Projekt Veřejná správa online
Veřejná správa online
Příloha časopisu
Časopis Obec a finance
Nové informační technologie
ve veřejné správě
Veřejná správa online

ISSS -- příští rok již po desáté

Ročník: 2006, Číslo: 2, Rubrika: Z domova

Přeplněný sál kongresového centra Aldis sledoval zahájení konference Internet ve státní správě a samosprávě. Přes složitou povodňovou situaci se jednání zúčastnili tři členové vlády, předseda Senátu a řada dalších osobností z domova i ze zahraničí.

Účastníky tradičně na úvod pozdravil hradecký primátor Otakar Divíšek, po něm se slova ujal předseda Senátu Přemysl Sobotka a poté místopředseda vlády pro ekonomiku Jiří Havel. Hovořili také hejtmani z Moravskoslezského kraje a Vysočiny, prezident NKÚ František Dohnal, ministr Radko Martínek a hosté ze zahraničí (Christian Rupp z Rakouska, Martha Nagy-Rothengassová z Bruselu, Chris Newby z Liverpoolu a slovenský ministr Pavol Prokopovič).

Politické jiskření

Předseda největší opziční strany Mirek Topolánek zkritizoval prakticky vše, co se v posledních letech v oblasti informatizace vykonalo. Ministryně informatiky Dana Bérová naopak popsala činnost resortu a vyzvedla především přínos v oblasti legislativy popsala celou řadu realizovaných projektů, zejména Portál veřejné správy. Zdůraznila, že bez skutečné politické podpory není další rozvoj eGovernmentu možný.

Účastníky zaujala rovněž diskuze zástupců největších parlamentních stran o modernizaci veřejné správy v jejich volebních programech, které se zúčastnili Jiří Havel ČSSD), Mirek Topolánek (ODS), Pavel Severa (KDU-ČSL) a Jiří Dolejš (KSČM). Podrobnější informace na následujících stránkách.

Programové bloky

V bohatém programu po dva dny probíhalo v devíti sálech více než dvě stovky vystoupení, přednášek, seminářů a diskuzí. Své nabídky produktů a služeb uváděla řada firem z oblasti ICT a konference znova překročila, s počtem více než dva tisíce účastníků, rekord z minulého ročníku.

Příkladem uvedeme nejvíce navštívené programové okruhy. První den to byly prezentace projektů, podporujících rozvoj informačních systémů, dále téma open source ve veřejné správě, specializovaná řešení pro veřejnou správu a koordinace informačních systémů v České republice.

Samostatnou částí byly přednášky na téma elektronická podání, správní řád a spisová služba a také blok bezpečnost informačních systémů. V Labském sále po celý den běžel tématický cyklus informatizace územních samospráv.

V rámci společenského večera došlo k slavnostnímu předání tradičních cen v oblasti informatiky -- jednotlivé výsledky jsou uvedeny samostatně.

Druhý den zaujala odborníky z oblasti geografických systémů asi nejvíce GIS aréna a hodně posluchačů měl blok Ministerstva informatiky věnovaný Portálu veřejné správy, sdílení dat a registrům. Ministerstvo vnitra prezentovalo mj. biometrické systémy pro automatickou identifikaci osob. V Přednáškovém sále bylo na programu životní prostředí ve vazbě na informatiku, a v Eliščině sále role ICT v cestovním ruchu.

Na shledanou v příštím roce

Problematika eGovernmentu je volebním tématem všech politických stran. Doufejme, že alespoň část těchto cílů se bude ralizovat. Těšíme se proto na setkání opět v příštím roce na konferenci ISSS 2007.

Závěrem je nutno poděkovat všem partnerům, hlavním partnerům a generálnímu partnerovi, kterým je tradičně Česká spořitelna, a. s.

Napište nám

Veřejná správa online, příloha časopisu Obec a finance
© 2024 Triada, spol. s r. o., webmaster@triada.cz
Zpět na titulní stranu