Projekt Veřejná správa online
Veřejná správa online
Příloha časopisu
Časopis Obec a finance
Nové informační technologie
ve veřejné správě
Veřejná správa online

Speciální soutěže

Ročník: 2006, Číslo: 3, Rubrika: Z domova

Tradičně se soutěží o Zlatý erb probíhají specializované soutěže. V rámci slavnostního večera konference Internet ve státní správě a samosprávě 2006 byly vyhlášeny výsledky každoroční soutěže o Geoaplikaci roku v kategorii Geoaplikace pro cestovní ruch, Biblioweb a Eurocrest.

Geoaplikace

Soutěž Geoaplikace roku je zaměřena na nejlepší využití geodat a geoinformačních technologií ve veřejné správě. Vyhlašuje ji Česká asociace pro geoinformace (CAGI). Partnery jsou Ministerstvo informatiky, Ministerstvo vnitra ČR a Tuesday Business Network. Mediálním partnerem je časopis Geoinformace.

Nezávisle probíhala také soutěž v dalších kategoriích, a to "Komerční aplikace" a "Geoaplikace pro venkovské oblasti".

1. místo v kategorii A -- Geoaplikace pro cestovní ruch obdržel projekt Informační systém běžeckých tras v okolí Nového Města na Moravě vytvořený Krajem Vysočina.

Na společné 2. a 3. příčce se umístily dva projekty: 3D vizualizace města Telče a mikroregionu Telčsko, vytvořený firmou GEODIS Brno ve spolupráci s městem Telč a Mapová služba turisticko-rybářského portálu Třeboňsko.cz, vytvořený firmou T-MAPY ve spolupráci s firmou Odeon Data Servis.

Biblioweb

Další speciální soutěží byl již sedmý ročník soutěže o nejlepší internetové stránky českých knihoven, kterou organizuje Svaz knihovníků a informačních pracovníků (SKIP). Soutěž Biblioweb již má svou tradici a tak odborná komise hodnotila celkem 37 knihoven.

V rámci pravidel soutěže se hodnotí kvalita obsahu stránek, aktuálnost, design stránek, ale také možnosti komunikace stránek s uživatelem, jejich přístupnost pro těžce zrakově postižené uživatele a písemná koncepce webu.

V kategorii odborných knihoven a knihoven v obcí nad 35 tisíc obyvatel zvítězila Knihovna města Plzně.

V kategorii knihoven v obcích od 15 tisíc obyvatel do 35 tisíc obyvatel byla nejúspěšnější, již popáté za sebou, Městská knihovna v Ústí nad Orlicí.

V kategorii knihoven v obcích do 15 tisíc obyvatel si vítězství odnesla Městská knihovna Dačice.

Celkové pořadí opět výrazně ovlivnilo kritérium přístupnosti pro těžce zrakově postižené. Z tohoto hlediska bylo maximum bodů přiděleno Knihovně města Plzně, která získala ocenění Blind Friedly Web. Letos podruhé hodnotila stránky soutěžících knihoven i laická veřejnost. Prvenství si odnesla Městská knihovna Česká Třebová.

Eurocrest

V soutěži Eurocrest o nejlepší internetové stránky měst, obcí a regionů v Evropě se mezi hlavními oceněnými projekty roku umístily oficiální stránky městské části Praha 12.

Vyhlašovatelem soutěže Eurocrest je Sdružení Zlatý erb ve spolupráci s Evropskou komisí a evropskými síťovými IT projekty, jako je například TeleCities. Soutěž vychází ze zkušeností Zlatého erbu s přihlédnutím ke konzultacím odborníků z Evropské unie.

Cílem Eurocrestu je ocenit výjimečné projekty, podporovat vzájemnou výměnu zkušeností a ohodnotit snahu zástupců místní správy a samosprávy účinně využívat informačních technologií ke zvyšování kvality a přístupnosti služeb veřejné správy. Touto cestou tak chtějí pořadatelé přispět ke zrychlení rozvoje služeb evropských institucí veřejné správy.

Mezi letošními vítězi soutěže Eurocrest se umístily dále oficiální stránky měst: Poznaň (Polsko), Constanta (Rumunsko), Bratislava (Slovensko).

Ceny předal prezident Nejvyššího kontrolního úřadu František Dohnal.

Napište nám

Veřejná správa online, příloha časopisu Obec a finance
© 2024 Triada, spol. s r. o., webmaster@triada.cz
Zpět na titulní stranu