Projekt Veřejná správa online
Veřejná správa online
Příloha časopisu
Časopis Obec a finance
Nové informační technologie
ve veřejné správě
Veřejná správa online

Zlatý erb 2006

Ročník: 2006, Číslo: 2, Rubrika: Z domova

Soutěž Zlatý erb vyhlašuje Sdružení Zlatý erb pod záštitou Ministerstva informatiky ČR, Ministerstva vnitra ČR a Ministerstva pro místní rozvoj. Krajská kola vyhlašují kraje ČR. Soutěž je pořádána ve spolupráci s portálem Města a obce online a konferencí ISSS. Soutěž je součástí iniciativ v rámci kampaně Březen -- měsíc Internetu.

Cílem soutěže je podpořit modernizaci místní a regionální veřejné správy prostřednictvím rozvoje informačních služeb poskytovaných občanům i specifickým skupinám uživatelů s využitím internetu a ostatních elektronických médií, a přispět tak k rozvoji kvality života ve městech, obcích a krajích České republiky. Zlatý erb byl oceněn jako finalista světové soutěže Stockholm Challenge Award.

Nově letos samostatně soutěžily i weby měst, obcí a regionů zaměřené na turistický ruch. Novinkou bylo zrušení diskvalifikačních kritérií a doplnění kritéria úřední deska podle nového správního řádu. V krajských kolech bylo možné zvítězit dva po sobě následující ročníky. Kraje, pokud nevyhlásily své krajské kolo, mohly do celostátního kola nominovat své zástupce. Zpřesněna byla definice kritéria pro cenu veřejnosti. Podobně jako v loňském ročníku se porotci specializují na hodnocení vybraných kritérií podle své odbornosti.

Celkově bylo hodnoceno v krajských kolech přes 484 webových stránek měst, obcí a elektronických služeb (nárůst o 7 % oproti loňskému ročníku). Do hodnocení se zapojilo téměř 100 porotců. Výrazný nárůst zaznamenala soutěž v počtu hlasů občanů, uživatelů internetu, kterou podporují svého favorita na Cenu veřejnosti zasláním nominačního lístku z portálu Města a obce online. Bylo zasláno téměř 5500 platných hlasů veřejnosti (nárůst o 30 %).

Nejlepší webová stránka města

1. místo Děčín http://www.mudecin.cz
2. místo Tišnov http://www.tisnov.cz
3. místo Bechyně http://www.mestobechyne.cz

Nejlepší webová stránka obce

1. místo Tlumačov (Zlínský kraj, okres Zlín) http://www.tlumacov.cz
2. místo Okříšky (Vysočina, okres Třebíč) http://www.okrisky.cz
3. místo Jiřetín pod Bukovou (Liberecký kraj, okres Jablonec nad Nisou) http://www.jiretinpb.cz

Nejlepší elektronická služba

1. místo Most: E-objednávky občanů na magistrát http://registrace.mumost.cz
2. místo České Budějovice: Online přenosy ze zasedání ZM http://www.c-budejovice.cz/CZ/01/City/Authority/AuthorityOnLine
3. místo Brandýs nad Labem-Stará Boleslav: Online systém odbavování klientů na oddělení dopravně správních agend http://www.brandysko.cz/stranka-321.html

Dále byly uděleny zvláštní ceny:

  • Zvláštní cena ministra vnitra udělená ministrem vnitra Františkem Bublanem za nejlepší bezbariérový přístup na webové stránky při soutěži Zlatý erb
    byla udělena soutěžícímu Jiřetín pod Bukovou (www.jiretinpb.cz) z Libereckého kraje, okresu Jablonec nad Nisou
  • Zvláštní cena ministra pro místní rozvoj udělená ministrem pro místní rozvoj Radko Martínkem za nejlepší turistickou prezentaci na webových stránkách při soutěži Zlatý erb
    byla udělena soutěžícímu Liberecký kraj (http://www.liberecky-kraj.cz)
  • Zvláštní cena společnosti Microsoft při soutěži Zlatý erb
  • Cena veřejnosti udělená sdružením BMI při soutěži Zlatý erb byla udělena soutěžícímu Němčovice (www.nemcovice.cz) z Plzeňského kraje, okresu Rokycany
  • Zvláštní cena odborné poroty soutěže Zlatý erb byla udělena soutěžícímu Středočeský kraj (http://www.kr-stredocesky.cz)

Loňský vítěz Zlatého erbu MČ Praha 12 byl oceněn v evropské soutěži o nejlepší webové stránky samospráv EuroCrest.

Přehled všech soutěžících v jednotlivých krajských kolech, propozice, složení porot a fotografie z předávání cen naleznete na stránce soutěže http://zlatyerb.obce.cz. Soutěž je známá svou otevřeností po vzoru zákona o svobodném přístupu k informacím -- zveřejňují se veškerá bodová hodnocení všech porotců.

Tradičními sponzory hlavních cen jsou společnosti Microsoft, Olympus a firma Velebný & FAM, dodavatel vyšívaných vlaječek.

Se soutěží Zlatý erb spolupracují odborní partneři, zejména Sjednocená organizace nevidomých a slabozrakých SONS -- projekt www.blindfriendly.cz (hodnocení bezbariérové přístupnosti, RNDr. Bubeníčková a Mgr. Pavlíček) a Otevřená společnost, o. p. s. -- projekt Otevřete pod vedením Oldřicha Kužílka (hodnocení plnění zákona č. 106/1999 Sb., o svobodném přístupu k informacím) a IIMCE, spol. s r. o., pod vedením Nikoly Foreta.

Napište nám

Veřejná správa online, příloha časopisu Obec a finance
© 2024 Triada, spol. s r. o., webmaster@triada.cz
Zpět na titulní stranu