběhu jednání s Úřadem pro ochranu hospodářské soutěže a s Evropskou komisí se Praha zavázala realizovat pouze tzv. Fázi 1 projektu (umožnit přístup pouze k nekomerčním službám) a rozvíjet další služby pro vnitřní potřeby města. Případná realizace Fáze 2, tj. otevření bezdrátové sítě pro komerční služby privátních subjektů včetně plného veřejného přístupu k internetu, bude podmíněna získáním souhlasu Evropské komise na základě notifikace.

Nejde o veřejnou podporu

Dne 30. května byl zveřejněn verdikt Evropské komise, že "projekt v jeho současné podobě nepředstavuje veřejnou podporu, protože vybranému poskytovateli služby, poskytovatelům veřejnoprávního obsahu, ani obyvatelům nebo podnikatelům využívajícím síť nepřiznává žádnou hospodářskou výhodu ve smyslu čl. 87 odst. 1 Smlouvy o ES".

"Praha stanovisko vydané Evropskou komise vítá, je v souladu s naším očekáváním. Utvrzuje nás v přesvědčení, že aktivní přístup města při budování metropolitní bezdrátové infrastruktury je správným krokem. Věřím, že v rozvoji dalších služeb nalezneme společnou řeč i s telekomunikačními operátory. Vyjádření Komise je významné i pro další města, která podobné sítě realizují či připravují," řekl Rudolf Blažek. Zájemcům o podrobnější informace doporučujeme stránky projektu.

Jaroslav Šolc, Magistrát hl. m. Prahy, odbor informatiky

Napište nám

Veřejná správa online, příloha časopisu Obec a finance
© 2024 Triada, spol. s r. o., webmaster@triada.cz
Zpět na titulní stranu