Projekt Veřejná správa online
Veřejná správa online
Příloha časopisu
Časopis Obec a finance
Nové informační technologie
ve veřejné správě
Veřejná správa online

Nejlepší webové stránky z oblasti cestovního ruchu

Ročník: 2006, Číslo: 3, Rubrika: Z domova

Hodnocení stránek vycházelo ze stanovených kritérií a jejich významu (váhy). Hodnotilo se na škále 0--5 bodů a celkové umístění vyplynulo z průměru hodnocení všech zadaných kritérií. Třinácti člennou porotu vedl Mgr. Marek Jahůdka, vrchní ředitel sekce cestovního ruchu MMR a vedle pracovníků resortu zde byli zástupci odborných ústavů, agentur a medií.

Především byly hodnoceny cizojazyčné verze stránek zejména v anglickém a německém jazyce s přihlédnutím k dalším případně použitým jazykům (váha položek: anglická -- 3, německá -- 2, ostatní -- 1). Základním požadavkem byla kvalita překladu, přizpůsobení verzí jednotlivým zemím a komplexnost cizojazyčných stránek ve srovnání s českou verzí. Dále se na každém webu sledovalo oddělení informací o cestovním ruchu od ostatních informačních okruhů včetně možností využívání rolí při vstupu na stránky. Váha této položky byla 1,5.

Neopomenutelným kritériem hodnocení byl nastavený systém komunikace uživatelů s vlastníky stránek, zda byla možnost posílat e-mailové zprávy, případně vyplňovat formuláře pro zasílání připomínek, zda jsou možné diskuzní skupiny k jednotlivým tématům, návštěvnické knihy apod. Váha položky 2,0. Důležitým kvalitativním prvkem každého webu je také zvolený způsob využívání odkazů (váha 2,0) na další externí zdroje informací. Z hlediska turistiky se přihlíželo zejména na odkazy na okolní města, blízké atraktivity, nejrůznější databáze služeb atd. Hodnotilo se množství zdrojů i způsob propojení na stránky.

Při hodnocení webů se přihlíželo k způsobu prezentace geografické lokalizace sídla (váha 2,0), jeho postavení v regionu, vztahy k okolí, použití map, uvádění dopravní dostupnosti a způsob orientace v obci samotné. Zařazeno bylo rovněž kritérium historicko společenské vymezení sídla (váha 1,5). Přihlíželo se nejenom k textovému popisu, ale zejména k použití historických fotografií, dobových dokumentů, online kroniky, místních pověstí a dalších informací.

Zvláště silně se přihlíželo k prezentaci jednotlivých produktů cestovního ruchu (váha 3,0). Například se jednalo o popisy cyklotras, prezentace naučných stezek, charakteristiky výletových a vycházkových cest a doporučení jiných turisticky zajímavých akcí, případně databází těchto akcí.

Samostatně byla hodnocena prezentace rozličných místních a regionálních atraktivit (váha 3,0), způsob a forma jejich popisu spolu s připojením souvisejících informací, využití fotografií případně dalších podkladových materiálů.

Jednu z nejdůležitějších položek při hodnocení tvořila prezentace a databáze služeb pro návštěvníky (váha 3,0) v nabízené lokalitě. Zejména se jednalo o ubytovací a stravovací zařízení, sportovní vybavení, kulturní a jiná zařízení poskytující služby účastníkům cestovního ruchu.

Podstatnou část při hodnocení stránek tvořilo posouzení implementace dalších nástrojů pro zvýšení interaktivity a uživatelské hodnoty webových stránek (váha 2,0). Hodnotila se pohodlnost a přehlednost vyhledávání, využití doplňujících forem jako fotogalerie, videogalerie, senzitivní mapy, audio nahrávky, mapa webu atd.

Při hodnocení celkového dojmu (váha 3,0) členové poroty přihlíželi k prvnímu dojmu po otevření stránek a sledovali návaznost témat, vhodné strukturování, přehlednost a vyváženost jednotlivých částí stránek z pohledu užitečnosti pro návštěvníka webu. Přehled hodnocení jednotlivých webů je patrný z uvedené tabulky.

Popis vítězného webu

Z charakteristiky, kterou zpracovala Iveta Moravcová z Odboru kultury, památkové péče a cestovního ruchu KÚ Libereckého kraje, která je odpovědná za funkci webu, vyjímáme: Portál je umístěn na doméně II. řádu www.liberecky-kraj.cz. Po obsahové stránce mapuje turistické informace na celém území Libereckého kraje včetně částí turistických oblastí, které hranice kraje překračují, jako jsou Krkonoše, Český ráj nebo oblast Kokořínska. Zároveň je připravena platforma pro přeshraniční spolupráci v oblastí Euroregionu Trojzemí.

Cílem prezentace je propagace historických památek, turistických atraktivit, možností aktivní dovolené a široké škály služeb v oblasti cestovního ruchu. Důležitým faktorem obsahové části je zajištění periodické aktualizace, a to jak z hlediska průběžné denní aktualizace informací napříč celým informačním portálem, tak plánované ročních aktualizací dat, jako jsou otevírací doby, výše vstupného, telefonních čísel apod. Roční aktualizace se týká především 80 památkových objektů a podnikatelských subjektů v oblasti cestovního ruchu, kde jsou předpokládány výše uvedené změny.

Po technické stránce je internetová aplikace plně v souladu se standardy XMTML 1.0 + CSS. Zároveň je průběžně udržována na vysokém technickém standardu a reflektuje vývoj v dané oblasti.

Z obsahového hlediska není možné se zmiňovat o všech sledovaných položkách. Z produktů cestovního ruchu jen příklad -- Tip na výlet. Rubrika přináší tipy na zajímavá místa či kulturní a sportovní akce v kraji a jeho blízkém okolí, je v české verzi aktualizována 1x týdně, v ostatních mutacích je aktualizována 1× měsíčně. Kulturní kalendář -- je on-line modul připravený pro volné zadávání kulturních, společenských a sportovních akcí jednotlivými pořadateli či provozovateli, pracovníky informačních center a dalších subjektů. Uživatel zde může vyhledávat dle termínů a i dle turistických oblastí.

Pokud jde o prezentaci databáze služeb uvedeme například k nabídce ubytování a stravování: Sběr dat a následnou aktualizaci provádí tři terénní pracovníci. Aktualizace probíhá na základě informací získaných u jednotlivých subjektů. Zatím obsahuje databáze 2100 podnikatelských subjektů. Nabídka sportovních, kulturních a jiných zařízení -- aktualizace je prováděna u 70 objektů, týká se kontaktů, otevírací doby, expozice a prohlídkových okruhů. Aktualizace je prováděna plošně 1× ročně, vždy před začátkem sezóny a dále individuálně dle aktuálních změn u jednotlivých objektů.

Napište nám

Veřejná správa online, příloha časopisu Obec a finance
© 2024 Triada, spol. s r. o., webmaster@triada.cz
Zpět na titulní stranu