Projekt Veřejná správa online
Veřejná správa online
Příloha časopisu
Časopis Obec a finance
Nové informační technologie
ve veřejné správě
Veřejná správa online

Internetizace knihoven -- poslední příležitost pro využití podpory

Ročník: 2007, Číslo: 2, Rubrika: Z domova

Knihovny by se mohly v brzké době stát přístupovými body k informacím z veřejné správy jako součást připravovaného projektu Czech Point a uvažuje se také o tom, že se stanou přístupovými místy k informacím o Evropské unii. Podle dostupných informací nabízí 4000 knihoven a jejich poboček přístup k veřejnému internetu.

Devadesát procent obyvatel žije v místě, kde knihovna má k dispozici internet. Internet v knihovnách je opravdu pro všechny. Knihovna je totiž příjemné a neutrální místo, kam opravdu může přijít každý. Do knihovny můžete zajít se svým dítětem nebo ho tam pošlete samotné. Do knihoven se nebojí chodit senioři či ženy z domácnosti.

Ministerstvo informatiky ve spolupráci s Ministerstvem kultury podporuje od roku 2004 připojování veřejných knihoven k internetu. Vládní program "Projekt internetizace knihoven" (PIK) je dostupný všem knihovnám (respektive provozovatelům knihoven), které jsou evidovány Ministerstvem kultury jako veřejné knihovny. Připojení i komunikační poplatky jsou hrazeny ze státního rozpočtu. Na druhé straně musí knihovna nabídnout veřejnosti přístup k internetu. Pokud knihovna sídlí v objektu obecního úřadu, může být připojení využito i pro samotný úřad, což může přinést malým obcí zajímavé úspory.

Vysokorychlostní internet

Při realizaci PIK je preferováno zavedení vysokorychlostního internetu technologií ADSL. Základní rychlost připojení je v současné době 2 Mbit/s a předpokládá se další zvyšování rychlosti v závislosti na rozvoji odpovídající infrastruktury. V případě, že není v dané lokalitě dostupné ADSL, je knihovna dočasně připojena klasickou linkou ISDN 64 kbit/s. Linky ISDN jsou postupně nahrazovány technologií ADSL a její nasazení se v knihovnách blíží 75 %.

V případě, že připojení knihovny k internetu nelze řešit po telefonních linkách, ani pomocí mobilního operátora, získá knihovna připojení k internetu přes satelit. Díky tomu má více než 120 knihoven v malých a odlehlých místech k dispozici satelitní přípojky. Připojování knihoven k internetu v řadě případů urychluje dostupnost ADSL v menších obcích, které potom mohou využít i další zájemci. Pokud knihovna sídlí v místě obecního úřadu, je možno přípojku použít i pro potřebu úřadu.

Velkou příležitostí pro rozšíření veřejného internetu v knihovnách jsou strukturální fondy Evropské unie. V celkem osmi krajích iniciovaly krajské knihovny velké projekty na rozšíření veřejného internetu v knihovnách do Společného regionálního operačního programu (SROP). Celková hodnota těchto projektů v kraji Libereckém, Zlínském, Karlovarském, Plzeňském, Královéhradeckém, Olomouckém, Jihočeském a v Praze přesáhla částku 72 mil. Kč. Z těchto projektů získaly knihovny především počítače, tiskárny a další zařízení, zatímco připojení k internetu bylo zajištěno přes PIK.

Další velkou pomoc představují vzdělávací centra krajských knihoven, která zajišťují školení pracovníků knihoven v oblasti znalostí a dovedností práce s informačními technologiemi. Každý pracovník knihovny má možnost v těchto vzdělávacích centrech absolvovat školení základní počítačové gramotnosti v rozsahu ECDL. Nabízí se i další specializované a rekvalifikační kurzy. Cílem je, aby pracovníci knihoven mohli uživatelům a jiným návštěvníkům poskytnout podporu při vyhledávání informací.

Stačí poslat žádost

Získat připojení knihovny k internetu je pro obec velmi jednoduché -- stačí poslat vyplněnou žádost do příslušné krajské knihovny. Do PIK je v současnosti zapojeno téměř 3500 obcí a jejich knihoven, ale přesto se to v některých jiných obcích nedaří. Někdy je velmi složité přesvědčit starší paní knihovnici, že internet v knihovně může být užitečný, jinde je zase nepřítelem internetu starosta či jiný zastupitel. V nejmenších obcích je také velmi problematické zajistit odpovídající rozsah provozní doby knihovny tak, aby internetové připojení bylo efektivně využito.

Je ale velmi zajímavé, že odmítavý postoj k internetu v knihovnách vykazuje výrazné krajové rozdíly. Například v Moravskoslezském, ale také v Libereckém, Jihočeském či Karlovarském kraji, využívají bezplatný přístup k internetu skoro všechny knihovny. Naopak v Pardubickém kraji tato možnost zaujala sotva 40 % knihoven a starostů, ve Středočeském dokonce pouze 27 % knihoven. Možná, že v těchto krajích jsou velmi bohaté obce, které jsou pyšné na to, že si vše zaplatí ze svého rozpočtu. Spíš je to ale tak, že starosta na knihovnu trochu zapomněl. Jsou samozřejmě případy, kdy obec či město řeší připojení k internetu komplexně pro celou lokalitu. V tomto případě není účelné zapojovat knihovnu přes PIK, ale tyto případy nejsou tak časté.

Pokud některá knihovna nebo obec má zájem o připojení k internetu a zapojení do projektu PIK, je nezbytné podat žádost o připojení nejpozději do 30. 6. 2007. Po tomto datu již nebude možno získat bezplatné připojení, ale všem knihovnám budou nadále hrazeny komunikační poplatky za státního rozpočtu.

Kontakty

Informace, Formulář žádosti, Konzultace k formuláři: tel. 800 202 122 (bezplatná linka), e-mail: statnisprava@o2. com

Napište nám

Veřejná správa online, příloha časopisu Obec a finance
© 2024 Triada, spol. s r. o., webmaster@triada.cz
Zpět na titulní stranu