Projekt Veřejná správa online
Veřejná správa online
Příloha časopisu
Časopis Obec a finance
Nové informační technologie
ve veřejné správě
Veřejná správa online

Nejlepší webové stránky -- kategorie města

Ročník: 2006, Číslo: 3, Rubrika: Z domova

1. místo: Děčín, www.mudecin.cz
2. místo: Tišnov, www.tisnov.cz
3. místo: Bechyně, www.mestobechyne.cz

Kategorie Nejlepší webová stránka města je tradiční kategorií používanou od počátku soutěže. V celostátním kole je stejně jako kategorie obcí hodnocena pomocí 11 kritérií.

Čtyři kritéria jsou hodnocena specializovanými subjekty: Povinné informace hodnotila společnost Otevřete, o. p. s., pod vedením Oldřicha Kužílka, bezbariérovou přístupnost zajišťuje Metodické centrum informatiky SONS pod vedením RNDr. Hany Bubeníčkové. Test reakce na žádost o informaci hodnotila firma IIMCE Nikoly Foreta a test rychlosti vyhledání informace provádějí studenti.

Ostatní kritéria hodnotila celostátní odborná porota. Jednotlivá kritéria jsou opatřena váhovými koeficienty pro vyjádření svého významu. Celkové hodnocení je dáno průměrem všech kritérií.

Děčín

Vybíráme z popisu soutěžní stránky: Webové stránky spravuje jeden pracovník úseku informatiky MěÚ Děčín. Stránky pracují na principu redakční rady s jedním šéfredaktorem, redaktory jsou pracovníci odborů MěÚ, kteří přispívají do jednotlivých sekcí webu, za které jsou odpovědní. Stránky se aktualizují několikrát denně. Web je provozován pomocí redakčního systému.

V přihlášce do soutěže zpracovatel stránek uvádí: Na stránkách jsou zveřejněny všechny povinně zveřejňované informace včetně popisů životních situací, provozujeme také úřední desku a elektronickou podatelnu. Velmi navštěvovanou službou úřadu je GIS Portál města Děčína V roce 2005 získal cenu MV ČR za inovaci v územní veřejné správě. Oblíbenou částí je také videokronika města. Uživatelé často využívají modul dotazů a odpovědí, diskuze a ankety a bezplatnou inzerci. Tradičně nejvíce jsou vyhledávány zápisy z rady a zastupitelstva města, kontakty jednotlivých pracovníků MěÚ, dále pak informace spadající do sekce volný čas a turistika.

Z hodnocení: Webová stránka je nadprůměrná z pohledu výtvarného zpracování a přehlednosti. Slabinou je dosud bezbariérová přístupnost, jejíž nízké hodnocení bylo vyváženo vysokou úrovní ostatních kritérií.

Napište nám

Veřejná správa online, příloha časopisu Obec a finance
© 2024 Triada, spol. s r. o., webmaster@triada.cz
Zpět na titulní stranu