Projekt Veřejná správa online
Veřejná správa online
Příloha časopisu
Časopis Obec a finance
Nové informační technologie
ve veřejné správě
Veřejná správa online

Desátý ročník ISSS -- přehlídka osobností, zajímavá témata, zájem účastníků

Ročník: 2007, Číslo: 2, Rubrika: Z domova

Hlavní sál kongresového centra Aldis -- tradičně nabitý k prasknutí -- sledoval dopoledne 2. dubna slavnostní zahájení jubilejního desátého ročníku konference Internet ve státní správě a samosprávě.

Sestava hostů za předsednickým pultem spíše evokovala jednání vlády, zasedlo zde několik jejích členů včetně premiéra a doplnila je řada dalších osobností. Jako první se ujal slova předseda Senátu ČR Přemysl Sobotka, po něm pronesl krátkou zdravici primátor Hradce Králové Otakar Divíšek a jej pak u řečnického pultu vystřídal premiér ČR Mirek Topolánek. Ten byl jako obvykle poměrně kritický -- i když méně než v dobách opozičních -- a upozornil mimo jiné na to, že vláda je připravena v oblasti elektronizace veřejné správy provést razantní změny. Po premiérovi dostali příležitost k oslovení přítomných místopředseda vlády a ministr pro místní rozvoj Jiří Čunek, bývalý premiér a předseda ČSSD Jiří Paroubek, ministr spravedlnosti Jiří Pospíšil, hejtman Moravskoslezského kraje a předseda Asociace krajů ČR Evžen Tošenovský, ředitel Mezinárodního visegrádského fondu Kristof Forrai, europoslanec a předseda Svazu měst a obcí ČR Oldřich Vlasák a hejtman kraje Vysočina Miloš Vystrčil. Poté přišla řada na další zahraniční hosty -- Paula Timmerse, vedoucího eGovernmentu DG INFSO Evropské komise, a také radního města Vídně Omar Al-Rawiho. Slavnostní zahájení pak uzavřeli poslední tří řečníci -- hejtman Královéhradeckého kraje Pavel Bradík, ministr vnitra ČR Ivan Langer a výkonný ředitel konference ISSS Tomáš Renčín, který poděkoval všem přítomným a vyjádřil přesvědčení, že tradice konference bude pokračovat i v následujícím desetiletí.

Program obou dnů konference byl jako obvykle plný přednášek a prezentací a na jejich náplni se značnou měrou podílela odborná ministerstva. Ministerstvo vnitra se věnovalo především projektu Czech Point a ministr Ivan Langer i jeho kolegové si dali na jeho propagaci opravdu záležet.

Ministerstvo spravedlnosti ČR vedle spolupráce na programovém bloku eJustice věnovaného elektronizaci soudnictví i některých dalších přednáškách představilo také úplnou novinku -- systém, který umožní uživateli Internetu zjistit aktuální stav konkrétní věci u příslušného soudu.

Ministerstvo pro místní rozvoj ČR se výrazně podílelo na programovém bloku eTurismus, který uvedl náměstek ministra Jiří Vačkář a kde byly mimo jiné představeny například turistické portály východních Čech a kraje Vysočina či ePraha a podpora turismu a řada dalších zajímavých témat.

Tradičně velký zájem byl o prezentace projektů podporujících rozvoj informační společnosti, dva bloky týkající se informatizace územních samospráv nebo o specializovaná řešení pro veřejnou správu. Své posluchače si našla i bezpečnost informačních systémů nebo otázky spojené s financováním moderních řešení pro státní správu ze zdrojů Evropské unie.

Večerní společenský program byl tradičně ve znamení vyhlášení výsledků soutěží Zlatý Erb, Biblioweb a EuroCrest.

V úterý patřily k nejsledovanějším přednáškám opět bloky MV ČR a MI ČR týkající se zejména projektu Czech Point a souvisejícím tématům a Portálu veřejné správy. Velký zájem vzbudily také informace o přechodu na digitální televizní vysílání a vlivu této změny na veřejnou správu. Odborníci na geografické systémy si samozřejmě našli svá témata a na nezájem si nemohl stěžovat ani Eliščin sál, v němž probíhal mezinárodní blok "best practices".

Konference ISSS a její ředitel Tomáš Renčín obdrželi cenu ministra za přínos v oblasti rozvoje informatiky v oblasti státní správy a samosprávy.

-pk-

Napište nám

Veřejná správa online, příloha časopisu Obec a finance
© 2024 Triada, spol. s r. o., webmaster@triada.cz
Zpět na titulní stranu