Projekt Veřejná správa online
Veřejná správa online
Příloha časopisu
Časopis Obec a finance
Nové informační technologie
ve veřejné správě
Veřejná správa online

Setkání zemí Visegrádské čtyřky

Ročník: 2006, Číslo: 2, Rubrika: Z domova

Také letošní konference Internet ve státní správě a samosprávě ISSS 2006 měla významný mezinárodní rozměr. Vedle tradiční zahraniční části LORIS, byla podobně jako v loňském roce rozšířena o část V4DIS (Developing Information Society in V4 Countries), na níž se setkali zástupci zemí Visegrádské čtyřky.

Letos se toto setkání uskutečnilo potřetí. Již při prvním ročníku se projekt "DIS-V4" setkal se značným zájmem u pracovníků státní správy, samospráv i u představitelů asociací municipalit a regionů. Nejenom u nás, ale i na Slovensku, v Maďarsku a Polsku se dále rozvíjí v hlavních tématech. Partnery projektu DIS-V4 2006, řízeného Sdružením Český zavináč, jsou Únia miest Slovenska, Združenie miest a obcí Slovenska, Maďarské národní sdružení místních samospráv (TÖOSZ) a polská Alfa Omega Foundation.

Účastníci předchozích dvou ročníků této v zemích Visegrádu největší akce v oblasti eGovernmentu si plně uvědomili a docenili význam, jaký může mít mezinárodní výměna zkušeností z oblasti informatizace veřejné správy, zejména jedná-li se o země se společnými historickými zkušenostmi, podobným ekonomickým potenciálem. Všechny země Visegrádu jsou novými členy Evropské unie a musí řešit obdobné problémy. Hledání společných postupů a koordinace při přípravě nových projektů v oblasti aplikace informačních a komunikačních technologií ve veřejné správě může být mnohem efektivnější.

Visegrádský fond reprezentoval René Kubášek, zástupce ředitele Mezinárodního visegrádského fondu. Ve svém vystoupení ocenil, že konference má také Visegrádský rozměr. Téma informatika a veřejná správa je rozhodně zajímavé pro všechny země Visegrádské čtyřky. Vyzval všechny účastníky, kteří mohou přispět k rozvoji této spolupráce, aby se obraceli na Visegrádský fond s náměty a připomínkami.

Napište nám

Veřejná správa online, příloha časopisu Obec a finance
© 2024 Triada, spol. s r. o., webmaster@triada.cz
Zpět na titulní stranu