Projekt Veřejná správa online
Veřejná správa online
Příloha časopisu
Časopis Obec a finance
Nové informační technologie
ve veřejné správě
Veřejná správa online

Portál veřejné správy už vyškolil 8 tisíc lidí

Ročník: 2007, Číslo: 1, Rubrika: Z domova

Portál veřejné správy v současné době nabízí také e-learningové kursy práce s počítačem. Vzhledem k tomu, že kurzy ve svém rozsahu vycházejí ze sylabu ECDL (European Computer Driving Licence), je možné je využít i při přípravě na tuto mezinárodně uznávanou zkoušku.

Na Portál veřejné správy si jen v loňském roce přišly pro informace a kontakty na 3 miliony návštěvníků. Byli ovšem mezi nimi také lidé, kteří se chtějí naučit pracovat s počítačem, nebo se zdokonalit v užívání některých základních programů. Portál veřejné správy nabízí od ledna 2006 devět elektronických kurzů volně přístupných kterémukoliv návštěvníkovi. Podmínkou je pouze registrace, při níž však stačí vyplnit jen jméno, příjmení a e-mailovou adresu.

Sedm znalostí pro ECDL a dvě navíc

Sedm kurzů je zaměřeno na zvládnutí základů práce s operačním systémem Windows, s kancelářskými programy (Word, Excel, Access, PowerPoint), s internetem a elektronickou poštou. Jeden kurz je věnován pochopení základních pojmů z oboru informačních technologií. Tyto kurzy vycházejí ze Sylabu ECDL. Dají se proto velmi dobře využít jako příprava na zkoušku k získání tohoto evropského certifikátu počítačové gramotnosti.

Další kurz je zaměřen na elektronický podpis a poslední slouží jako průvodce Portálem veřejné správy.

Jak to komu vyhovuje

E-learningové kurzy na Portálu využívá široká veřejnost, stejně jako zaměstnanci podniků i pracovníci ve veřejné správě a státních institucích.

Kurzy se dají absolvovat i z domova a v čase, který si student určí. Mezi další výhody patří možnost odejít od rozdělané práce a kurz dokončit později, protože systém si sám pamatuje, které kurzy student absolvoval a u které kapitoly skončil.

Kurzy však nejsou jen pro začátečníky. Výborně poslouží i pokročilejším uživatelům, kteří potřebují pomoci s některými funkcemi, které běžně nepoužívají, jako je například hromadná korespondence nebo ukotvení řádků v Excelu.

Největší zájem je o databáze

Na konci ledna bylo ke kurzům přihlášeno 14 800 lidí a počet absolvovaných kurzů se přiblížil 14 tisícům.

Největší zájem byl o kurz ECDL -- Základní pojmy informačních technologií, který absolvovalo 2462 účastníků. Jen o málo nižší počet absolvovaných kurzů vykazovaly také kurzy ECDL Databáze a Textový editor. Zatím nejméně absolventů má kurz Elektronický podpis.

Počty absolvovaných kurzů ke konci ledna 2007

Kurz "Krok za krokem PVS" 284 kurzů
Kurz "elektronický podpis" 242 kurzů
Kurz ECDL -- Základní pojmy 2462 kurzů
Kurz ECDL -- Textový editor 2317 kurzů
Kurz ECDL -- Tabulkový procesor 1978 kurzů
Kurz ECDL -- Služby informačních sítí 918 kurzů
Kurz ECDL -- Prezentace 1317 kurzů
Kurz ECDL -- Práce s PC a správa souborů 2300 kurzů
Kurz ECDL -- Databáze 2273 kurzů

Jiří Průša, MI ČR

Napište nám

Veřejná správa online, příloha časopisu Obec a finance
© 2024 Triada, spol. s r. o., webmaster@triada.cz
Zpět na titulní stranu