Projekt Veřejná správa online
Veřejná správa online
Příloha časopisu
Časopis Obec a finance
Nové informační technologie
ve veřejné správě
Veřejná správa online

Mezinárodní konference LORIS 2007 -- podpora aktivního evropského občanství

Ročník: 2007, Číslo: 2, Rubrika: Z domova

V rámci programu jubilejního desátého ročníku prestižní konference Internet ve státní správě a samosprávě se uskutečnil další ročník mezinárodní konference LORIS (Local and Regional Information Society). Jejím hlavním pořadatelem byl letos Kraj Vysočina a akce byla spolufinancována Evropskou komisí v rámci programu town-twinningové spolupráce, a to na základě výzvy Generálního ředitelství pro kulturu a vzdělávání EK "Podpora aktivního evropského občanství".

Sešli se zde zástupci evropských twinningových měst a mezi klíčovými tématy dvoudenního programu dominovaly především diskuse o rozvoji e-governmentu na lokální a regionální úrovni, využívání prostředků EU při rozvoji vybraných ICT projektů, town-twinningu a networkingu nebo rozvoji e-turismu. Konference opět výrazně přispěla k prohloubení spolupráce partnerských měst a regionů z celé Evropy, mezi nimiž byly také Hlavní město Praha, město Hradec Králové nebo Kraj Vysočina.

Účastníci setkání ocenili možnost diskuse s představiteli Evropské komise, a to především o cílech iniciativy i2010 a její implementaci na lokální a regionální úrovni. Konference také posílila dialog týkající se hlavních bodů evropské politiky a v úzké součinnosti s konferencí EISCO 2007, pořádané organizacemi ELANET a CEMR (The Council of European Municipalities and Regions), navrhla další směr, kterým by se tato iniciativa měla v budoucnosti ubírat. Účastníci přijali rovněž deklaraci shrnující praktické zkušenosti jednotlivých twinningových měst s implementací této politiky a souvisejících prostředků.

"Mezinárodní konference LORIS je každoročně unikátní příležitostí k výměně mezinárodních zkušeností," poznamenal RNDr. Miloš Vystrčil, hejtman kraje Vysočina. "Úzké sepjetí s národní konferencí ISSS a v posledních čtyřech letech i s pracovním setkáním visegrádských zemí V4DIS umožňuje v několika dnech soustředit na jedno místo celou řadu osobností, expertů, vizí i příkladů z praxe. Z toho pak logicky těží všichni, kdo se na budování informační společnosti nejen v České republice, ale i v řadě dalších zemí Evropy podílejí."

O výsledcích jednání a se zněním deklarace mezinárodní konference LORIS 2007 byli seznámeni i účastníci paralelní národní konference ISSS i setkání pracovních týmů zemí Visegrádské skupiny V4DIS. Bylo také rozhodnuto, že shromážděné informace budou dále distribuovány prostřednictvím zúčastněných evropských iniciativ a sítí, jako jsou například Telecities-Eurocities, ELANET-CEMR, ERIS@ nebo Global Cities Dialogue.

Oficiální program letošní mezinárodní konference LORIS se neomezil pouze na kongresové centrum v Hradci Králové, které bylo tradičně hlavním hostitelem. Již na nedělní dopoledne 1. dubna byla pro všechny účastníky připravena prohlídka Prahy a těsně po poledni také setkání se zástupci pražského magistrátu. Po odpoledním přesunu do Hradce Králové čekal první seminář a poté společenský večer v městském divadle. Pondělí pak bylo doslova nabité semináři, prezentacemi a workshopy a večer řada účastníků s napětím očekávala vyhlášení výsledků mezinárodní soutěže EuroCrest o nejlepší internetové stránky měst, obcí a regionů v Evropě. Po úterním dopoledním pracovním programu mezinárodní konference LORIS oficiálně skončila.

-pk-

Napište nám

Veřejná správa online, příloha časopisu Obec a finance
© 2024 Triada, spol. s r. o., webmaster@triada.cz
Zpět na titulní stranu