Projekt Veřejná správa online
Veřejná správa online
Příloha časopisu
Časopis Obec a finance
Nové informační technologie
ve veřejné správě
Veřejná správa online

Úvodní slovo ministra vnitra

Ročník: 2006, Číslo: 3, Rubrika: Z domova

Vážení čtenáři, když jsem byl požádán o úvodní slovo pro publikaci o soutěži Zlatý erb před dvěma lety, vstupoval jsem na zcela neznámou půdu. Územní veřejná správa a její informatizace pro mne byly novinkou. V uplynulém období jsem však měl možnost se s informatiky a s jejich prací mnohokrát setkat. Na resortu, který je znám v očích veřejnosti spíše svou silovou rolí, to byla vždy setkání příjemná. Měl jsem možnost se seznámit detailněji s problematikou informatizace veřejné správy a jsem rád, že náš resort zde zastává důstojnou roli.

Velmi rád jsem opět i v roce 2006 na doporučení Sjednocené organizace nevidomých a slabozrakých udělil cenu ministra vnitra za bezbariérový přístup k internetovým stránkám. Vítězný Jiřetín pod Bukovou patří mezi menší sídla, ale naši spolupracovníci z řad nevidomých a slabozrakých nás ujistili, že také větší města a obce se v této oblasti pomalu zlepšují. Rozsáhlé internetové informační zdroje jsou totiž trochu v nevýhodě, úpravy jejich presentací podle zásad bezbariérovosti jsou náročnější a proto mne těší, že i webová presentace ministerstva vnitra se v oblasti úprav pro zrakově postižené spoluobčany významně zlepšila.

Chtěl bych poděkovat všem účastníkům soutěže a vítězné obci poblahopřát. Také děkuji všem, kteří s organizací této významné informatické, ale i společenské akce jakkoli pomáhají. Zde samozřejmě děkuji nejvíce spolupracovníkům z řad našich zrakově postižených spoluobčanů, kteří se opět ujali vyhodnocování soutěže a jejichž hodnocení je nezastupitelné nejobjektivnější, protože zdravý člověk se do jejich postavení nedokáže nikdy plně vžít. Nejlepšími porotci v této kategorii jsou oni sami.

Informatizace veřejné správy se stává normální oblastí života, ztrácí dřívější nádech jakési výjimečnosti. Pro nás uživatele se stává významným pomocníkem, a to jak v oblasti vyhledávání informací, tak v oblasti vlastního výkonu veřejné správy. Je mnoho agend, kde si již jejich realizaci bez podpory informačních technologií ani nedokážeme představit. Spolupráce s Ministerstvem informatiky opět pokročila a dokázali jsme propojit Portál veřejné správy s projektem ePUSA pomocí webových služeb tak, že data mezi těmito informačními systému budou automaticky sdílena.

Je několik agend, které bez informačních technologií nemohou fungovat. Jednou z nich bude i zavedení cestovních dokladů s biometrickými prvky v mikročipu, který bude uložen přímo v pasové knížce. Na konferenci Internet ve státní správě a samosprávě (ISSS) jsme poprvé představili odborné veřejnosti i řešení koncového pracoviště systému pro vyřizování žádostí o cestovní pas s biometrickými prvky. Koncová pracoviště budou od 1. září tohoto roku v provozu na všech obcích s rozšířenou působností.

Věřím, že tato útlá publikace přinese čtenářům řadu zajímavostí a podnětů. Přeji organizátorům Zlatého erbu i konference ISSS mnoho úspěchů i v dalších ročnících.

František Bublan, ministr vnitra ČR

Napište nám

Veřejná správa online, příloha časopisu Obec a finance
© 2024 Triada, spol. s r. o., webmaster@triada.cz
Zpět na titulní stranu