Projekt Veřejná správa online
Veřejná správa online
Příloha časopisu
Časopis Obec a finance
Nové informační technologie
ve veřejné správě
Veřejná správa online

Nejlepší webové stránky -- kategorie obce

Ročník: 2006, Číslo: 3, Rubrika: Z domova

1. místo: Tlumačov, www.tlumacov.cz
2. místo: Okříšky, www.okrisky.cz
3. místo: Jiřetín pod Bukovou, www.jiretinpb.cz

Kategorie Nejlepší webová stránka obce je hodnocena stejnými kritérii jako města. V krajském kole jsou obě kategorie hodnoceny jen šesti kritérii.

Jsou to kritéria: Povinné informace, úřední deska, doporučené a doplňkové informace, ovládání webu, navigace a přehlednost stránky, výtvarné zpracování a bezbariérová přístupnost. Hodnocení porotců se provádí ve specializované webové aplikaci.

Vybíráme z popisu soutěžní stránky: Tlumačovské internetové stránky jsou zpracovány redakčním systémem, do kterého mají přístup vybraní pracovníci z různých oddělení obecního úřadu. Ti mohou publikovat informace přímo na web pod dohledem externího pracovníka -- zastupitele obce, který je zároveň autorem a správcem stránek.

Stránky jsou aktualizovány podle okamžitých potřeb (úřední deska, informace obecního úřadu, aktuality, zprávy, sportovní utkání), ostatní obsah webu je průběžně kontrolován redakční radou a aktualizován správcem. Stránky jsou vytvořeny podle doporučení Ministerstva informatiky Best practice -- Pravidla pro tvorbu přístupného webu a metodiky Blind Friendly Web.

Na obecním úřadu je stanovena osoba zodpovědná za úřední desku. Ta vyvěšuje a svěšuje informace na klasické úřední desce a současně i na elektronické desce na webových stránkách. Popis řešení životních situací je řešen formou odkazů na relevantní stránky Ministerstva vnitra a Policie České republiky. Elektronická podatelna je řešena originálním softwarem od autorizované společnosti.

Nejnavštěvovanější sekcí je sekce Zprávy a také sekce Podniky a služby v Tlumačově. Poměrně často je využívána rubrika Zeptejte se starosty, kde mohou občané veřejně klást dotazy starostovi obce a obdržet i veřejnou odpověď na dotaz. Hojně je využívána i rubrika Inzerce a bazaru. Doporučujeme i návštěvu internetových stránek Tlumačovských novinek -- čtvrtletníku Kulturního a informačního střediska Tlumačov.

Z hodnocení poroty: Stránka dosáhla nejlepší známky v testu rychlosti vyhledávání informace, na druhé straně v testu reakce na žádost o informaci bylo hodnocení nízké.

Napište nám

Veřejná správa online, příloha časopisu Obec a finance
© 2024 Triada, spol. s r. o., webmaster@triada.cz
Zpět na titulní stranu