Projekt Veřejná správa online
Veřejná správa online
Příloha časopisu
Časopis Obec a finance
Nové informační technologie
ve veřejné správě
Veřejná správa online

Zlatý erb -- nejlepší webové stránky a elektronické služby měst a obcí

Ročník: 2006, Číslo: 3, Rubrika: Z domova

Již téměř desetiletou historii prodělává tradiční soutěž Zlatý erb, ve které získávají obce a města ocenění nejlepší webové stránky obcí a měst, či nejlepší elektronické služby. Vedle těchto základních kategorií se udělují také zvláštní ceny -- za nejlepší bezbariérový přístup, cena veřejnosti, cena společnosti Microsoft a zvláštní cena odborné poroty. V letošním roce byla podruhé vyhlášena zvláštní cena za nejlepší webové stránky s tématikou cestovního ruchu, kterou udělil ministr pro místní rozvoj.

Soutěž Zlatý erb vyhlašuje Sdružení Zlatý erb pod záštitou Ministerstva informatiky ČR, Ministerstva vnitra ČR a Ministerstva pro místní rozvoj. Krajská kola vyhlašují kraje ČR. Soutěž je pořádána ve spolupráci s portálem Města a obce online a konferencí Internet ve státní správě a samosprávě (ISSS). Soutěž Zlatý erb je tradičně součástí iniciativ v rámci kampaně Březen -- měsíc Internetu.

Podle propozic soutěže je jejím cílem podpořit modernizaci místní a regionální veřejné správy prostřednictvím rozvoje informačních služeb poskytovaných občanům i specifickým skupinám uživatelů s využitím internetu a ostatních elektronických médií. Tím přispět k rozvoji kvality života ve městech, obcích a krajích České republiky.

Evropský význam

Zlatý erb byl příkladem pro celou řadu evropských zemí, které obdobným způsobem přistoupily k organizování podobných akcí na svém území. Vítězná města z jednotlivých zemí jsou vyhodnocena v mezinárodní evropské soutěži EuroCrest, která vyhodnocuje nejlepší webové stránky obcí, měst a regionů v Evropě.

V rámci celosvětové soutěže na podporu informační společnosti Stockholm Challenge Award, která je vyhlašována se záštitou Evropské komise byl Zlatý erb v konkurenci 600 světových projektů ze 78 zemí oceněn jako finalista v roce 2003.

Soutěžní kategorie

Ve Zlatém erbu se soutěží v kategoriích:

  1. nejlepší webové stránky města (včetně magistrátů, městských částí a obvodů, v hl. m. Praze webové stránky městských částí pověřených výkonem státní správy, tj. Praha 1--22)
  2. nejlepší webové stránky obce (v hl. m. Praze webové stránky ostatních městských částí)
  3. nejlepší elektronická služba

Novinkou v pravidlech bylo zrušení diskvalifikačních kritérií a doplnění kritéria úřední deska podle nového správního řádu. V krajských kolech se umožnilo přihlášeným zvítězit i dva po sobě následující ročníky. Kraje, které nevyhlásily své krajské kolo, mohly do celostátního kola své zástupce nominovat. Zpřesněna byla definice kritéria pro cenu veřejnosti. Podobně jako již v loňském ročníku se jednotliví porotci specializují na hodnocení vybraných kritérií podle své odbornosti.

V celostátním kole se v kategoriích nejlepší webová stránka měst a obcí hodnotí podle jedenácti kritérií. Je to test reakce na žádost o informaci, dále úřední deska, povinné, doporučené a doplňkové informace, dále ovládání webu, navigace a přehlednost stránky, provádí se test rychlosti vyhledání informace a výtvarné zpracování. Mezi základní kritéria patří dále bezbariérová přístupnost a hodnotí se rovněž inovativní přidaná hodnota a pomocné služby.

V kategorii nejlepší elektronická služba používají celostátní i krajské poroty kritéria užitečnost služby a nápaditost řešení.

Téměř 500 přihlášených

Celkově bylo hodnoceno v krajských kolech přes 484 webových stránek měst, obcí a elektronických služeb (nárůst o 7 % oproti loňskému ročníku). Do hodnocení se zapojilo téměř 100 porotců. Výrazný posun zaznamenala soutěž o Cenu veřejnosti. Občané, odborná veřejnost, uživatelé internetu podporují svého favorita na Cenu veřejnosti zasláním nominačního lístku z portálu Města a obce online. Bylo zasláno téměř 5500 platných hlasů veřejnosti (nárůst o 30 %).

Přehled všech soutěžících v jednotlivých krajských kolech, propozice, složení porot a fotografie z předávání cen naleznete na stránce soutěže http://zlatyerb.obce.cz. Soutěž je známá svou otevřeností po vzoru zákona o svobodném přístupu k informacím -- zveřejňují se veškerá bodová hodnocení všech porotců.

Tradičními sponzory hlavních cen jsou společnosti Microsoft, Olympus a firma Velebný & FAM, dodavatel vyšívaných vlaječek.

Se soutěží Zlatý erb spolupracují odborní partneři, zejména Sjednocená organizace nevidomých a slabozrakých SONS -- projekt www.blindfriendly.cz (hodnocení bezbariérové přístupnosti) a Otevřená společnost, o. p. s. -- projekt Otevřete pod vedením Oldřicha Kužílka (hodnocení plnění zákona č.106/1999 Sb., o svobodném přístupu k informacím) a IIMCE, spol. s r. o. pod vedením Nikoly Foreta.

Napište nám

Veřejná správa online, příloha časopisu Obec a finance
© 2024 Triada, spol. s r. o., webmaster@triada.cz
Zpět na titulní stranu