Projekt Veřejná správa online
Veřejná správa online
Příloha časopisu
Časopis Obec a finance
Nové informační technologie
ve veřejné správě
Veřejná správa online

Zeptali jsme se Františka Dohnala, prezidenta Nejvyššího kontrolního úřadu

Ročník: 2006, Číslo: 2, Rubrika: Z domova

Konference v Hradci Králové je pro mne srdeční záležitost, protože jsem spolu s Tomášem Renčínem stál u začátků myšlenky na pořádání těchto setkání a podílel jsem se na jejich programovém zajištění. Nyní je moje role jiná, jsem jenom v čestné funkci, která mi umožňuje dívat se na konferenci s odstupem. Nicméně jsem rád, že se konference zúčastní moji kolegové z NKÚ, a že mám možnost posoudit co je nového v oblasti informačních technologií.

Jaký je vztah kontrolních institucí k informatice?

Domnívám se, že je to hluboký vztah a tématika využití informačních technologií v kontrolní činnosti je zcela běžným bodem vzájemných porad a jednání při mezinárodních jednáních představitelů kontrolních institucí. Informační technologie z hlediska kontroly jsou zajímavé ze dvou pohledů.

Které to jsou?

Především prosazování principu eGovernmentu a nasazování informačních technologií ve veřejné správě přináší i určitá rizika. Jak při plánování, tak potom při aplikaci jednotlivých informačních systémů a technologií, ale zejména při jejich vyhodnocování je činnost jednotlivých kontrolních orgánů či účetních dvorů spojena ve všech zemích s vyhodnocováním těchto rizik.

To je první pohled, jaké je to druhé hledisko?

Druhý pohled se týká vlastního dopadu zavedení eGovernmentu. Mám-li to zjednodušit, tak jde o postupný přechod od papírových dokumentů k dokumentům elektronickým. To znamená i určité změněné přístupy ke kontrole a k účetním auditům, pokud doklady budou jenom v elektronické podobě.

Co to pro kontrolu nebo pro kontrolory znamená?

Pro nás je to velká výzva, protože spousta záležitostí se dá v takovém systému realizovat pomocí dálkového přístupu k informacím. Tím, že budeme mít možnost nahlížet do elektronických databází jednotlivých institucí veřejné správy. Na druhé straně to však také znamená, prověřit a zajistit, aby elektronické dokumenty byly spolehlivé, úplné a věrohodné.

To je ovšem velmi široká problematika.

Ano, jsou to také záležitosti, které se diskutují na hradecké konferenci. Například otázka zabezpečení dat, problematika oběhu elektronických dokumentů, bezpečnost informačních systémů, archivace a podobně.

Tyto nové přístupy vyžadují připravené a kvalifikované pracovníky, jak je tomu na úseku kontroly?

Nasazování informačních technologií ve veřejné správě přirozeně souvisí s kvalifikací lidí, kteří mají povinnost kontrolovat nejenom účetní data ve veřejné správě. Nejvyšší kontrolní instituce je z tohoto pohledu slušně připravena, neboť v minulých letech se těmto otázkám věnovala potřebná pozornost a na chodu úřadu je to znát. Všichni pracovníci jsou nejenom vybaveni výpočetní technikou, ale také ji dokáží využívat.

Děkuji za rozhovor

Antonín Eliáš

Napište nám

Veřejná správa online, příloha časopisu Obec a finance
© 2024 Triada, spol. s r. o., webmaster@triada.cz
Zpět na titulní stranu