Projekt Veřejná správa online
Veřejná správa online
Příloha časopisu
Časopis Obec a finance
Nové informační technologie
ve veřejné správě
Veřejná správa online

Zlatý erb 2007 -- výsledky soutěže

Ročník: 2007, Číslo: 2, Rubrika: Z domova

Cílem soutěže Zlatý erb je podpořit modernizaci místní a regionální veřejné správy prostřednictvím rozvoje informačních služeb poskytovaných občanům i specifickým skupinám uživatelů s využitím internetu a ostatních elektronických médií.

Osobní záštitu nad soutěží letos převzal ministr vnitra a ministr informatiky Ivan Langer. Nad cenou o nejlepší elektronickou službu převzal osobní záštitu prezident Nejvyššího kontrolního úřadu František Dohnal. Soutěž je tradičně pořádána ve spolupráci se sdružením Český zavináč, Svazem měst a obcí ČR, portálem Města a obce online a konferencí ISSS. Soutěž je součástí iniciativ v rámci kampaně Březen -- měsíc Internetu a vyhlašuje ji Sdružení Zlatý erb.

Cílem soutěže je podpořit modernizaci místní a regionální veřejné správy prostřednictvím rozvoje informačních služeb poskytovaných občanům i specifickým skupinám uživatelů s využitím internetu a ostatních elektronických médií, a přispět tak k rozvoji kvality života ve městech, obcích a krajích České republiky. Zlatý erb byl oceněn jako finalista světové soutěže Stockholm Challenge Award.

Soutěž kvantitativně roste. V roce 2006 jsme zaznamenali 10% nárůst počtu ohlášení do soutěže, letos 12% (527 ohlášení ve všech kategoriích).

Od roku 2003 je soutěž pořádána dvoustupňově, první krajská -- tehdy nultá -- kola vyhlásily kraje Vysočina a Plzeňský. Letos svá krajská kola vyhlásilo jedenáct krajů (o jeden více než loni). Nevyhlásily Jihočeský kraj (využil možnosti nominovat zástupce do celostátní soutěže), Moravskoslezský a Karlovarský kraj. Soutěžící těchto krajů vyhodnotila tzv. Malá odborná porota vedená předsedou Ing. Jiřím Benediktem, krajský zdravotní rada a vedoucí odboru zdravotnictví Krajského úřadu Libereckého kraje a člen celostátní poroty Zlatého erbu od roku 2002. Předsedou Celostátní odborné poroty je od samých počátků soutěže Ing. Tomáš Holenda, ředitel Odboru informatizace veřejné správy MV ČR.

Hlavní ceny

V kategorii Nejlepší webová stránka města zvítězil Jablonec nad Nisou, na druhém místě skončily Moravské Budějovice a na místě třetím Náchod.

V kategorii Nejlepší webová stránka obce se na prvním místě umístila obec Kondrac (Středočeský kraj, okres Benešov) před Jiřetínem pod Bukovou (Liberecký kraj, okres Jablonec n. Nisou) a Oříškami (Vysočina, okres Třebíč).

V kategorii Nejlepší elektronická služba zvítězila Praha 6 (lokální MMS-ing), na druhém místě byla Ostrava (informační systém pro komunikaci občany s úřadem eSMO) a na třetím pak Brandýs nad Labem-Stará Boleslav (on-line systém objednávání a odbavování občanů na MÚ a SMS zpravodajství).

Zvláštní ceny

  • Zvláštní cena ministra pro místní rozvoj udělená ministrem pro místní rozvoj Jiřím Čunkem za nejlepší turistickou prezentaci na webových stránkách při soutěži Zlatý erb
  • Zvláštní cena ministra vnitra a ministra informatiky udělená ministrem Ivanem Langerem za nejlepší bezbariérový přístup na webové stránky při soutěži Zlatý erb byla udělena soutěžícímu Kondrac (Středočeský kraj, okres Benešov),
  • Cena veřejnosti udělená sdružením BMI při soutěži Zlatý erb byla udělena soutěžícímu Mokré (Královéhradecký kraj, okres Rychnov nad Kněžnou),
  • Zvláštní cena společnosti Microsoft při soutěži Zlatý erb
    • v kategorii města byla udělena soutěžícímu Moravské Budějovice,
    • v kategorii obce byla udělena soutěžícímu Okříšky (Vysočina, okres Třebíč).

Napište nám

Veřejná správa online, příloha časopisu Obec a finance
© 2024 Triada, spol. s r. o., webmaster@triada.cz
Zpět na titulní stranu