Projekt Veřejná správa online
Veřejná správa online
Příloha časopisu
Časopis Obec a finance
Nové informační technologie
ve veřejné správě
Veřejná správa online

Úvodní slovo ministra pro místní rozvoj

Ročník: 2006, Číslo: 3, Rubrika: Z domova

Vážení čtenáři, jsem rád, že vás mohu oslovit u příležitosti ohlédnutí se za letošním ročníkem soutěže Zlatý erb, kláním o nejlepší webové stránky a elektronické služby měst a obcí. Na prahu 21. století se již neobejdeme bez moderních technologií, které nám v mnohém usnadňují řadu věcí, přístup k informacím nevyjímaje. Díky internetu je dnes možné zjistit takřka cokoli a těší mne, že si tento fakt uvědomují i zástupci měst a obcí.

Webové stránky jsou důležité nejen pro místní občany, ale také pro potenciální turisty. Internetové prezentace jsou totiž často tím prvním, co návštěvník města spatří. Web je jednou z hlavních vizitek nejen měst a obcí, firem i jednotlivců, ale také všech veřejných institucí. Navíc představuje, nebo by představovat měl, cestu, jak rychle a efektivně komunikovat s veřejností a informovat o důležitých změnách a novinkách. Velmi mne proto těší, že většina starostů a primátorů věnuje problematice webových prezentací pozornost, neboť ta je v případě uplatnění moderních technologií ve státní správě obzvláště důležitá.

Pro vše výše uvedené je tu soutěž Zlatý erb, jejímž posláním je podpora modernizace regionální veřejné správy s důrazem na rozvoj informačních služeb. Z období, kdy jsem byl starostou Moravské Třebové vím, jak je těžké některé novinky prosadit. Uvědomme si však, že pokrok se zastavit nedá. Internet prošel za svou krátkou historii poměrně radikálním vývojem a stále se mění, vyvíjí a v lecčem zlepšuje.

Dnes už proto nestačí prosté umístění textu na internetovou stránku obce, neboť do hry vstupují další interaktivní možnosti usnadňující orientaci, zlepšující komunikaci státní správy s občany. Grafická oživení a v neposlední řadě také aplikace umožňující přístup na web i handicapovaným spoluobčanům. Zvláště tento poslední krok osobně vítám. Připadá mi úžasné, že i slepý člověk si dnes může na internetu vyhledat informace, které potřebuje. Je pochopitelně nutné mít k tomu dané stránky přizpůsobené. Sám jsem se zasadil o to, aby webová prezentace našeho ministerstva tato kritéria splňovala.

Do kompetence ministerstva pro místní rozvoj náleží také oblast cestovního ruchu a já jsem velmi rád, že k jeho rozvoji může přispět i Zlatý erb, protože internetové stránky hrají v propagaci turismu více než důležitou roli. Bylo mi tudíž ctí předat v rámci soutěže zvláštní cenu za nejlepší turistickou webovou prezentaci. Pevně věřím, že všichni zúčastnění vložili do práce na svých stránkách maximální úsilí. Vítězům samozřejmě blahopřeji, všem ostatním přeji mnoho štěstí v dalších ročnících a především v jejich úsilí při zlepšování webových stránek, díky nimž se brány i té nejmenší vísky mohou otevřít takřka celému světu.

Mgr. Radko Martínek, ministr pro místní rozvoj ČR

Napište nám

Veřejná správa online, příloha časopisu Obec a finance
© 2024 Triada, spol. s r. o., webmaster@triada.cz
Zpět na titulní stranu