Projekt Veřejná správa online
Veřejná správa online
Příloha časopisu
Časopis Obec a finance
Nové informační technologie
ve veřejné správě
Veřejná správa online

Vyhlášení vítězú soutěží na ISSS 2006

Ročník: 2006, Číslo: 2, Rubrika: Z domova

V rámci slavnostního společenského večera devátého ročníku konference Internet ve státní správě a samosprávě -- ISSS 2006 -- byly vyhlášeny výsledky soutěží Biblioweb, Geoaplikace roku 2005 (kategorie Cestovní ruch) a EuroCrest 2006.

Biblioweb 2006

Již sedmý ročník soutěže o nejlepší internetové stránky českých knihoven letos organizoval Svaz knihovníků a informačních pracovníků (SKIP). Soutěž BIBLIOWEB již tedy má svou tradici a tak odborná komise hodnotila celkem 37 knihoven.

V rámci pravidel soutěže se hodnotí kvalita obsahu stránek, aktuálnost, design stránek, ale také možnosti komunikace stránek s uživatelem, jejich přístupnost pro těžce zrakově postižené uživatele a písemná koncepce webu.

Celkové pořadí opět výrazně ovlivnilo kritérium přístupnosti pro těžce zrakově postižené. Z tohoto hlediska bylo maximum bodů přiděleno Knihovně města Plzně, která získala ocenění Blind Friedly Web. Letos podruhé hodnotila stránky soutěžících knihoven i laická veřejnost. Prvenství si odnesla Městská knihovna Česká Třebová.

Geoaplikace roku 2005

V rámci slavnostního večera devátého ročníku konference Internet ve státní správě a samosprávě -- ISSS 2006 byly vyhlášeny výsledky každoroční soutěže o geoaplikaci roku v kategorii Geoaplikace pro cestovní ruch.

Ve dvou dalších kategoriích soutěž pokračuje a uzávěrka přihlášek je 11. dubna. Lze přihlásit kategorii "Komerční aplikace" a "Geoaplikace pro venkovské oblasti".

1. místo v kategorii A -- Geoaplikace pro cestovní ruch obdržel projekt Informační systém běžeckých tras v okolí Nového Města na Moravě vytvořený Krajem Vysočina.

Na společné 2. a 3. příčce se umístily dva projekty:

  • 3D vizualizace města Telče a mikroregionu Telčsko, vytvořený firmou GEODIS Brno ve spolupráci s městem Telč
  • Mapová služba turisticko-rybářského portálu Třeboňsko.cz, vytvořený firmou T-MAPY ve spolupráci s firmou Odeon Data Servis.

Soutěž Geoaplikace roku je zaměřena na nejlepší využití geodat a geoinformačních technologií ve veřejné správě. Vyhlašuje ji Česká asociace pro geoinformace (CAGI). Partnery jsou Ministerstvo informatiky, Ministerstvo vnitra ČR a Tuesday Business Network. Mediálním partnerem je časopis Geoinformace.

Eurocrest 2006

V soutěži Eurocrest o nejlepší internetové stránky měst, obcí a regionů v Evropě se mezi hlavními oceněnými projekty roku umístily oficiální stránky městské části Praha 12 (www.praha12.cz).

Vyhlašovatelem soutěže Eurocrest je Sdružení Zlatý erb ve spolupráci s Evropskou komisí a evropskými síťovými IT projekty, jako je například TeleCities. Soutěž vychází ze zkušeností Zlatého erbu s přihlédnutím ke konzultacím odborníků z Evropské unie.

Cílem Eurocrestu je ocenit výjimečné projekty, podporovat vzájemnou výměnu zkušeností a ohodnotit snahu zástupců místní správy a samosprávy účinně využívat informačních technologií ke zvyšování kvality a přístupnosti služeb veřejné správy. Touto cestou tak chtějí pořadatelé přispět ke zrychlení rozvoje služeb evropských institucí veřejné správy.

Mezi letošními vítězi soutěže Eurocrest se umístily dále oficiální stránky měst:

Ceny předal prezident Nejvyššího kontrolního úřadu František Dohnal.

Napište nám

Veřejná správa online, příloha časopisu Obec a finance
© 2024 Triada, spol. s r. o., webmaster@triada.cz
Zpět na titulní stranu